Τετάρτη, Νοεμβρίου 21, 2007

Η «γοητεία» των blogs

Πριν λίγες μέρες ο φίλος ο Νίκος με κάλεσε σε ένα «παιχνίδι». Μου ζήτησε να γράψω μερικές σκέψεις για τα blogs που μου αρέσουν. Θέλοντας να κάνω λίγο πιο δύσκολο το «παιχνίδι» αυτό, θα προσπαθήσω να γράψω μερικά πράγματα για το γιατί θεωρώ τα blogs μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση.

Είναι προφανές ότι η εποχή που ζούμε έχει μια κυρίαρχη τάση: την όλο και πιο ευρεία χρήση του Internet. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και τα κόστη πέφτουν, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα απόκτησης ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Η τάση που προανέφερα, φυσικά, αφορά και τα media. Οι εφημερίδες, τα περιοδικά, τα τηλεοπτικά δίκτυα κλπ. επενδύουν χρόνο, χρήμα και ανθρώπινο κεφάλαιο για να φτιάξουν μια πολύ καλή ιστοσελίδα. Την ίδια, όμως, ώρα εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν τις σκέψεις τους με άλλους, «ανεβάζοντας» στο Internet κείμενο, εικόνα και ήχο. Και για να το κάνουν αυτό χρειάζονται δύο μόνο πράγματα: έναν υπολογιστή και σύνδεση στο Internet.

Έτσι, λοιπόν, σήμερα κάθε δευτερόλεπτο που περνάει «γεννιέται» και ένα blog ανά τον κόσμο. Ο καθένας από μας μπορεί να δημοσιεύσει στην κυριολεξία ό, τι θέλει και μάλιστα χωρίς να υπάρχει κανενός είδους λογοκρισία: ανεβάζεις ο, τι ΕΣΥ θέλεις.

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, στοιχείο των blogs, είναι η διαδραστικότητά τους. Οτιδήποτε δημοσιεύεις μπορεί να συζητηθεί. Η ανταλλαγή απόψεων με άλλους χρήστες είναι ο κανόνας στα bloggs. Πέρα από την επιμέρους συμφωνία ή διαφωνία, υπάρχει η δυνατότητα του διαλόγου, βασικότατου στοιχείου της δημοκρατίας. Όπως έλεγε ο Πρωταγόρας «δεν υπάρχει αλήθεια, μόνο ανθρώπινη γνώμη». Καμία άποψη λοιπόν δεν είναι de facto σωστή εδώ. Σε κάθε θέση υπάρχει και η αντίθεση. Και τα blogs μέσω αυτής της αντίθεσης, προάγουν τη σύνθεση των απόψεων.

Βέβαια, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Διότι ναι μεν τα blogs δίνουν τη δυνατότητα της αμφίδρομης επικοινωνίας –κάτι που δεν προσφέρουν τα παραδοσιακά ΜΜΕ– ωστόσο ορισμένες φορές κάνει και εδώ την εμφάνισή της η λογοκρισία. Σχόλια αναγνωστών κόβονται όχι γιατί είναι υβριστικά (θεμιτό), αλλά επειδή εκφράζουν μια αντίθετη άποψη. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι και στον τομέα των blogs μεγάλο ρόλο παίζει πλέον η αναγνωσιμότητα. Αν και δεν είναι εντελώς παράλογο να βγάζει κάποιος χρήματα από το blog του (διαφημίσεις), ωστόσο θεωρώ τρομερά επικίνδυνη την είσοδο υπηρεσιών τύπου AGB στο χώρο, υπηρεσιών που μετρούν πόσες επισκέψεις δέχεται κάθε blog.

Όπως και να ‘χει, πολλά μπορούν να ειπωθούν πάνω στο κεφάλαιο blogs. Και σίγουρα η συζήτηση αυτή θα κρατήσει για χρόνια, μιας και πρόκειται για μια σχετικά καινούρια και ταχύτατα αναπτυσσόμενη υπηρεσία. Πολλοί λένε ότι τα blogs είναι τα ΜΜΕ της νέας εποχής. Ότι σιγά αλλά σταθερά θα κερδίζουν τους αναγνώστες που χάνουν οι εφημερίδες και τα περιοδικά και ότι σε κάποια φάση θα τα αντικαταστήσουν. Δεν ξέρω αν αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, ούτε καν αν θέλω να επιβεβαιωθεί. Ωστόσο είμαι πεπεισμένος ότι τα blogs δίνουν νέες δυνατότητες που τα παραδοσιακά media δεν προσέφεραν…

Δ. Τζ.

