Σάββατο, Νοεμβρίου 17, 2007

Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια


Η συζήτηση στο χώρο της παιδείας το τελευταίο διάστημα σχεδόν μονοπωλείται από το ζήτημα της ύπαρξης ή όχι μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών (ή κατ’ άλλους ιδιωτικών) πανεπιστημίων. Έτσι δημιουργείται η εντύπωση πως το μοναδικό πρόβλημα της παιδείας στην Ελλάδα είναι το αν θα μπορεί κάποιος μη κρατικός φορέας να ιδρύσει πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Στο σκεπτικό των όσων υποστηρίζουν την παραπάνω άποψη λανθάνει ένας άλλος συλλογισμός: ότι αν ιδρυθούν μ.κ. πανεπιστήμια θα έρθει το τέλος της «δημόσιας δωρεάν παιδείας». Αν, όμως, δεν αναθεωρηθεί το άρθρο 16 –και ως εκ τούτου δεν δημιουργηθούν μ.κ. πανεπιστήμια– τότε όλα θα είναι καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Κατά τη γνώμη μου τα πράγματα δεν είναι έτσι. Σαφώς και το μεγαλύτερο πρόβλημα της παιδείας δεν είναι το αν θα μπορεί κάποιος ιδιώτης να ιδρύσει πανεπιστημιακό ίδρυμα. Η εκπαίδευση στη χώρα μας –και δη η τριτοβάθμια– έχει πολλά μεγαλύτερης σημασίας άλυτα ζητήματα. Πρώτο και σημαντικότερο, η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων –οι τετραετίες περνούν και το υπεσχημένο 5% μοιάζει άπιαστο όνειρο. Είναι η έρευνα που στα πανεπιστήμια μας κυκλοφορεί ως σύντομο ανέκδοτο. Είναι η πραγματική αξιολόγηση όλων των εμπλεκομένων φορέων (φοιτητών, καθηγητών, πρυτάνεων), έτσι ώστε να έχει το κράτος μια εικόνα για το ποιος κάνει τη δουλειά του καλά και ποιος όχι. Είναι οι φοιτητικές παρατάξεις, οι οποίες όσο υποκαθιστούν τις γραμματείες και τους καθηγητές τόσο τα πράγματα δε θα βελτιώνονται.

Φυσικά, υπάρχει και το θέμα των μ.κ. πανεπιστημίων αυτό καθαυτό. Όμως δεν είναι το μείζον, δεν είναι το σημαντικότερο. Για να το πω πιο απλά η αύξηση της χρηματοδότησης της παιδείας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να βελτιωθεί το ακαδημαϊκό επίπεδο των πανεπιστημίων μας. Αν δεν αυξηθεί η χρηματοδότηση σίγουρα δε θα βελτιωθεί και το επίπεδο των πανεπιστημίων. Από την άλλη, η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, αν γίνει με τήρηση ορισμένων προδιαγραφών, δε φαντάζομαι το λόγο για τον οποίο πρέπει να μας ενοχλεί.

Το ζήτημα για μένα είναι τα μ.κ. πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Να γίνεται σοβαρή δουλεία και να μην μοιράζουν πτυχία έναντι μερικών χιλιάδων ευρώ. Και προπαντός να είναι το κράτος σε θέση να ελέγχει αν τηρούνται αυτές οι προδιαγραφές.

Πολλοί –μέσα σ’ αυτούς κι εγώ– είναι καχύποπτοι και δεν είναι καθόλου σίγουροι ότι το κράτος θα μπορέσει να διαχειριστεί καλά μια τόσο καυτή πατάτα. Αυτό, όμως, είναι ένα άλλο ζήτημα και λίγο έχει να κάνει με την παιδεία. Σε τελική ανάλυση, ένα δημόσιο πανεπιστήμιο με αυξημένη χρηματοδότηση, με αξιολόγηση, με έρευνα και χωρίς φοιτητοπατέρες δεν έχει να φοβάται τίποτα...

Δ. Τζ.

15 σχόλια:

cyberego είπε...

