Τετάρτη, Νοεμβρίου 28, 2007

Φήμες και life style

Διάβασα στον τύπο ορισμένες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το θέμα του ασφαλιστικού, τις οποίες και παραθέτω. Συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να λύσει το ασφαλιστικό πρόβλημα. Σκοπεύει να διαλύσει το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα». Σε άλλη αποστροφή του λόγου του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε «πετσόκομμα των συντάξεων και στη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων των Ταμείων».

Θεωρητικά αυτές οι δηλώσεις δε θα έπρεπε να μας προξενούν καμία απολύτως εντύπωση. Είναι η κριτική που οφείλει(;) να κάνει η εκάστοτε αντιπολίτευση στην εκάστοτε κυβέρνηση. Ωστόσο, αν καλοσκεφτεί κανείς τη χρονική στιγμή που έγιναν οι δηλώσεις αυτές έχει σίγουρα να πει πολλά.

Στην Ελλάδα έχουμε μια κακή συνήθεια. Μας αρέσει να σχολιάζουμε «φήμες» και «δημοσιογραφικές πληροφορίες». Έτσι συνέβη και σ' αυτή την περίπτωση. Παρότι είναι τοις πάσι γνωστό ότι ο διάλογος για το ασφαλιστικό συνεχίζεται και ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ακόμα καμία απολύτως πρόταση για το θέμα, πολιτικο-συνδικαλιστικοί παράγοντες ομιλούν λες και έχουν το νομοσχέδιο στα χέρια τους. Η πληροφορία ανάγεται σε είδηση και έτσι είμαστε μπροστά στο εκπληκτικό φαινόμενο του σχολιασμού –από επίσημα μάλιστα χείλη– απλών φημών!

Αυτή είναι η μια πτυχή του όλου θέματος. Αν προσπαθήσει να δει κανείς σε ένα δεύτερο επίπεδο, θα παρατηρήσει ότι πέρα από το να σχολιάζουμε φήμες έχουμε την τάση να συζητούμε τα –όποια– ζητήματα όχι από την σκοπιά του γεγονότος αυτού καθαυτού, αλλά από τη σκοπιά του life style. Όπως έγραψε ο κ. Πάσχος Μανδραβέλης στην «Καθημερινή» της περασμένης Πέμπτης «το κουτσομπολιό που παράγεται πέριξ της πλατείας Κολωνακίου ανάγεται σε πολιτικό ζήτημα: ποιος έφαγε με ποιον, ποιος μίλησε σε ποια, πώς κοίταξε ο ένας υπουργός τον άλλο, και τι είπαν οι διαβόητοι “κύκλοι”». Αυτή είναι η κύρια ενασχόληση των ΜΜΕ. Τα παραπολιτικά θέματα πάντα προηγούνται των πολιτικών και των υπολοίπων θεμάτων…

Δυστυχώς, όμως, αυτού του είδος το κουτσομπολιό δεν είναι καθόλου «ανώδυνο». Μπορεί να φαίνεται διασκεδαστικό, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Η κοινωνία μας «συνηθίζει» να βλέπει τα ζητήματα υπό αυτό το πρίσμα και όταν έρθει η ώρα να συζητήσουμε σοβαρά για τα πραγματικά προβλήματα, δεν έχουμε τη διάθεση, ίσως και τη δυνατότητα να το κάνουμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μιλάμε απλουστευτικά, σχεδόν σχηματοποιημένα, με στερεότυπα. Μόνο που ξεχνάμε κάτι: συνήθως η «αλήθεια» δεν είναι ούτε «μαύρο» ούτε «άσπρο». Είναι κάπου ενδιάμεσα…

Δ. Τζ.

17 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Ειδαμε τι εκανε τοσα χρονια και το Πασοκ....

skount είπε...

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ..
Υ.Γ:ΑΛΛΑΞΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΟ BLOG.ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΕΔΩ:HTTP://SKOUNT21.BLOGSPOT.COM

Elli είπε...

όταν η κυβέρνηση μιλά χωρίς πρόγραμμα, τότε ευνοείται το "κουτσομπολιό". Αν είχαμε δεί συγκεκριμένες προτάσεις τότε δεν θα συζητούσαμε γι'αυτες τις σκέψεις των δημοσιογράφων

Δ. Τζ. είπε...

@πρέζα tv: Όντως το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησής του δεν έκανε κάτι για να λύσει το ζήτημα του ασφαλιστικού. Το πρόβλημα κρυβόταν κάτω απ' το χαλί... Για να δούμε τι θα κάνει και η ΝΔ.

@νίκος: Χαίρομαι που συμφωνείς φίλε Νίκο.

@ellie: Νομίζω ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο διάλογος, για να δούμε την πρόταση που θα κάνει η κυβέρνηση και φυσικά να την κρίνουμε.

cinderella είπε...

