Τετάρτη, Οκτωβρίου 10, 2007

Η προστασία του περιβάλλοντος

«Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ζήτημα δημοκρατίας». Νομίζω ότι αυτή η αποστροφή του λόγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, στην πρόσφατη δεξίωση για τα 33 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, δίνει το στίγμα για το πως οφείλει ο πολίτης να βλέπει τα ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Κατά κοινή ομολογία η Ελλάδα υστερεί σημαντικά έναντι των χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης στον τομέα της διαχείρισης περιβαλλοντικών κρίσεων. Έχω την άποψη ότι τα αίτια αυτής της υστέρησης είναι διττά: οι προαναφερθείσες χώρες έχουν, αφενός, ένα ολοκληρωμένο πλάνο διαχείρισης περιβαλλοντικών καταστροφών. Σε περιόδους έντονης επικινδυνότητας για πυρκαγιές, πυροσβεστικά αεροσκάφη επιθεωρούν από αέρος τις περιοχές με το μεγαλύτερο κίνδυνο και είναι σε θέση να επέμβουν ανά πάσα στιγμή. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι μόνο διαχειριστικό, αλλά άπτεται και της γενικότερης παιδείας μας. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν φαίνεται να έχουμε αναπτύξει περιβαλλοντική συνείδηση. Ανακυκλώνουμε ελάχιστα, πετάμε τα σκουπίδια οπουδήποτε, αδιαφορούμε για τις συνέπειες των πράξεών μας…

Είναι αλήθεια ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να μάθουμε να σεβόμαστε το περιβάλλον από τη μια μέρα στην άλλη. Επίσης, δεν είναι καθόλου εύκολο να μάθουν να λειτουργούν οι πολιτικοί μας σκεπτόμενοι τις μέσο – μακροπρόθεσμες συνέπειες μιας πολιτικής. Ωστόσο, ο κόμπος φαίνεται ότι έχει φτάσει στο χτένι. Ο κίνδυνος ανεπανόρθωτων οικολογικών καταστροφών από την συντελούμενη αποψίλωση των δασών είναι προ των πυλών. Ένα πρώτο επιβεβλημένο βήμα φαντάζει η δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος και η στελέχωση του από κατάλληλο πρόσωπο, έτοιμο να έρθει σε ρήξεις με νοοτροπίες και συμφέροντα, αλλά με δεδομένη την ευρεία στήριξη της κοινωνίας.

Δ. Τζ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» στις 22.08.2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: