Τρίτη, Οκτωβρίου 23, 2007

Ενόψει της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου


Καθώς πλησιάζει ο εορτασμός (και η παρέλαση) της 28ης Οκτωβρίου ανακαλώ στη μνήμη μου τα όσα συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια. Θα θυμόσαστε ότι ορισμένοι αριστούχοι μαθητές που έτυχε να είναι και αλλοδαποί κλήθηκαν βάση της ισχύουσας διάταξης να σηκώσουν τη σημαία στην παρέλαση. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων παραγόντων της κοινωνικοπολιτικής ζωής.

Να ξεκαθαρίσω κάτι. Δε θεωρώ ότι η καλύτερη επιβράβευση για έναν αριστούχο μαθήτη, κυρίως όταν προέρχεται από άλλη χώρα, είναι το να σηκώνει τη σημαία στις παρελάσεις. Ίσως να ήταν πιο λογικό να έχει θεσμοθετηθεί κάποιου άλλου είδους επιβράβευση, η οποία να έχει όχι εθνικά χαρακτηριστικά (σημαία), αλλά να συνδέεται κάπως με τις επιδόσεις του στο σχολείο (π.χ. ένα laptop) . Όμως, εφόσον υπάρχει η ισχύουσα διάταξη που του δίνει αυτό το δικαίωμα και -κυρίως- όταν ο ίδιος ο μαθητής αισθάνεται περήφανος που το κάνει αυτό μου είναι δύσκολο να αντιληφθώ γιατί δεν πρέπει να το αποδεχθούμε και γιατί όχι και να το χειροκροτήσουμε.

Φαίνεται, ότι τα τελευταία χρόνια η ακροδεξιά κοινωνικοπολιτικά αυξάνει τις δυνάμεις της. Οι ιδέες της γίνονται αποδεκτές από ένα μικρό, αλλά όχι αμελητέο πια κομμάτι του πληθυσμού. Αυτό συμβαίνει και στο θέμα της σημαίας. Το πιο καλό που έχουμε να κάνουμε εμείς οι υπόλοιποι είναι να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να μην ακολουθήσουμε τις κραυγές της άλλης πλευράς...

Δ. Τζ.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Φαντάσου φίλε δ.τζ. κάποιος αλλοδαπός μαθητής να αρνιόταν να σηκώσει την σημαία ,πως θα τον αντιμετώπιζαν οι ελληναράδες. Μονά, ζυγά τα θέλουμε δικά μας.

Ωστόσο δεν το θεωρώ "έγκλημα" ούτε άξιο αναφοράς. Πόσοι έλληνες σηκώνουν την σημαία χωρίς να το νιώθουν ;

Απ' την στιγμή που δεν υπάρχει νομοθετική διάταξη , όλα τα υπόλοιπα είναι για λαική κατανάλωση του κοινού των ΜΜΕ. Απλά πουλάνε "πατριωτισμό" για συγκεκριμένα αντανακλαστικά.

Haris είπε...

Εγώ αν ήμουν αριστούχος θα τους έχεζα όχι να σηκώσω και σημαία.