Παρασκευή, Οκτωβρίου 19, 2007

Για το περιβάλλον


Η προηγούμενη Δευτέρα ονομάστηκε "Blog Action Day". Bloggers από όλα τα μήκη και πλάτη της γης ένωσαν τις φωνές τους για να μιλήσουν για κάτι που αισθάνονται ότι τους αφορά άμεσα: την προστασία του περιβάλλοντος.

Πριν λίγα μόλις χρόνια, όποιος «τόλμαγε» να μιλήσει για θέματα σχετικά με το περιβάλλον χαρακτηριζόταν περίπου ως γραφικός. Τα τελευταία, όμως, χρόνια όλο και πιο πολλοί πολίτες δείχνουν ευαισθητοποιημένοι για τα θέματα αυτά και με οικολογική συνείδηση. Και το σημαντικότερο, υπάρχουν άνθρωποι με διεθνές κύρος που θέλουν να μιλήσουν για την καταστροφή που συντελείται, συγκεντρώνοντας πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας και μέσω των ΜΜΕ κάνοντας ευρέως γνωστό το πρόβλημα, που είναι μεγάλο και επείγει να κάνουμε κάτι για αυτό.

Εδώ θα μπορούσα να παραθέσω ορισμένους δείκτες, που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Δε θα το κάνω. Δε χρειάζεται. Αρκεί να κοιτάξει κανείς γύρω του. Το 20% των Ελληνικών δασών δεν υπάρχει πια μετά τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Σε περιοχές της χώρας άνθρωποι πίνουν μολυσμένο (επικίνδυνο) νερό, επειδή τα σπίτια τους γειτνιάζουν με εργοστάσια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι εμφανής παντού. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι μόνο ένα σημάδι της συντελούμενης καταστροφής.

Δεν αρκεί βέβαια να θεωρητικολογούμε για το περιβάλλον. Το πρώτο βήμα είναι η διάγνωση του προβλήματος. Έπειτα ακολουθεί η δράση. Δεν πρέπει να περιμένουμε τις κυβερνήσεις για να κινηθόυμε. Πρέπει έμεις, οι πολίτες να πάρουμε την πρωτοβουλία. Μερικά απλά βήματα: Ας ανακυκλώνουμε τις εφημερίδες και τα περιοδικά που διαβάζουμε, τα κουτάκια των αναψυκτικών. Ας μην πετάμε τα σκουπίδια μας όπου να 'ναι. Ας παίρνουμε που και που το μετρό αντί για το αυτοκίνητο. Καμιά φορά τα μικρά, καθημερινά και (σχεδόν) αυτονόητα πράγματα είναι αρκετά...

Δ. Τζ.

5 σχόλια:

foteinoula είπε...

είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε όλοι πόσο επικίνδυνο είναι να καταστρέφεται το περιβάλλον.έχεις δίκιο, δεν πρέπει αν περιμένουμε τις κυβερνήσεις!

KitsosMitsos είπε...

Δράση. Ακριβώς αυτό λείπει τώρα. Η ευαισθητοποίηση έγινε.

Unknown είπε...

Φίλε δ.τζ. θεωρώ πως όλοι μας έχουμε πλέον ευαισθησία για το περιβάλλον. Πιστεύω ότι απουσιάζει η κινητοποίηση.
Ένα πρώτο βήμα είναι το μπουκοτάζ σε εταιρείες που βλάπτουν το περιβάλλον και ενεργή δράση των πολιτών. Ακόμα κι ο καθένας μόνος του στο σπίτι μπορεί να μειώσει την σπατάλη ενεργειακών πόρων. Αυτή είναι μια άλλη συζήτηση βέβαια...

iLiAs είπε...

..δυστυχώς δεν έχουμε οικολογική συνείδηση σ' αυτήν τη χώρα.
Η φύση μας εκδικείται, αλλά εμείς που να το πάρουμε είδηση.

thalassathlimmeni είπε...

χαιρομαι παρα πολυ που βλεπω τετοιου ειδους δημοσιευσεις...
διοτι οπως λες χαρακτηριζεσαι γραφικος...
θα επιμεινω στα μικρα καθημερινα μετρα που χωρις κανενα κοστος μπορουμε να ακολουθουμε στην καθημερινοτητα μας....
και ναι πολλες μοναδες διαμορφωνουν μια μαζα...
ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!