Πέμπτη, Οκτωβρίου 25, 2007

Ποιον ευνοεί η αποσταθεροποίηση;


Πολλές φορές κατά το παρελθόν πολιτικοί παράγοντες έχουν δημοσίως πει ότι αισθάνονται πως το πολιτικό μας σύστημα αποσταθεροποιείται σκόπιμα από εξωθεσμικούς παράγοντες. Όταν όμως μια τέτοιου μια είδους δήλωση γίνεται από έναν πρώην πρόεδρο της Βουλής, έναν άνθρωπο του οποίου η πορεία αναγνωρίζεται διακομματικά, τότε νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε.

Ο κ. Κακλαμάνης σε χθεσινή του δήλωση ανέφερε εκτός των άλλων τα εξής: «Yπάρχουν σκέψεις που διακινούνται και εν Eλλάδι και εκτός των συνόρων μας, ότι πλέον η χώρα έχει ένα ασθενέστατο πολιτικό σύστημα, ότι θα ήταν ευχής έργο κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα να μην έχει αυτοδυναμία στις εκλογές, να υποχρεωθούν σε μια συγκυβέρνηση. Kαι αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε ίσως θα είναι καλύτερο αυτά τα δύο μεγάλα κόμματα να γίνουν τέσσερα -γιατί να μη γίνουν και έξι;- ώστε να γίνεται εδώ ό,τι και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου συρράπτονται ιδέες και ιδιοτέλειες». Τα συνέδεσε μάλιστα ευθέως και με τις τελευταίες εξελίξεις στα δύο μεγάλα κόμματα αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Διαπιστώνετε αυτές τις ημέρες τι γίνεται: Aσχολείται η κοινή γνώμη όχι με το τι πολιτικές θέσεις διατυπώνονται στον εσωκομματικό διάλογο του ΠAΣOK, αλλά με το τι ανοησία μπορεί να είπε κάποιος εναντίον κάποιου άλλου. Kαι έχουν αναγορευθεί σε προσωπικότητες είκοσι, τριάντα πρόσωπα, που ξέρουμε ότι ελάχιστοι εξ αυτών έχουν ένα ειδικό πολιτικό βάρος. Tα ανεχόμεθα, όπως ανεχόμεθα να δημιουργείται η εντύπωση ότι είναι μείζον θέμα πως δέκα βουλευτές της NΔ έχουν μία άποψη – όπως δικαιούνται και οφείλουν κατά το Σύνταγμα να έχουν άποψη».

Θαρρώ πως τα όσα είπε ο κ. Κακλαμάνης θα πρέπει να μας προβληματίσουν πολύ. Αν πράγματι υπάρχουν παράγοντες (επιχειρηματικοί;) που θεωρούν ότι τα συμφέροντα τους εξυπηρετούνται καλύτερα εν μέσω πολιτικής αστάθειας, θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε αφενός ποιοί είναι και αφετέρου ποια τα κίνητρα τους. Επίσης, θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να μάθουμε με ποιους τρόπους προσπαθούν να επιτύχουν αυτή την αποσταθεροποίηση.

Βεβαίως υπάρχει και το (ακραίο κατά τη γνώμη μου) σενάριο τα όσα είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής να είναι δημιουργήματα της φαντασίας του. Αλλά πραγματικά δεν μπορώ να βρω έναν πειστικό λόγο για τον οποίο ο κ. Κακλαμάνης θα έλεγε κάτι τέτοιο χωρίς να ισχύει, υπερασπιζόμενος παράλληλα και τη ΝΔ.

Είναι δεδομένο ότι το πολιτικό σύστημα που έχουμε θα μπορούσε να είναι απείρως καλύτερο. Τα κόμματα μας θα μπορούσαν να είχαν πολύ πιο φρέσκες ιδέες και ρηξικέλευθες επιλογές στα μείζονα προβλήματα της χώρας. Τα πρόσωπα που θα εφάρμοζαν αυτές τις πολιτικές να ήταν λιγότερο φθαρμένα κοκ. Όμως, όταν βλέπω ότι κάποιοι εξωθεσμικοί παράγοντες προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους με αθέμιτο τρόπο εναντίον των πολιτικών μας φορέων αισθάνομαι την ανάγκη να στηρίξω το μετριότατο αυτό πολιτικό σύστημα.

Δ. Τζ.

2 σχόλια:

E.A. είπε...

Δυστυχώς νομίζω ότι τα επιχειρματικά συμφέροντα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την πολιτική εξουσία...Ο αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων στην Πελοπόννησο θα γίνει για τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων, το κλείσιμο της πλειονότητας των ραδιοφωνικών σταθμών επί Ρέππα, έγινε για συγκεκριμένους επιχειρματίες λίγων σταθμών, τα δημόσια έργα που ανατίθενται πάντα σε συγκεκριμένες εταιρείες(βλέπε ΑΚΤΩΡ) γίνονται για τη δωροδοκία ισχυρών επιχειρματικών κύκλων.Όσον αφορά στην αποσταθεροποίηση δεν πιστεύω ότι τη δεδομένη στιγμή υποκινείται από επιχειρματίες.Θεωρώ ότι απλά ήταν συνειδητή επιλογή του λαού, όπως φαίνεται από το εκλογικό αποτέλεσμα!

Unknown είπε...

Δυστυχώς φίλε δ.τζ. η πολιτική υπέπεσε στους κανόνες του life style.
Βιτρίνα , προβαρισμένα λόγια , κενό περιεχόμενο , στόματα που ανοιγοκλείνουν χωρίς να λένε τίποτα.
Η κατινιά και στην πολιτική. Όσο για θέσεις , ιδέες ,προτάσσεις ; "Κατάλοιπα" του παρελθόντος.Ποιος δίνει σημασία πλέον ;