Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2007

Ο θαυμαστός κόσμος του διαδικτύου…


Όταν η Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνών του υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών έθετε τα θεμέλια του διαδικτύου στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι πιο πολλοί πίστεψαν ότι πρόκειται για ένα ακόμα φαινόμενο του «συρμού» (trend). Κι όμως, σχεδόν εικοσιπέντε χρόνια μετά, το Internet όχι μόνο δεν αποτελεί παρελθόν, αλλά αντιθέτως αποτελεί το παρόν και σίγουρα έχει θέση και στο μέλλον της ανθρωπότητας. Κάποιοι, υπερβάλλοντας ίσως, το χαρακτήρισαν ως τη μεγαλύτερη εφεύρεση της ανθρωπότητας μετά την γραφή και την τυπογραφία. Ίσως αυτή η άποψη να μην απέχει τελικά και πολύ από την πραγματικότητα.

Σήμερα το διαδίκτυο είναι παντού. Μέσω αυτού μπορείς να κάνεις τα πάντα και αν δεν ξέρεις να το χρησιμοποιήσεις είναι σίγουρο ότι «χάνεις» πράγματα. Στα τεχνολογικώς προηγμένα κράτη του κόσμου το σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος στους πολίτες παρέχεται μέσω του internet (ηλεκτρονική διακυβέρνηση). Επίσης μπορείς να συνδιαλλαγείς με πλήθος φορέων, να κάνεις τις τραπεζικές σου συναλλαγές κλπ. Πέραν τούτου, είναι πανεύκολο να αγοράσεις το αγαπημένο σου βιβλίο, cd ή dvd και μάλιστα κατά κανόνα εξοικονομώντας χρήματα εν συγκρίσει με το «αναλογικό» βιβλιοπωλείο.

Ακόμη, προσφέρονται υπηρεσίες που δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά. Ηλεκτρονικοί εκδοτικοί οίκοι, όπως το lulu.com εκδίδουν το βιβλίο σου, χωρίς να το λογοκρίνουν και μάλιστα με προνομιακούς όρους για το συγγραφέα. Σε άλλα sites μπορείς να ξανασμίξεις με τους παλιούς σου συμμαθητές (facebook, hi5), να δημοσιεύσεις ελεύθερα και δωρεάν τα κείμενα σου, ανταλλάσοντας απόψεις πάνω σε αυτά (blog). Επίσης, μπορείς να βρεις πληροφορίες για οτιδήποτε σε ενδιαφέρει μέσω ηλεκτρονικών εγκυκλοπαιδειών, αλλά και μηχανών αναζήτησης όπως η google. Και η λίστα δεν έχει τελειωμό.

Φυσικά υπάρχει και η άλλη άποψη του νομίσματος. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το διαδίκτυο είναι εξαιρετικά εθιστικό και απρόσωπο και ότι ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι αν το χρησιμοποιείς. Από το να σου «κλέψουν» τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας ενώ ψωνίζεις σε κάποιο διαδικτυακό «κατάστημα», μέχρι το να εθιστείς και να αποκτήσεις αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Είναι σίγουρο ότι μερικές από τις προαναφερθείσες αιτιάσεις έχουν βάση. Και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Μια τόσο μεγάλη πλατφόρμα όπως το διαδίκτυο είναι μικρογραφία της κοινωνίας. Εκεί θα βρεις όλων των ειδών τους ανθρώπους και τις υπηρεσίες. Έπειτα εναπόκειται σε σένα να κάνεις σωστή χρήση, να μην εθιστείς στους –πολλούς είναι η αλήθεια πειρασμούς του– και να εκμεταλλεύεσαι στο έπακρο τα πλεονεκτήματα που αυτό σου δίνει. Και τα τελευταία είναι πολλά…

Δ. Τζ.

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Θα συμφωνήσω με τα περισσότερα.Το διαδίκτυο έχει φοβερές δυνατότητες και σου δίνει τρόπους έκφρασης , ευκολίας συναλλαγής κι όλα τα υπόλοιπα που σωστά ανέλυσες.

Να θέσω έναν προβληματισμό , έστω και συνομωσιολογικό. Το internet ξεκίνησε ως σχέδιο του στρατού κι εν συνεχεία πέρασε στα χέρια των εταιρειών για να ελέγχουν τους υπαλλήλους τους. Ας φανταστούμε πως τα blogs είναι ένα φαινομενικό κομμάτι συμμετοχής και λόγου και πως τα άφησαν ελεύθερα ώστε να τσεκάρουν ποιος λέει τι...

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα!!
είσαι εξαιρετικός, νέε γείτονα!
τι θα κάναμε χωρ΄ς ίντερνετ?
πολλά βέβαια, θα βρίσκαμε κάτι διαφορετικό! αλλά με το ίντερνετ μαθαίνεισ!

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Όντως φίλε μου το διαδίκτυο έχει όλα αυτά τα καλά που ανέφερες αλλά έχει και μεγάλα κακά.Ένα απο αυτά είναι ο εθισμός πολλών ανθρώπων σε αυτό με φυσική συνέπεια την απομόνωση και την αποξένωση τους απο τους άλλους ανθρώπους.Πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα αυτό το φαινόμενο που βλέπω να εντείνεται τα τελευταία χρόνια.Την καλησπέρα μου

Δ. Τζ. είπε...

@samael: Δεν πιστεύω ότι ισχύει αυτό, αλλά θα πρέπει να το δεχτούμε ως υπόθεση εργασίας και να το ψάξουμε αν μπορούμε. Πάντως, έχω την άποψη ότι το διαδίκτυο εξαπλώθηκε τόσο πολύ καθότι καλύπτει ανθρώπινες ανάγκες και λύνει πολλά καθημερινά προβλήματα. Ήταν ενός είδους "επανάσταση", η οποία πιστεύω πως ξεκίνησε από τις κοινωνικές ανάγκες και την καθημερινή πρακτική. Έπειτα, σ' αυτόν τον κυκεώνα της πληροφορίας μου φαίνεται δύσκολο να ελεγχθεί ποιός γράφει τι, ιδίως όταν αυτός δίνει απλά ένα nickname. Πάντως ο προβληματισμός έχει βάση και θέλει ψάξιμο για να χαρακτηριστεί αβάσιμος.

@melina: Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σχόλια.

@niko: Έχεις δίκιο φίλε νίκο. Προσπάθησα σ' αυτό το άρθρο να μείνω στα θετικά του διαδικτύου και ανέφερα πολύ κωδικοποιημένα τα αρνητικά του. Πάντως σίγουρα πολλά μπορούμε να πούμε και γι' αυτά. Επιφυλάσσομαι να γράψω κάτι στο μέλλον...