12 σχόλια:

E.A. είπε...

Δεν υπάρχει λογοκρισία.Αυτό νομίζω είναι το πιο σημαντικό προτέρημα των blogs.Είναι ο ορισμός της απόλυτης ελευθερίας...Η αμεσότητα είναι πολύ σημαντική, αν και στα μεγάλα blogs δεν υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων...Τέλος, πιστεύω ότι έχουν τις προδιαγραφές να γίνουν ένα από τα βασικά μέσα ενημέρωσης αλλά πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η νομοθεσία σχετικά με το ηλεκτρονικό έγκλημα!

Βιργινία είπε...

Πολύ ενδιαφέρον αυτό το άρθρο σου..Συγχαρητήρια

Unknown είπε...

Ωραίο κείμενο...
Τα blogs μπορούν να λογοκριθούν γιατί δεν ανήκουν εξ' ολοκλήρου στους bloggers αλλά στις εταιρείες που προσφέρουν το λογισμικό. Η ελευθερία που προσφέρουν κρύβει μια παγίδα:Του ψεύδους.
Στα ενδιαφέροντα που αναφέρεις να προσθέσω αγαπητέ δ.τζ. πως τα bloggs παρατηρώ πως αντιγράφουν τα παραδοσιακά ΜΜΕ κάτι καθόλου κολακευτικό για τους bloggers. Τι εννοώ; Μα πανομοιότυπη αισθητική, θέματα αντλούμενα απ' την δεξαμενή της tv κυρίως και κριτική των κειμένων των ΜΜΕ.Μ' αυτό τον τρόπο οι bloggers μυρηκάζουν την σήψη τους.
Τα blogs έχουν πολλές δυνατότητες για παραπάνω πράγματα.
Επίσης με αποστρέφει η θέα των διαφημίσεων σε ιστολόγια. Δεν πρέπει να εμπορευματοποιηθεί κι αυτό το μέσο.
Όποιος φτιάχνει blog για προσωπική έκφραση και μόνο νομίζω πως υποτιμά το στοιχείο της έκθεσης...
Μεγάλο θέμα ανοίγεις, με πολλά πράγματα για να πει κανείς...

Δ. Τζ. είπε...

@Ε.Α.: Γενικά Θα συμφωνήσω με τα όσα λες. Ειδικά στο τελευταίο κομμάτι, σε σχέση με το ηλεκτρονικό έγκλημα, νομίζω ότι υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά να γίνει, έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα πνευματικά δικαιώματα κλπ.

@βιργινία: Σ' ευχαριστώ πολύ Βιργινία.

@samael: Θα ξεκινήσω από το τελευταίο που λες φίλε samael, για τις διαφημίσεις. Βεβαίως, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να βάλει διαφημίσεις στο blog του, ωστόσο αισθητικά δε μου αρέσει και πολύ.

Για το άλλο θέμα που θέτεις, ότι δηλ. τα bloggs αντιγράφουν τα παραδοσιακά media, αυτό ίσως εξηγείται απ' το ότι και τα bloggs είναι ένα είδος ΜΜΕ. Πρόκειται βέβαια για μια νέα μορφή media, αλλά νομίζω ότι έχει αρκετά κοινά με τα παραδοσιακά μέσα. Άρα είναι νομοτελειακό να παίρνει κάποια στοιχεία (θετικά/αρνητικά) από αυτά.

Βιργινία είπε...

Την καλησπέρα μου ;-)

ritsmas είπε...

