Σάββατο, Δεκεμβρίου 08, 2007

Το «φαινόμενο» ΛΑΟΣ

Τον πρώτο μήνα κοινοβουλευτικής του παρουσίας του ΛΑΟΣ, τα στελέχη του είχαν φροντίσει να μην δώσουν λαβές για σχόλια σε σχέση με τον ιδεολογικό προσανατολισμό του κόμματος. Ωστόσο, η ιδεολογική τοποθέτηση ενός κομματικού φορέα είναι κάτι το οποίο δεν κρύβεται. Ήταν απλά θέμα χρόνου να βγει στην επιφάνεια.

Την αρχή έκανε ο πρόεδρος του κόμματος κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος απείλησε ότι θα απαντάει με αγωγή σε όποιον χαρακτηρίζει το ΛΑΟΣ ακροδεξιό κόμμα. Την Τετάρτη, ο νεαρός βουλευτής του κόμματος κ. Αθ. Πλεύρης (ιός του κ. Κ. Πλεύρη, συγγραφέα «επιστημονικού» –σύμφωνα με τον ίδιο– συγγράμματος, που χαρακτηρίζει τους Εβραίους «μιάσματα») είχε μια πρωτότυπη ιδέα: πρότεινε να αφαιρούνται τα γεννητικά όργανα(!) βιαστών ανηλίκων, έτσι –υποστηρίζει– ώστε να μην είναι σε θέση να διαπράξουν ξανά την ίδια πράξη…

Πολλοί από εκείνους που ψήφισαν το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, το έκαναν πιστεύοντας ότι πρόκειται για έναν «ανώδυνο» τρόπο διαμαρτυρίας κατά, όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του διπολικού μας συστήματος γενικότερα. Προφανώς θεώρησαν ότι ο ΛΑΟΣ δεν πρεσβεύει κάτι το ακραία αντιδημοκρατικό και ως –εκ τούτου– επικίνδυνο.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται ο ΛΑΟΣ δεν μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά: πρόκειται για ένα κόμμα το οποίο στελεχώνεται κυρίως από άτομα του ακροδεξιού χώρου, ενώ υπάρχουν και ορισμένες διαφορετικές «πινελιές» (Β. Αποστολάτος, Δ. Αράπογλου), που του προσδίδουν μια (υποτιθέμενη) πολυσυλλεκτικότητα.

Πίσω από το «προσωπείο» της πολυσυλλεκτικότητας κρύβεται ένας πολιτικός φορέας με αντιδημοκρατικές ιδέες και με μια λανθάνουσα φασιστική νοοτροπία. Οι μετανάστες για το ΛΑΟΣ είναι a priori άνθρωποι ενός κατώτερου θεού. Επίσης, ο ΛΑΟΣ βρίσκεται απέναντι σε οποιονδήποτε υποστηρίζει το δικαίωμα στην διαφορετικότητα (θρησκευτική, εθνική κ.ο.κ.). Όμως, πέραν τούτου, ο ΛΑΟΣ είναι και η εν ελλάδι προσωποποίηση του πολιτικού τυχοδιωκτισμού και λαϊκισμού. Δηλαδή, δεν είναι μόνον φορέας ακραίων ιδεών. Υιοθετεί, επίσης, μια πανσπερμία απόψεων μόνο και μόνο για να «κρύψει» τις πραγματικές του θέσεις. Ο ίδιος ο κ. Καρατζαφέρης δηλώνει «δεξιός» στα εθνικά ζητήματα και «αριστερός» στα κοινωνικά!

Μέχρι τώρα ίσως δεν είχαμε δώσει τη σημασία που έπρεπε στο «φαινόμενο» ΛΑΟΣ. Όμως όταν ένα κόμμα όχι απλά δημαγωγικό και οπορτουνιστικό, ούτε καν ακραία συντηρητικό, αλλά ένα κόμμα που αντιτίθεται στη θεμελιώδη αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών, ξεχωρίζοντάς τους σε «καλούς» και «κακούς», Έλληνες και ξένους, Εβραίους και μη, βρίσκεται στη Βουλή, τότε μάλλον πρέπει να ανησυχούμε. Ίσως τελικά δεν πρόκειται μόνο για ψήφο διαμαρτυρίας. Ίσως υπάρχει και κάποιο κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρο από πίσω…

Δ. Τζ.

