Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2007

Οι καταυλισμοί των Τσιγγάνων στο Βοτανικό


Ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα στην περιοχή του Βοτανικού είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν σε δύο καταυλισμούς περίπου 2.000 Τσιγγάνοι. Ζουν εκεί κάτω από υποβαθμισμένες συνθήκες, καθότι σύμφωνα με επανειλημμένους ελέγχους της Νομαρχίας Αθηνών δεν υπάρχουν ούτε δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, ούτε γίνεται αποκομιδή των σκουπιδιών τους.

Ωστόσο, το ζήτημα έχει πολλές συνιστώσες. Απ’ τη μία πλευρά είναι η ειλημμένη απόφαση κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού, αλλά και άλλων εμπορικών συγκροτημάτων στην περιοχή. Εφόσον, λοιπόν, ο Βοτανικός μπαίνει σε τροχιά αναβάθμισης, τόσο επιχειρηματικοί φορείς, όσο και κάτοικοι επιδιώκουν την απομάκρυνση των Τσιγγάνων από την περιοχή. Εδώ, όμως, ο νομοθέτης είναι ξεκάθαρος. Όπως ενημερώνει ο Συνήγορος του Πολίτη «τυχόν εξαναγκασμός αυτών, αμέσως ή εμμέσως, να αποχωρήσουν χωρίς προηγούμενη υπόδειξη καταλλήλων χώρων μετεγκατάστασης θα ήταν παράνομη». Οι ίδιοι οι Τσιγγάνοι φέρονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την παραμονή τους στην περιοχή του Βοτανικού. Εκτός των άλλων, για να είναι δυνατή η μετεγκατάστασή τους πρέπει το αρμόδιο υπουργείο (Χωροταξίας) να βρει μια άλλη περιοχή για να μεταφερθούν, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί.

Η σπουδαιότητα του προβλήματος γίνεται εμφανής αν αναλογιστούμε ότι την περιοχή έχει επισκεφθεί ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ για το θέμα έχει παρέμβει –όπως προαναφέρθηκε– και ο Συνήγορος του Πολίτη. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι από τους περίπου 2.000 κατοίκους τα 300 είναι παιδιά.

Το πρόβλημα λοιπόν έχει επισημανθεί. Τώρα αναμένουμε τον τρόπο διαχείρισης του από τους αρμόδιους φορείς…

Δ. Τζ.

Info: ΑΠΕ (www.ana.gr)

3 σχόλια:

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Λύθηκαν τα προβλήματα των Ελλήνων για να ασχοληθεί το κράτος με τους τσιγγάνους;Μπααα..
Καλά κάνεις και το επισημαίνεις..αλλά αν εμείς είμαστε πολίτες του"τρίτου κόσμου"αυτοί είναι πολίτες τέταρτου και πέμπτου κόσμου..
Υ.Γ.:ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΓΗΠΕΔΟ ΕΚΕΙ ΟΙ ΒΡΩΜΟΒΑΖΕΛΟΙ..:)-

Unknown είπε...

Δυστυχώς ο τρόπος ζωής τους τους περιθωριοποιεί από μια κοινωνία που παραγκωνίζει ακόμα και τους "πολιτισμένους".

Το πρόβλημα των τσιγγάνων είναι μεγάλο όχι μόνο στον Βοτανικό αλλά σε τουλάχιστον 3-4 περιοχές της Αττικής...

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς Δημήτρη ξεχνάμε ένα πολύ βασικό παράγοντα ο οποίος επηρεάζει το όλο ζήτημα και το καθιστά αδύνατο στη λύση του-το οτι οι τσιγγάνοι στην πλειοψηφία τους εχουν μάθει στο συγκεκριμένο τρόπο ζωής και δεν επιθυμούν να τον αλλάξουν.Το αν θα μετεγκατασταθούν σε άλλο μέρος δεν νομίζω οτι αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα καθώς και στο νέο μέρος οι ίδιες συνθήκες θα συνεχίσουν να υπάρχουν απλά σε νέα βάση. Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις-πχ με τα δάνεια που δόθηκαν και πολλοί απο αυτούς μένουν πλέον σε κανονικά σπίτια και αποκηρύσσουν τον προηγούμενο τρόπο ζωής.Το ζήτημα έγκειται περισσότερο στο οτι η συγκεκριμένη μειονοτική ομάδα πρέπει κάποια στιγμή να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μέρος του πληθυσμού με ότι αυτό συνεπάγεται. Για να συμβεί αυτό χρειάζονται πάρα πολλές διεργασίες και-προσωπικά-δεν θεωρω οτι η διοίκηση-τοπική ή περιφερειακή 'καίγεται' να ασχοληθεί με την ουσία του θέματος. Απλά το βάζει στην άκρη..με το να το 'μεταθέτει' απο ενα μέρος...σε ένα άλλο μέρος..!