Τετάρτη, Νοεμβρίου 14, 2007

Η ψυχολογία του σινεφίλ


Το βράδυ της Κυριακής που μας πέρασε κανονίσαμε με μια φίλη να δούμε μια ταινία στον κινηματογράφο. Ήταν από τις λίγες φορές που πηγαίνοντας στο σινεμά δεν ήξερα τι θα δω. Θα αποφασίζαμε την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με το πρόγραμμα και τα κέφια. Έτσι λοιπόν μην έχοντας διάθεση για κάτι πολύ «ψαγμένο» καταλήξαμε να δούμε το “Stardust”, μια ανάλαφρη κωμοδιο-περιπέτεια με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας.

Μόλις είπα τη λέξη διάθεση. Άραγε η διάθεση μας παίζει κάποιον ρόλο σε σχέση με τις ταινίες που επιλέγουμε να δούμε; Πιστεύω πως ναι. Είναι λογικό όταν είσαι π.χ. κουρασμένος ή δεν έχεις πολλά κέφια να θες να δεις κάτι ευχάριστο και συνάμα χαλαρωτικό, κάτι που δε θα σε προβληματίσει ιδιαιτέρα. Ναι μεν δε θα είναι αριστούργημα, αλλά σίγουρα θα σου ανεβάσει τη διάθεση.

Απ’ την άλλη, για να δεις π.χ. την «Μπλε Ταινία» του Κισλόφσκι πρέπει να έχεις μια συγκεκριμένη ψυχολογία και διάθεση. Πρέπει να έχεις καθαρό μυαλό έτσι ώστε να είσαι σε θέση να κατανοήσεις τα βαθύτερα νοήματα. Πρέπει να είσαι εντελώς προσηλωμένος στην ταινία.

Τα λέω όλα αυτά, διότι βλέποντας το “Stardust”, μια “average” ταινία, αισθάνθηκα την ανάγκη να υπερασπιστώ την κατηγορία των ταινιών χωρίς βαθύτερο νόημα. Καμία φορά θέλουμε να δούμε απλά κάτι ευχάριστο, μόνο και μόνο για να αποφορτιστούμε από την ένταση της γεμάτης άγχος, τρέξιμο, υποχρεώσεις εβδομάδας. Τι κι αν αυτό δεν έχει τη φοβερή πλοκή, τη στυλιζαρισμένη σκηνοθεσία, τα βαθυστόχαστα νοήματα. Αρκεί που όταν βγούμε από την αίθουσα έχουμε ένα πλατύ χαμόγελο...

Δ. Τζ.

9 σχόλια:

Unknown είπε...

Εξάλλου φίλε μου δεν είναι όλα στην ζωή να τα παίρνουμε στα σοβαρά.Οι τανίες προβληματισμού είναι μόνο για το σαλόνι του σπιτιού μας χωρίς ν'ακούμε ποπ κορν, κινητά και γελάκια άσχετων...

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Σωστή η επισήμανση σου για την διάθεση μας οταν παρακολουθούμε μία ταινία.Εγω προσωπικά προτιμώ τις κωμωδίες.Ίσως γιατί με δράματα η περιπέτειες κουράζομαι και δεν διασκεδάζω τόσο.
Υ.Γ.:Στο blog μου σε έχω καλέσει σε ένα παιχνίδι..αν θές ακολουθείς.Καλό απόγευμα.

Σκορπινα είπε...

Καλημέρες!!!!!!!

Συμφωνώ απόλυτα!!
Όλες οι ταινίες δεν είναι για όλες τις ώρες...
Και συμφωνώ απόλυτα με τον samael...
Το πιο ενοχλητικό πράγμα..Να προσπαθείς να νιώσεις την ταινία και από μπροστά η χαζογκόμενα να χασκογελάει ...ΑΠΑΠΑΠΑΠΑΠΑ!!!!

Καλημέρες!

Ανώνυμος είπε...

Εγω χθες ειδα μια ρουμανικη ταινια.Δε μου χαλασε τη διαθεση απλα ηταν τοσο αδιαφορη και ψυχρη που δε μου προκαλεσε το παραμικρο συναισθημα.Βεβαια οι κριτικες ηταν διθυραμβικες.Και αυτο ειναι ενα θεμα που με απασχολει.Πως γινεται οτι αρεσει στους κριτικους να μην αρεσει συνηθως στο κοινο; Αντικειμενικα η χθεσινη ταινια ειχε μια ποιοτητα.Αλλα ξαναλεω πιστευω οτι δεν προκαλει κανεναν συναισθημα και νομιζω οτι το σινεμα αυτο το σκοπο πρεπει να εχει.

Βιργινία είπε...

Συμφωνώ με αυτό περι διάθεσης..επίσης και η ώρα της ημέρας παίζει το ρόλο της

E.A. είπε...

Οι ταινίες που δεν εντάσσονται στην κατηγορία των σινεφίλ δεν είναι απαραίτητα και "κακές ταινίες".Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε για παράδειγμα τη Φθινοπωρινή Σονάτα και το 7 Μέρες Φαγούρα και να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η πρώτη είναι ανωτέρου επιπέδου...Κάθε είδος ταινιών εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμάται...Ποιος μπορεί να πει αν είναι πιο σημαντικό να σκεφτόμαστε ή να γελάμε...???

Σοφία είπε...

Προσωπικά τις σινεφίλ ταινίες τις αποφεύγω όσο μπορώ. Ειδικά όταν έχουν πάρει και διθυραμβικές κριτικές. Α πα πα!

Σοφία είπε...

Επίσης συμφωνώ ότι οι "δύσκολες" ταινίες είναι για το σαλόνι μας και όχι για τον κινηματογράφο της γειτονιάς.

Ανώνυμος είπε...

Χαίρεται κύριε Δημήτρη!
Προς ενημέρωση σου ξεκίνησα να γράφω με το δεξί χέρι(!),έτσι για καλή αρχή! Βεβαίως και συμφωνώ οτι κάθε ώρα δεν είναι ίδια και σαφώς η διάθεση μας δεν είναι μια σταθερή συνιστώσα και αναπόφευκτα επηρεάζει την επίλογή της εκάστοτε ταινίας!Το συνήθη διαχωρισμό μεταξύ 'ποιοτικών' και 'έμπορικών' ταινιών προσωπικά τον απεχθάνομαι-καθώς είναι γεγονός οτι το ένα δεν αναιρεί το άλλο.Οι περισσότερες ταινίες έχουν ένα λόγο που γίνονται-θέλουν να περάσουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα,είτε αυτό είναι πολιτικό είτε απλά ψυχαγωγικό.
Το τι θα επιλέξει να δει κανείς έγκειται στα ενδιαφέροντα του και σαφώς...στη διάθεση του!