Σάββατο, Νοεμβρίου 24, 2007

Ιστορίες του δρόμου…


Τον τελευταίο χρόνο στο Cambridge της Μεγάλης Βρετανίας όλοι συζητούν για μια μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία. Μόνο που πίσω από την επιτυχία αυτή δε βρίσκεται κάποιος γνωστός παραγωγός, αλλά μια ομάδα αστέγων. Όλα ξεκίνησαν από ένα περιοδικό φτιαγμένο από αστέγους. Τα στελέχη του ραδιοφωνικού σταθμού “209 radio” σκέφτηκαν ότι θα ήταν πολύ καλή ιδέα η δημιουργία μιας ραδιοφωνικής εκδοχής του περιοδικού, εκμεταλλευόμενοι μια ειδική χρηματοδότηση που προσέφερε το τοπικό συμβούλιο. Όπερ και εγένετο.

Έτσι, λοιπόν, κάθε δεκαπέντε μέρες θέση πίσω από τα μικρόφωνα του σταθμού παίρνει μια ομάδα αστέγων, αποτελούμενη από εφτά άτομα. Οι τελευταίοι κάνουν (σχεδόν) τα πάντα. Από την παραγωγή, τα κείμενα, την ηχοληψία και φυσικά την παρουσίαση. Ο Mark McDuff, κειμενογράφος της εκπομπής φαίνεται ενθουσιασμένος από το show στο οποίο συμμετέχει. Ένα άλλο μέλος της ομάδας, ο Scot John Lawton λέει ότι η εκπομπή έχει ανεβάσει πολύ την αυτοπεποίθησή του και ότι του δίνει την ευκαιρία να εστιάσει κάπου στη ζωή του. Τέλος, ο διευθυντής του σταθμού Karl Hartland μιλάει για τις δεξιότητες και το σεβασμό που έχουν κερδίσει μέσω αυτής της εθελοντικής εργασίας οι άστεγοι.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό! Έχουμε, άραγε, αναλογιστεί ποτέ ότι πίσω από ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο μπορεί να κρύβεται ένα μεγάλο ταλέντο, μια κλίση; Ένα ταλέντο το οποίο λόγω συγκυριών δεν καλλιεργήθηκε ποτέ. Κι όμως αν τους δοθεί μια ευκαιρία είναι ικανοί να ανατρέψουν όλα τα στερεότυπα που υπάρχουν γι’ αυτούς. Άνθρωποι οι οποίοι αποζητούν μια ευκαιρία για να μας δείξουν ότι κάνουμε λάθος. Ότι είναι ικανοί για πολλά πράγματα, αρκεί κάποιος να τους απλώσει το χέρι του…

Για να έρθουμε και στα καθ’ ημάς, πριν μερικούς μήνες άστεγοι συμπολίτες μας –με την υποστήριξη του περιοδικού «Γαλέρα», αν δεν κάνω λάθος– συγκεντρώθηκαν, προπονήθηκαν και εκπροσώπησαν τη χώρα μας στο «Παγκόσμιο Κύπελλο αστέγων». Αυτή η πρωτοβουλία φυσικά δεν διαφημίστηκε καθόλου. Όμως, μερικοί άνθρωποι έφυγαν για λίγες μέρες από τα φανάρια, τις στάσεις του μετρό και τα παγκάκια και συμμετείχαν σε κάτι το οποίο τους γέμισε, τους έδωσε χαρά και ελπίδα.

Φυσικά τέτοιες πρωτοβουλίες στη χώρα μας είναι μεμονωμένες. Η πολιτεία δεν έχει προνοήσει (γιατί;) για παρόμοια προγράμματα που αν και θα κόστιζαν λίγο, θα έδιναν απέραντη ευχαρίστηση και θα γέμιζαν ευγνωμοσύνη εκατοντάδες ανθρώπους του δρόμου. Θα τους έδιναν μια ευκαιρία να αναδείξουν τα ταλέντα τους, να απασχοληθούν δημιουργικά και, γιατί όχι, να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή.

Για την ιστορία, ο ραδιοφωνικός σταθμός “209 radio” του Cambridge προγραμματίζει και δεύτερο κύκλο εκπομπών, με τη συμμετοχή και άλλων αστέγων. Όμως το team που συμμετείχε στον πρώτο κύκλο δε θα μείνει χωρίς απασχόληση. Θα είναι οι καθοδηγητές, οι δάσκαλοι των νέων παραγωγών του “Homeless Show”. Η συνέχεια επί του ραδιοφωνικού σας δέκτη…

Δ. Τζ.

Info: Η φωτογραφία όπως και πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό προέρχονται από τη διαδικτυακή τοποθεσία της εφημερίδας Guardian (http://www.guardian.co.uk/).

10 σχόλια:

hackaday είπε...

Διάβασα ότι η εκπομπή των αστέγων στο ραδιοφωνικό σταθμό στην Αγγλία είναι εθελοντική.
Ο σταθμός πόσα κερδίζει (αν κερδίζει) από αυτό;

Unknown είπε...

Πραγματικά σπουδαία προσπάθεια. Ναι όντως είναι εθελοντική η εκπομπή. Κέρδη δεν ξέρω αν έχει ο σταθμός.
Πάντως για να μην γκρινιάζουμε, θεωρώ ότι ακόμα κι αυτό, το να νιώσει ένας άνθρωπος ότι προσφέρει, είναι σημαντικό. Το καλύτερο θα ήταν να είχε βέβαια και υλική επιβράβευση.