Την κερδοσκοπία των κρατικών πανεπιστημίων, γιατί την αφήνουμε απ'έξω; Η πληγή της κατασπατάλης του δημοσίου χρήματος είναι μεγαλήτερη από εκείνη της χρηματοδότησης τους. Τα λεφτά "τρώγονται" πριν το πάρουν χαμπάρι οι φοιτητές και -υποκινούμενοι ή μη- κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν υπέρ της χρηματοδότησής τους και κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και αυτά δυστυχώς τα μαθαίνει κάποιος μόνο αν του το σφυρίξει κάποιος εκ των έσω, χωρίς βέβαια να μπορεί να κάνει κάτι γι'αυτό. Η έλλειψη διαφάνειας είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει τους εισαγγελείς

Unknown είπε...

Μιας που το έχουμε θίξει πολλάκις το θέμα, απλά να προσθέσω ότι καλό είναι να μην γίνονται εξισώσεις προς τα κάτω από πλυράς κυβέρνησης και φυσικά τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών να μην θεωρούνται ίσα με τα δημόσια.

Βέβαια με εντολή της ΕΕ , κάθε κράτος υποχρεούται να το κάνει. Με την αλλαγή του αρθ16 θα έχουμε την δυνατότητα να το κανονίσουμε μόνοι μας αυτό, αλλά οι πολιτικοί μας δεν είναι οι πλέον φερέγγυοι, το ίδιο κι οι Έλληνες επιχειρηματίες...

Γιατί να μην αναβαθμιστούν τα ήδη υπάρχοντα Πανεπιστήμια; Ερώτηση ουτοπική κι όχι ρεαλιστική θ' απαντούσε κυβερνητικό στέλεχος...

Βιργινία είπε...

Είναι σαν να λέμε,οτι έχω εγώ ενα μαγαζί,που πουλάει τρόφιμα χαμηλής ποιότητας,δίπλα ανοίγει ένα καλύτερο,και αντι να ανεβάσω εγώ την ποιότητα μου,φωνάζω να κλείσουν τον δίπλα...Αν γίνουμε όπως πρέπει να είμαστε,δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα

ritsmas είπε...

Μεγάλο και γνωστό το θέμα. Η Σορβόννη κατηφορίζει στην Ελλάδα, αυριο μπορεί να ειναι παραρτημα του Ιμπιριαλ, του Καιμπριτζ...ποιος θα τους σταματήσει; ποιος θα αξιολογήσει τί ;

Βιργινία είπε...

Δεν είναι μόνο αυτό το θέμα..Η ίδια η αγορα εργασίας θα κάνει στην 'άκρη αυτούς που δεν αξίζουν..όταν ενσωματωθουν πληρως τα μη κερδοσκοπικα πανεπιστημια,η αγορα θα δεχτει και αποφοιτους αρκετους,με συνεπεια να πρεπει να διαλεξει τα πιο δυνατα χαρτια απο αυτα που κυκλοφορουν..Ε,συνεπως τα πανεπιστημια που μεχρι τωρα δινον πτυχια,στονβ αερα,θα αναγκαστουν να σταματησουν να το κανουν,Η τα πτυχια δε θα τυγχανουν αναγνωρισης ;-)

Δ. Τζ. είπε...

@cyberego: Σωστή παρατήρηση φίλε cyberego. Διαμαρτυρόμαστε (και σωστά) για την υποχρηματοδότηση, αλλά ξεχνάμε τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος που γίνεται κατ' εξακολούθηση στα πανεπιστήμια μας.

@samael: Νομίζω ότι όλοι μας (πρέπει να) θέλουμε την αναβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου. Βέβαια το ένα δεν αναιρεί το άλλο, δηλ. μπορούν να υπάρξουν και αναβαθμισμένα δημόσια και μ.κ. πανεπιστήμια, αρκεί να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.

@βιργινία: Συμφωνούμε απόλυτα και στο πρώτο και στο δεύτερο που λες.

@ritsmas: Έχω την άποψη ότι για να γίνουν μ.κ. πανεπιστήμια πρέπει να υπάρξει και στην αρχή αλλά και στη συνέχεια πολύ στενή επόπτευση από πλευράς κράτους. Τα ερωτήματα που θέτεις ριτς είναι εύλογα. Έχω εκφράσει κι εγώ τις επιφυλάξεις μου στο κομμάτι αυτό.

stef είπε...

megali koubenta anoikses..alla oi teleutai sou protasi me briskei sumfwno apolutws me to thema..

ΓΙΩΤΑ είπε...

edo kao polla xronia oloi oi foitites kanoun pories diaidloseis gi afto to thema...pistevo pos to dimosio panepistimio exei akoma polla almata veltioseis na kanei arkei na to theloun kai oi "megaloi"....pados simfono me osa les...