Καλημέρες!!
Ξέρεις ποιό είναι το θέμα; Οτι ο κόσμος κάνει εικασίες, μπαίνει στο τρυπάκι και σχολιάζει, συζητάει, φαντάζεται γιατί πολύ απλά φοβάται. Φοβάται και τρέμει αυτά που θα έρθουν. Τρέχει να τα προλάβει, να δηλώσει το παρον, να δείξει οτι δεν κοιμάται γιατί πολύ απλά σκιάζεται και σταυροκοπιέται. Όντως δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι αλλά την αναμπουμπούλα την νιώθει. Κι ας μην κρυβόμαστε, τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα είναι υπέρ του. Δεν θα είναι για το καλό του.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος έχεις δίκιο αλλά και πάλι νομίζω οτι αυτές οι ειδήσεις προκύπτουν από εσωτερική ανάγκη του τηλεθεατή. Το σκληρό ροκ πόσοι μπορούν να το αντέξουν; Πόσοι μπορούν να το κοιτάξουν κατάματα; Οι υπόλοιποι χαίρονται με το γάμο της Τρέμη και καλά κάνουν!
Υ.γ Εχεις απόλυτο δίκιο οτι δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο. Το γκρί όμως είναι πολυ χάλια ρε παιδί μου!!

Unknown είπε...

Aφού όλα πλέον κρύβονται κάτω απ' την ομπρέλα του life style και του επιφανειακού δεν πρέπει να μας προξενεί εντύπωση...

Ο κ Παπανδρέου είχε να πατήσει σχεδόν 2 βδομάδες στην Βουλή και τώρα ξύπνησε απ' τον "λήθαργο" αφού τον συμβούλεψαν οι μάνατζερ...

Η κατασκευή ειδήσεων από τα κανάλια αποσκοπεί στην δημιουργία ειδήσεων-πακέτων έτοιμων να δροσίσουν ευκαιριακά τον πληροφοριομανή τηλεθεατή.

Η αποστροφή του πολιτικού λόγου είναι ίδιον της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας.Η πολιτική της ατάκας για κατανάλωση σε talk show και...διαξιφισμούς.

Το ασφαλιστικό είναι μέγιστο ζήτημα που δεν έχει προσεγγιστεί ως τώρα με τον σωστό τρόπο.
Την καλησπέρα μου φίλε δ.τζ.

Δ. Τζ. είπε...

@cindrella: Εν μέρει θα συμφωνήσω αγαπητή μου cindrella. Ο απλός κόσμος όντως είναι λογικό να αγωνιά για το εργασιακό (και συνταξιοδοτικό) μέλλον του και καθ' αυτόν τον τρόπο να εξωτερικεύει τις ανασφάλειες και τους φόβους του. Ωστόσο, δε βρίσκω καμία εξήγηση –πλην μικροκομματικής ιδιοτέλειας– στη στάση αυτή από πλευράς αντιπολίτευσης, αλλά και συνδικάτων.

Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος, είναι δεδομένο ότι ο τηλεθεατής χρειάζεται και κάτι πιο εύπεπτο, πιο ελαφρύ. Μόνο που εδώ το εύπεπτο είναι ο κανόνας. Δες π.χ. το πρόγραμμα και το δελτίο ειδήσεων του BBC. Υπάρχουν και πιο ελαφριά προγράμματα, αλλά οι ειδήσεις είναι ειδήσεις και όχι κουτσομπολιό.

Δ. Τζ. είπε...

@samael: Την καλησπέρα μου φίλε samael. Θα συμφωνήσω απόλυτα. Το ασφαλιστικό είναι πολύ σπουδαίο ζήτημα, για να παραδοθεί στη "μάχη" της ατάκας.

Βέβαια για το γεγονός αυτό ευθύνη πέρα από τους δημοσιογράφους έχουν και οι πολιτικοί. Αυτοί είναι που τροφοδοτούν με υλικό τα κανάλια, αυτοί είναι που βγαίνουν στις τηλεοράσεις και διαγωνίζονται στο ποιος θα πει την πιο "πιασάρικη" ατάκα.

cinderella είπε...

Καλά εννοείται οτι από την πλευρά της αντιπολίτευσης και κυρίως της αξιοματικής όλο αυτό το σκηνικό είναι βούτυρο στο ψωμάκι της αφενός γιατί βρίκσει υλικό για κριτική και αφετέρου γιατί αν αυτή η καυτή πατάτα (τι άθλιος σαν όρος αυτός αλλά τέλως πάντων)λυθεί από την κυβέρνηση αυτή δεν θα έχει το συγκεκριμένο πρόβλημα την επόμενη τετραετία εφόσον γίνει κυβέρνηση!

Haris είπε...