Για εδώ, οι άστεγοι δεν είναι υπάνθρωποι, αλλά ίσως θύματα των περιστάσεων της ζωής.Βέβαια πάντα υπάρχει η καχυποψία προς το πρόσωπό τους, όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι φορείς γνώσεων ,ικανοτήτων ή ακόμη και κουλτούρας. Σιγά μήπως η ελληνική οργάνωση επέτρεπε κάτι παρόμοιο. Εδώ οι..."στεγασμένοι" δεν έχουμε τέτοιες ευκαιρίες.Με τόσα προβλήματα αυτό μοιάζει πολυτέλεια(αλλά δεν είναι).

cinderella είπε...

Εξαιρετική πρωτοβουλία και κίνηση. Νομίζω οτι και από την πλευρά του κοινού θα είναι πολύ ενδιαφέρον κάτι τέτοιο! Έχεις δίκιο για τη χώρα μας. Εμείς μόνο το trash προβάλλουμε σε όλο του το μεγαλείο!!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία όλα αυτά αλλά εδώ η πολιτεία δε μπορεί/δεν ασχολείται με το να λύσει τα ουσιαστικά προβλήματα αυτών των ανθρώπων-το ζήτημα της στέγασης ας πούμε!;-θα ασχοληθεί με το να τους απασχολεί δημιουργικά?..Δεν είμαι σίγουρη για το αν η πρωτοβουλία αυτή έχει κάποια ουσία..και άστεγος και εθελοντής?Λίγο ειρωνικό μου ακουγεται..

Σκορπινα είπε...

Στην Ελλάδα έχουμε πιο σοβαρά πράγματα να ασχο9ληθούμε...Σιγά μην ασχολούμαστε με τους άστεγους..Ένα σισίτιο και πολύ τους είναι!!!
Εδώ πρέπει να ασχοληθούμε με καίρια ζητήματα όπως τι κουστούμι θα φορέσει ο Καραμανλής, αν πάχυνε, αν αδυνάτισε, αν έχει ξαναφορέσει την ιδια γραβάτα κλπκλπκλπ

Μακάρι να υπήρχε θέληση για κάτι διαφορετικό....

Τις καλημέρες μου!

Δ. Τζ. είπε...

@hackday: Δε το γνωρίζω αυτό. Πάντως, λογικά δεν πρέπει να έχει πολλά διαφημιστικά έσοδα από αυτή την εκπομπή.

@samael: Έτσι είναι φίλε samael. Το σημαντικότερο σ' αυτή την περίπτωση δεν είναι το οικονομικό, αλλά το ψυχολογικό κομμάτι. Κάνουν κάτι που τους γεμίζει και τους δίνει αισιοδοξία και αυτό είναι ένα το μεγάλο κέρδος.

@cinderella: Θα συμφωνήσω αγαπητή μου cinderella. Στη χώρα μας ένας άστεγος το μόνο που θα μπορούσε να κάνει είναι να βγει στην Πάνια για να (αυτο)γελοιοποιηθεί με τη βοήθεια της παρουσιάστριας.

@chrysa y.: Θα συμφωνήσω εν μέρει, ότι δηλ. οι άνθρωποι αυτοί έχουν πιο σημαντικά προβλήματα να λύσουν από το πως να περνούν δημιουργικά το χρόνο τους. Ωστόσο νομίζω ότι τέτοιες πρωτοβουλίες "γκρεμίζουν" τα στερεότυπα που έχουμε στο μυαλό μας για τους αστέγους, τους δημιουργούν θετική ψυχολογία και μειώνουν ίσως τον κοινωνικό απομονωτισμό τους. Δεν είναι και λίγο...

@σκορπίνα: Έτσι είναι σκορπίνα μου. Στη χώρα μας θα συζητάμε είτε για life style θέματα, είτε θα σχολιάζουμε φήμες. Που χρόνος για πραγματικά προβλήματα...

stef είπε...

polu mprosta o kosmos...kai gw sto ekswteriko eimai twra...polles oi eukairies pou dinontai se pollous...

Βιργινία είπε...

Ενα μεγάλο μπράβο απο μένα αρχικά σε αυτούς και μετά σε εσένα που το ανέφερες :-)

Δ. Τζ. είπε...

@stef: Συμφωνώ φίλε stef. Σε πολλές χώρες οι αρμόδιοι φορείς είναι πολύ πιο ανοιχτόμυαλοι και δίνουν πολλές ευκαιρίες. Βέβαια νομίζω ότι παίζει ρόλο και η κοινωνία της κάθε χώρας, οι αντιλήψεις και η νοοτροπία των πολιτών στο αν θα δοθούν αυτές οι ευκαιρίες ή όχι.

@βιργινία: Όντως, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αξίζει ιδιαίτερης μνείας και επαίνων. Την καλησπέρα μου...

cyberego είπε...

ενδιαφέρουσα κίνηση, καλό το ραδιοφωνο και ίσως να έχει κάποια θετικά αποτελέσματα γι'αυτους. Μόνο στην ΤV να μη βγουν όπου εκφυλίζονται (σχεδόν) τα πάντα! Φαντάζεσαι; ΤV άστεγοι παρουσιάστε!