TIN KALISPERA MOU!!!

Δ. Τζ. είπε...

@stef: Σίγουρα πρόκειται για μεγάλο θέμα, φίλε stef. Χαίρομαι που συμφωνούμε. Ας κοιτάξουμε, λοιπόν, πως θα βελτιωθεί το ακαδημαϊκό επίπεδο του δημοσίου πανεπιστημίου και όλα τ' άλλα είναι ήσσονος σημασίας.

@γιώτα: Είναι δεδομένο ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο μπορεί να γίνει πολύ καλύτερο. Αρκεί να συμβάλλουν όλοι προς αυτήν την κατεύθυνση.

Βιργινία είπε...

Είναι κοινοτική οδηγία έτσι και αλλιώς...οσες καταλήψεις και να κάνουν δε μπορεί να αλλάξει..

E.A. είπε...

Δυστυχώς ή ευτυχώς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα ιδρυθούν...Καταναλώνουμε λοιπόν φαιά ουσία με το να συζητάμε τι θα γίνει...Το πανεπιστήμιο είναι οι φοιτητές και μόνο.Καιρός να το συνειδητοποιήσουμε και να δράσουμε...

Swan Lake είπε...

i paideia ine dikaioma kai oxi pronomio.to kratiko monopolio tis paideias einai adianoito kai simvenei mono stin ellada!to kratos adinati kai panta tha adinati stin tritofa8mia ekpedeysi...ta panepistimia prepi na ginoun aftonoma opos tis agglias kai tis amerikis.akoma kai an pernoyn ta ptixia me merika eyro opos lete meriki ti sas pirazei? ta atoma afta dn 8a ine ikana na doylepsoyn logoy elipon gnoseon asep dn 8a ine ikana na perasoyn kai stin teliki 8a fanei i koroidia toy tade KES kai 8a klisei ka8os dn 8a pigenei kosmos.se mia kinonia dimokratiki i agora aytori8mizete

Δ. Τζ. είπε...

@βιργινία: Έχεις δίκιο Βιργινία. Είναι οδηγία της Ε.Ε., η οποία αργά ή γρήγορα θα εφαρμοστεί...

@Ε.Α.: Θα συμφωνήσω. Όντως καταναλώνουμε πολύ φαιά ουσία για κάτι που είναι προαποφασισμένο. Το πιο λυπηρό είναι ότι (κυρίως) γι' αυτό το θέμα έμειναν τα πανεπιστήμια μας κλειστά επί τρεις και πλέον μήνες...

@swan lake: Έτσι είναι αγαπητέ swan lake. Η αγορά αυτορυθμίζεται και σίγουρα η "πιάτσα" θα ξέρει σε ποιά πανεπιστήμια γίνεται δουλειά και σε ποια όχι. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί τις ευθύνες του κράτους. Το κράτος είναι αυτό που πρέπει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην όλη υπόθεση, ελέγχοντας -και στην αρχή και στην πορεία- ποιά πανεπιστήμια πληρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας.

cinderella είπε...

"Πολλοί –μέσα σ’ αυτούς κι εγώ– είναι καχύποπτοι και δεν είναι καθόλου σίγουροι ότι το κράτος θα μπορέσει να διαχειριστεί καλά μια τόσο καυτή πατάτα. Αυτό, όμως, είναι ένα άλλο ζήτημα και λίγο έχει να κάνει με την παιδεία. Σε τελική ανάλυση, ένα δημόσιο πανεπιστήμιο με αυξημένη χρηματοδότηση, με αξιολόγηση, με έρευνα και χωρίς φοιτητοπατέρες δεν έχει να φοβάται τίποτα..."

Aπλά υποκλίνομαι στα λεγόμενα σου. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο!!

- είπε...

Πρέπει να ξεχωρίσουμε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων από τις γενικότερες αλλαγές στην παιδεία. Ας βελτιώσουν πρώτα τις κρατικές σχολές και μετά ας εξετάσουν και αυτό το θέμα. Αλλά ας μην ας λένε ότι θα ιδρύσουμε ιδιωτικά για να βοηθήσουμε τα κρατικά... Αν είναι δυνατόν!
Προς το παρόν είμαι κατά των μ.κ. πανεπιστημίων. Την γνώμη την έχω εκφράσει εδώ:
http://kai-twra-ti.blogspot.com/2007/11/blog-post_27.html
Αν θέλεις μου απαντάς!