δεν ξέρω τι να σχολιάσω παραπάνω. Αλλά αυτό που λες "Είναι η κριτική που οφείλει(;) να κάνει η εκάστοτε αντιπολίτευση στην εκάστοτε κυβέρνηση" δεν νομίζω πως ισχύει. Αν σκοπός της αντιπολίτευσης είναι να λέει συνέχεια τι δεν κάνει η κυβέρνηση τότε τι να την κάνω την αντιπολίτευση; Βλάκας είμαι και δεν καταλαβαίνω; Τα βλέπω τι δεν κάνει και από μόνος μου.

Δ. Τζ. είπε...

@harris: Έχω την άποψη ότι η αντιπολίτευση οφείλει αφενός να επισημαίνει τις παραλείψεις της κυβέρνησης, και αφετέρου να καταθέτει τις δικές της προτάσεις. Αλλά για να καταθέσεις μια διαφορετική πρόταση, οφείλεις πρώτα να αποδομήσεις τα επιχειρήματα του αντιπάλου. Το αρνητικό, λοιπόν, δεν είναι οι επισημάνσεις που κάνει η αντιπολίτευση, αλλά όταν αυτές αποτελούν στείρα άρνηση.

Haris είπε...

Πολύ σωστά. Εκεί ήθελα να το πάρω, στις προτάσεις που παραθέτει η αντιπολίτευση.

Grammateas είπε...

Παιδιά η ΝΔ στα χρόνια που είναι κυβέρνηση ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα. Βάζει 2-3 βουλευτές να κάνουν δηλώσεις και μετά μετρά την αντίδραση. Η καλύτερη αντιπολίτευση στη ΝΔ είναι οι δημοσκοπήσεις που πέρνει κάθε εβδομάδα στο Μαξίμου ο Καραμανλής. Τους ενδιαφέρει απλά να νέμονται την εξουσία. Να αρμέγουν την αγελάδα. Δεν θα κινδυνέυσει την εξουσία ο Καραμανλής για να λύσει το Ασφαλιστικό...Και συμφωνώ με τους προηγο΄μενους για την απουσία σαφούς πρότασης από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Θέμα που "καίει" κανένας δεν το αγγίζει... Τα θύματα αυτού του θεάτρου; Όλοι εμείς.

skount είπε...

και δυστηχώς γραμματέα μου αυτές οι δημοσκοπήσεις πολλές φορές έχουν πολύ σάλτσα μέσα...
Καλησπέρα Δ.ΤΖ.

Δ. Τζ. είπε...

@grammateas: Όντως οι κυβερνήσεις -και δεν αποτελεί εξαίρεση η κυβέρνηση της ΝΔ- μετράνε αντιδράσεις πριν πάρουν κάποιο "επώδυνο" μέτρο. Ωστόσο, νομίζω ότι σήμερα υπάρχει πιο επιστημονικός τρόπος από το να "χρησιμοποιήσει" η κυβέρνηση για το σκοπό αυτό τον κάθε κ. Μανώλη. Φυσικά μιλάω για τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες κάθε βδομάδα φτάνουν στου Μαξίμου, για όποιο θέμα θέλει η κυβέρνηση να δει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Πέραν τούτου, ο κ. Μανώλης, όντας δυσαρεστημένος από τη μη αξιοποίηση του σε κυβερνητικό πόστο, δε νομίζω ότι έχει καμία απολύτως διάθεση να κάνει το "λαγό" της κυβέρνησης. Αντιδρά έτσι αφενός γιατί αυτά περιμένει να ακούσει ο μέσος ψηφοφόρος του (συνδικαλιστής) και αφετέρου γιατί είναι δυσαρεστημένος, όπως προανέφερα.

oneiroparmenh είπε...

"Η κοινωνία μας «συνηθίζει» να βλέπει τα ζητήματα υπό αυτό το πρίσμα και όταν έρθει η ώρα να συζητήσουμε σοβαρά για τα πραγματικά προβλήματα, δεν έχουμε τη διάθεση, ίσως και τη δυνατότητα να το κάνουμε."

Όλα είναι θέμα νοοτροπίας κατά τη γνώμη μου..Αν ο Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να ξεχωρίζει το σοβαρό από το ασήμαντο είναι επειδή έτσι έχει μάθει..Ή επειδή έτσι τον βολεύει..

Το θέμα είναι ότι έχουμε μάθει να τα παίρνουμε όλα στην πλάκα..Κι η αδιαφορία είναι ότι χειρότερο..

Ασχολούμαστε με τα "κουτσομπολιά" διότι δεν έχουμε μάθει να σηκώνουμε το βάρος ενός σοβαρού θέματος...

Καλησπέρα..

Δ. Τζ. είπε...

@ονειροπαρμένη: Την καλησπέρα μου! Συμφωνώ απόλυτα με όσα λες. Είναι καθαρά θέμα νοοτροπίας και αδυναμίας διαχωρισμού των σοβαρών και των μη σοβαρών θεμάτων.