Τρίτη, Νοεμβρίου 06, 2007

Κριστίνα Κίρχνερ, η νέα πρόεδρος της Αργεντινής


Το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα της Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ, άρτι εκλεγείσας προέδρου της Αργεντινής, ήταν ότι «ξέρουμε τι χρειαζόμαστε και ξέρουμε πώς να το αποκτήσουμε». Το σλόγκαν αυτό υποδείκνυε δυναμισμό, αποφασιστικότητα και ικανότητα, χαρακτηριστικά που φαίνεται να έχει η 54χρονη πρώην δικηγόρος και γερουσιαστής.

Η κυρία Κίρχνερ σπούδασε στη Νομική του Πανεπιστημίου της Λα Πλάτα, όπου γνώρισε τον μετέπειτα πρόεδρο και σύζυγο της Νέστωρ Κίρχνερ. Αριστερών καταβολών και οι δύο και ιδιαίτερα «ανήσυχοι» πολιτικά, αποφάσισαν να ασχοληθούν με τα κοινά. Έτσι εντάχθηκαν στο κεντροαριστερό Κόμμα για την Κοινωνική Δικαιοσύνη, εκπροσωπώντας μάλιστα την αριστερή του πτέρυγα.

Ο κ. Κίρχνερ χρημάτισε κυβερνήτης της Σάντα Φε, προτού πάρει στα χέρια του τα ηνία της χώρας το 2003. Η Κριστίνα Κίρχνερ διατέλεσε γερουσιαστής και σύμβουλος του προέδρου-συζύγου της. Τον περασμένο Ιούλιο ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι θα κατέβει αυτή ως υποψήφια πρόεδρος και όχι ο δημοφιλής σύζυγός της. Πολλοί βλέπουν την κίνηση αυτή ως ένα πολιτικό παιχνίδι του Νέστωρ Κίρχνερ, δεδομένου ότι βάσει του Συντάγματος της Αργεντινής, ο πρόεδρος δεν μπορεί να εκλεγεί πάνω από δύο τετραετίες στη σειρά. Έτσι, υποστηρίζουν οι άσπονδοι εχθροί της κυρίας Κίρχνερ, μετά από την τετραετία της συζύγου του, ο Νέστωρ Κίρχνερ μπορεί να επιστρέψει στον προεδρικό θώκο, έχοντας «μηδενίσει» το κοντέρ.

Η ίδια δεν έχει σχολιάσει αυτές τις φήμες. Ωστόσο, όταν την συγκρίνουν με την Εβίτα Περόν απαντάει κοφτά: «Δεν θέλω να με συγκρίνουν με τη Χίλαρι Κλίντον ή με την Εβίτα Περόν ή με οποιαδήποτε άλλη. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να είσαι ο εαυτός σου». Εντούτοις, φαίνεται ότι η νεοεκλεγείσα πρόεδρος έχει πολλά κοινά με τη σύζυγο του πρώην προέδρου της χώρας, Χουάν Περόν. Πρόκειται για δύο πολύ ισχυρές προσωπικότητες, με μεγάλη πολιτική επιρροή, πλούσια κοινωνική δράση και ιδιαίτερη αγάπη για τη μόδα. Το κόμμα μάλιστα του οποίου ηγείται η κυρία Κίρχνερ, συγκροτείται από περονιστές – οπαδούς της πολιτικής του ζεύγους Περόν.

Οι ομοιότητες, όμως, μεταξύ των δύο κάπου εδώ τελειώνουν. Τώρα είναι η ώρα που η Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ καλείται να δείξει τις ικανότητες της. «Η αλλαγή τώρα αρχίζει» υποστήριζε στις προεκλογικές τις ομιλίες. Μένει να αποδειχτεί...

Δ. Τζ.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Το σύνθημα της κυρίας είναι metal πάντως χεχε!
Η Αργεντινή μια ταλαιπωρημένη χώρα και ίσως αυτή η αλλαγή την ωφελήσει.Τουλάχιστον δεν αντιμετώπισε το θέμα σαν την υποψήφια του Βελγίου (περί στοματικού έρωτα κτλ).
Το θέμα είναι ότι λόγω έλλειψης πολιτικών ηγετών , ψάχνουν να βρουν (κάθε χώρα) παρόμοιους ή να δημιουργήσουν νέα είδωλα.
Θα δείξει...