Δευτέρα, Οκτωβρίου 29, 2007

Το κράτος είμαστε εμείς


Πολύ συχνά κατηγορούμε το κράτος, το δημόσιο για την ακρίβεια, για όλα τα δεινά του κόσμου. Τονίζουμε -και σωστά- τα μελανά του σημεία, όπως είναι η γραφειοκρατία, η διαφθορά, η κακοδιοίκηση, τα ρουσφέτια κλπ., όμως ξεχνάμε δύο βασικά πράγματα. Πρώτον, ότι έως ενός σημείου είμαστε εμείς, οι πολίτες υπεύθυνοι γι’ αυτήν την κατάσταση και δεύτερον ότι σε πρώτη ευκαιρία θα προσπαθήσουμε να εξαπατήσουμε το κράτος.

Το δεύτερο σημείο αυτού που προανέφερα φαίνεται να είναι θεμελιακά λάθος ως προς τη συλλογιστική του: ξεχνάμε ότι ουσιαστικά, το κράτος είμαστε εμείς. Πολλοί θα απορήσουν με αυτό που λέω. Δυστυχώς, συχνά μας διαφεύγει ότι όταν εισφοροδιαφεύγουμε κάνουμε ζημία όχι σε κάποιο «κακό» κράτος, αλλά κατά βάσιν στον ίδιο μας τον εαυτό. Τα χρήματα αυτά που φαινομενικά «γλιτώνουμε» θα κλιθούμε με την πρώτη ευκαιρία να τα επιστρέψουμε, μέσω άμεσων ή έμμεσων φόρων. Τα ρουσφέτια που χρησιμοποιούμε για να βρούμε δουλειά στο δημόσιο θα είναι αυτά που θα μας κάνουν να χάσουμε τη δουλειά μας, όταν πχ. αλλάξει η κυβέρνηση ή ο υπουργός.

Βεβαίως, το όλο σύστημα είναι αλληλοτροφοδοτούμενο. Όσο το κράτος έχει όλα όσα αρνητικά προαναφέραμε, οι πολίτες θεωρούν ότι μπορούν (αν όχι πρέπει) να το εξαπατήσουν. Όποιος δεν ακολουθεί αυτή τη συλλογιστική θεωρείται το λιγότερο αφελής…

Δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Είναι δομικό. Σε αυτή τη χώρα από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το κράτος, είτε αυτό έχει τη μορφή του δημόσιου νοσοκομείου με τα ράντζα, είτε έχει τη μορφή του «λαδώματος» στις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης, είτε έχει τη μορφή της γραμματείας στο πανεπιστήμιο, που κάνει δέκα μέρες για να σου δώσει μια απλή βεβαίωση.

Ως εκ τούτου αν κάποιος πολιτικός αποφασίσει να κάνει πράξη την πολυθρύλητη επανίδρυση του κράτους πρέπει να ξέρει ότι έχει να τα βάλει με συντεχνίες, με κατεστημένα συμφέροντα, με βολεμένους, οι οποίοι θα κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους. Κάτι σαν το τέρας του Λεβιάθαν, δηλαδή…

Δ. Τζ.

4 σχόλια:

dyosmaraki είπε...

Καλημέρα. Πόσο δίκιο έχεις!!!

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Πολύ καλό κείμενο Νικόλα
Θα πρόσθετα οτι έχουμε την κοινωνία και τους πολιτικούς που μας αξίζουν.
Καλημέρα

Unknown είπε...

Είμαστε ως λαός αυτοί που προκρίνουν την μετριότητα μέσω του ωχαδελφισμού και του φιλοτομαρισμού.

Απ' την στιγμή που ο καθένας κοιτάει την πάρτη του και πως θαβολευτεί ο γιος του ως κλητήρας , μην παραπονιόμαστε. Ο νεοέλληνας είναι εσωστρεφής κι απροβλημάτιστος σαν αχνιστή κου...α!

E.A. είπε...

Πρόκειται για φαύλο κύκλο. Το 1/3 του μισθού σου πηγαίνει αναγκαστικά κάθε μήνα στο ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ, και αυτό για να έρθουν μετά και να σου πουν ξέρεις πρέπει να δουλεύεις μέχρι τα 65 γιατί τα λεφτά που μέχρι σήμερα σου παίρναμε δεν ξέρουμε που είναι. Τα ταμεία είναι άδεια. Μετά από κάτι τέτοιο φυσιολογικό δεν είναι να στραφείς κατά του κράτους?Νομίζω ότι το σημαντικότερο πρόβλημα του νεοελληνικού κράτους είναι ότι στηρίζεται σε μεταρρυθμίσεις που έγιναν από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ακόμα και το αμετάθετο και το μόνιμο του δημοσίου υπαλλήλου θεσπίστηκε το 1911. Πρέπει να καταλάβουμε ότι κάποιοι θεσμοί αυτού του κράτους είναι παρωχημένοι...