15 σχόλια:

ritsmas είπε...

Δεν ξερω αν πρέπει να δωσουμε περαιτερω σημασία. Οσο κατι το τσιγλάς, γιγαντώνεται. Ανησυχώ

cinderella είπε...

Ίσως πρόκειται για απειλή θα συμπληρώσω εγώ. Η είσοδος του Συναγερμού στη βουλή ήταν ένας μικρός βιασμός της δημοκρατίας. Ένας συναγερμός που χτύπησε απότομα και ξύπνησε από τη λήθη πολιτικές και συναισθήματα κοιμισμένα από καιρό. Κι όμως. Η ιστορία επαναλαβάνεται. Κι όσο κι αν θέλω να πιστεύω οτι "δεν θα περάσει ο Φασισμός" αυτός με μπουρκα, με ψεύτικο μακιγιάζ, καλυμμένος με κοινωνικό ταφτά και ψευτοευαισθητοποιημένη δαντέλα κρύβεται, χαμογελά χαιρέκακα και έχει καταφέρει να ξανατρυπώσει στις ζωές μας με δέρμα χαμαιλέοντα. Ίσως όμως οι ευθύνες να βαραίνους και τους άλλους, τους γαλάζιους, πράσινους και λιγότερο για αν είμαι αντικειμενική κόκκινους κόκκους της πλύσης αυτού του πολιτικού πλυντηρίου. Αν δεν μπορούν αυτοί να καθαρίσουν τους λεκέδες, ο μαύρος κόκκος, το κατράμι, έφτασε για να δείξει τη δύναμη του. Ελπίζω όσο εύκολα μπήκε στο πλυντήριο τόσο εύκολα και ανώδυνα να βγει από αυτό!
Τις καληπέρες μου!
Καλό Σ/Κ!!! :))

Σοφία είπε...

Νομίζω ότι εδώ ακριβώς είναι το ζουμί:

Πολλοί από εκείνους που ψήφισαν το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, το έκαναν πιστεύοντας ότι πρόκειται για έναν «ανώδυνο» τρόπο διαμαρτυρίας κατά, όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του διπολικού μας συστήματος γενικότερα. Προφανώς θεώρησαν ότι ο ΛΑΟΣ δεν πρεσβεύει κάτι το ακραία αντιδημοκρατικό και ως –εκ τούτου– επικίνδυνο.

Έχω φίλους καλούς και σωστούς ανθρώπους, Νεοδημοκράτες, που από τα λεγόμενά τους πριν τις εκλογές, είναι πολύ πιθανό να ψήφισαν ΛΑΟΣ (δεν ρώτησα να βεβαιωθώ γιατί πραγματικά δεν θέλω να ξέρω). Η μόνη εξήγηση που μπορώ να βρω είναι ότι το έκαναν λόγω διαμαρτυρίας. Οποιαδήποτε άλλη εξήγηση είναι τρομακτική.

- είπε...

Πιστεύω ότι πρέπει να ακούγονται όλες οι γνώμες. Ακόμα και αυτή των ακροδεξιών. Γιατί, κακά τα ψέμματα, αυτούς φαίνεται ότι αντιπροσωπεύει το ΛΑΟΣ. Βέβαια δεν είναι ακροδεξιοί, όλοι όσοι το ψήφισαν. Συμφωνώ ότι ήταν ψήφος διαμαρτυρίας. Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα, αφού αυτό το κόμμα δύσκολα θα πάρει μεγαλύτερη δύναμη.

stef είπε...

kala min akouw pari anusixias ktl...as xalarwsoume...pantws thaumazw ton tropo pou antilambanesai ta pragmata...eisai polu suniditopoiimenos file mou...!