Τα μπλογκς προς το παρόν ειναι η προσωποποίηση του αυθορμητισμού ή της ιδιοτέλειας των κατόχων τους. Ας μην τους δίνουμε άλλες διαστάσεις, μακράν αυτών που προς το παρόν τουλάχιστον έχουν.Στο εξωτερικό τα μπλογκς ασκούν ένα ειδος διατεταγμένης εξουσίας, αλλά μιλάμε για τα πολιτικά μπλογκς που υπάγονται (!) σε μεγαλες εφημεριδες -οργανισμούς.
Ας μην το ξεχνάμε αυτό.
Τί θελω να πω...Ο Γκαρντιαν ή το Νουβελ Ομπσερβατερ για παράδειγμα εχουν αρθρογράφους που αναλαμβανουν τα μπλογκς των ιδιων και δεχονται σχολιασμούς. Δεν ειναι αλλού γι αλλού, οπως ειμαστε εμείς και σαχλαμαρίζουμε ή παριστάνουμε τους σοβαρούς

χαιρετω
ριτς

oneiroparmenh είπε...

Καλησπέρα...
Πολύ ωραίο post δ.τζ...

Για πολλούς λόγους πιστεύω πως τα blog είναι πράγματι τα νέα media...
Κι αν δεν είναι ακόμη,έχουν όλες τις προυποθέσεις για να γίνουν..

Και μόνο το γεγονός οτι μέσα από τα blog προωθείται η ελεύθερη έκφραση ιδεών κι επίσης ο διάλογος το αποδυκνύει αυτό..

Υπάρχει σίγουρα ο κίνδυνος να διαδίδονται ψευδείς πληροφορίες όμως ο τρόπος που διαχέονται δεν έχει τόση μεγάλη δύναμη ώστε να χειραγωγεί τις μάζες όπως συμβαίνει πλέον με τα media...

ritsmas:Δεν νομίζω πως "σαχλαμαρίζουμε" ούτε πως "παριστάνουμε τους σοβαρούς"...
Απλά εκθέτουμε ελεύθερα απόψεις,όποιουδήποτε περιεχομένου κι αν είναι αυτές...

Δ. Τζ. είπε...

@βιργινία: Καλησπέρα και σε σένα Βιργινία!

@ritsmas: ritsmas εδώ θα συμφωνήσω με την ονειροπαρμένη. Νομίζω ότι όπως και στην τηλεόραση υπάρχουν ευτελή προγράμματα και ποιοτικά, όπως στο χώρο του Τύπου υπάρχουν έντυπα που κιτρινίζουν αλλά και σοβαρά, το ίδιο συμβαίνει και με τα bloggs. Βεβαίως, σίγουρα στις προηγμένες τεχνολογικά -άρα και διαδικτυακά- χώρες στου κόσμου τα bloggs είναι ένα κλικ μπροστά από τα δικά μας, αλλά αυτό δεν αναιρεί το ότι και στη χώρα μας υπάρχουν σοβαρά (και ουχί σοβαροφανή) bloggs. Μερικοί όντως σαχλαμαρίζουν, αλλά πάντως όχι όλοι.

Για το άλλο που λες, ότι δηλ. έχουμε μέλλον μέχρι τα bloggs να αποκτήσουν (αν αποκτήσουν ποτέ) την αίγλη πχ. των εφημερίδων, θα συμφωνήσω απόλυτα.

@ονειροπαρμένη: Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Συμφωνώ σε όλα όσα λες...

Βιργινία είπε...

Αντικειμενικά υπάρχουν πολλά μπλόγκ με ποιότητα :-) ( φλασιά ήταν αυτό)

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Καλησπέρα.Μου αρέσει η οπτική σου παρόλο που δεν συνέχισες το παιχνίδι..:)

cinderella είπε...

Καλησπέρα!
Έχεις απόλυτο δίκιο! Τα blogs κατα τη γνώμη μου είναι η εφημερίδα του σήμερα. Χωρίς λογοκρισία, χωρίς κομματικές ταμπέλες, χωρίς ιλουστρασιόν σοβαροφάνεια!

- είπε...

Αν και νέος στα blogs, έχω βγάλει κάποια συμπεράσματα. Αυτό που μ'αρέσει είναι ότι συνήθως αυτοί που γράφουν είναι ειλικρινής. Δεν μιλούν επώνυμα και αυτό τους επιτρέπει να απελευθερωθούν. Επίσης είναι πολύ ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε την επικοινωνία που δημιουργείται ανάμεσα στους bloggers και τις απόψεις που μπορούμε να ακούσουμε από πολλά διαφορετικά άτομα.