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Πρέπει με κάθε τρόπο να απομονώνουμε τους φασίστες..Αυτή η χώρα δυστηχώς δεν μπορεί να βρεί με τίποτα την υγεία της απο τα χουντικά υπολείμματα.

ritsmas είπε...

θα επανέλθω και θα πω σήμερα ότι θα πρέπει ναχουμε τα μάτια μας ανοικτά. Πολλά απ όσα διατυπώνει η συγκεκριμένη ομάδα που προξενούν τρομο και εγειρουν μεσα μου ερωτηματικά για τις προθέσεις της.
δεν ξέρω. Μπερδευομαι
ριτς

Unknown είπε...

To αυγό του φιδιού έχει σπάσει.
Ο Καρατζαφέρης εκμεταλλεύτηκε την στροφή της ελληνικής κοινωνίας προς τον συντηρητισμό και την ξενοφοβία και χρησιμοποίησε "μεταφυσικές" μάχες του ελληνισμού με τους "βάρβαρους", ενώ δεν παρέλειψε να συμμαχήσει με τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό της ελληνικής Εκκλησίας.
Οι αιτιολογίες που χρησιμοποιούν για την κατάσταση της χώρας μας είναι πάντα η "Συνομωσία εναντίον των Ελλήνων" και θεωρούν την πολυπολιτισμικότητα το τέλος του έθνους , καθώς οι μετανάστες καταστρέφουν την καθαρότητα της φυλής, έλεος!
Οι "μπαμπούλες" της Ακροδεξιάς στην πραγματικότητα ανησυχούν για τα δικά τους συμφέροντα , αφού σε μια πολυπολιτισμική κι ανεκτική προς το διαφορετικό κοινωνία , ανοιχτή προς τον ανταγωνισμό , αυτοί χάνουν την θέση τους στο "παιχνίδι".Θέλουν να εμποδίσουν την ανάδειξη του ατόμου μέσα από την δημοκρατία και αντιμετωπίζουν την ιδιαιτερότητα-διαφορετικότητα σαν να αποτελεί στίγμα στο σώμα της ομοιομορφίας. Αυτό βέβαια είναιο αντίθετο με τα ιδεώδη των αρχαίων ελλήνων που τόσο συχνά αναφέρονται.
Και μόνο που μπαίνει στην διαδικασία να λογοκρίνει μέσω αγωγών όποιον χαρακτηρίζει το κόμμα του, τα λέει όλα...

Όσο για τον κ.Πλεύρη...έχει δηλητηριάσει επανειλλημένα το θυμικό των ελληναράδων.

Βιργινία είπε...

Το ΛΑΟΣ,όπου διαμαρτυρόμενοι κλπ μέσα και αυτό..Εχει κάνει ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ πράγματα αλλά αυτό δεν αναιρεί οτι πολλοί το είδαν σαν κόμμα διαμαρτυρίας

E.A. είπε...

Για ακόμη μια φορά σε αυτή τη χώρα δείχνουμε ποσο υποκριτές είμαστε...Θεωρούμε πολύ σωστά αντιδημοκρατικό και φασιστικό να αφαιρούνται τα γεννητικά όργανα των βιαστών ανηλίκων, αλλά η μη τήρηση της δικαιοσύνης που οδηγεί στην παραβίαση της ελευθερίας του θύματος του βιασμού δεν είναι...??Ανησυχούμε που ένα κόμμα με την ταμπέλα του ακροδεξιού μπήκε στη Βουλή και χαρακτηρίζει τους μετανάστες βάρος για την κοινωνία, αλλά εξακολουθούμε να μη συνειδητοποιούμε ότι όλα τα κόμματα της βουλής τόσα χρόνια με τα μέτρα που πέρνανε ή δεν πέρνανε θεωρούσαν τους μετανάστες ανθρώπους ενός κατώτερου θεού...Ναι είμαστε θύματα του καταναλωτισμού και του συστήματος ταμπελών αλλά ήρθε η ώρα να καταλάβουμε ότι άλλοι τα λένε και άλλοι τα κάνουν πράξη...Ποια από τις δύο μορφές είναι χειρότερος και πιο επικίνδυνος φασισμός???????

Σκορπινα είπε...

Καλησπέρα,

Όταν προεκλογικά σε διάφορες συζητήσεις υποστήριζα ότι η ψήφος στο ΛΑΟΣ, δεν έίναι ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά ψήφος υπέρ της "χούντας", ψήφος υπέρ τρης ακροδεξιάς, κανένεας δεν με πίστευε. Βλέπεις το ΛΑΟΣ ακολούθησε την πολιτική του marketing κατά γράμμα. Εξαπάτησαν τον κουρασμένο λαό, και του πούλησαν εκδούλευση, ώστε να καταφέρουν να μπουν στη Βουλή. Με τη δικαιολογία ότι θα ακουστεί ο λόγος του απλού πολίτη μέσα στη Βουλή κέρδισαν τη θέση που έχουν. Και τώρα πια, που σιγά σιγά ξεσκεπάζονται, ο απλός πολίτης νιώθει καθημερινά όλο και περισσότερο εξαπατημένος...

Στο χέρι μας είναι να μην τους ξαναδώσουμε την ευκαιρία....
Ας κοιτάξουμε και λίγο πίσω από την εικόνα που μας πλασάρουν. Καλώς η κακώς ο άνθρωπος είναι άμεσα συνεδεμένος με το περιβάλλον του, με το παρελθόν του. Δεν μπορούν λοιπόν αυτά τα ακροδεξιά στοιχεία να μας πλασάρονται για κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι πολίτες, και εμείς να το πιστεύουμε...

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει βέβαια και ένα ζήτημα "παραβίασης ανοιχτών θυρών" με το συγκεκριμένο post. Το blog αυτό μας έχει συνηθίσει σε πιο διεισδυτικές αναλύσεις. Παραείναι εύκολη και ανέξοδη μια τέτοια "κριτική" ρητορία. Έως και αποπροσανατολιστική, όπως θα έλεγαν και οι παλαιότεροι...

Δ. Τζ. είπε...

@ritsmas: Ριτς, συμφωνώ με τη δεύτερη παρατήρησή σου. Νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε σημασία στην άνοδο της ακροδεξιάς, ακριβώς για να προσπαθήσουμε να "ερμηνεύσουμε" τις προθέσεις τους.

@cinderella: Όντως οι θέσεις που παίρνει ο ΛΑΟΣ φαντάζουν ξένες προς την κοινή λογική. Τώρα αν αυτές οι θέσεις μπορούν να μετουσιωθούν σε απειλή είναι κάτι που μένει να απαντηθεί.

@σοφία: Όπως έδειξαν και τα exit polls τη μέρα των εκλογών ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ ήταν δυσαρεστημένοι Νεοδημοκράτες. Βέβαια, υπάρχει -ας μη το ξεχνάμε- ένας "σκληρός" πυρήνας οπαδών του ΛΑΟΣ από το 2004, της τάξεως περίπου του 2,5%.

@στέφανος: Έχεις δίκιο φίλε Στέφανε. Όποιες ιδέες και αν έχουν οι ψηφοφόροι ενός κόμματος έχουν το δικαίωμα να εκπροσωπούνται στη Βουλή, εφ όσον ξεπερνούν το πλαφόν του 3%.

@stef: Για το αν θα πρέπει να ανησυχούμε, όντως μένει να φανεί...

@νίκο: το θέμα φίλε Νίκο είναι, κατά τη γνώμη, μου καθαρά κοινωνικό. Υπάρχει δηλ. μια μερίδα του εκλογικού σώματος που έχει ιδέες αντίθετες προς τη δημοκρατία με ό, τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

@samael: Θα συμφωνήσω απόλυτα. Μονίμως οι Έλληνες είμαστε θύματα συνωμοσιών, είτε των Αμερικανών (ακροαριστερά), είτε των σιωνιστών (ακροδεξιά). Και φυσικά, σύμφωνα με τους τελευταίους είμαστε ανώτεροι "γονιδιακά" από τους υπόλοιπους λαούς της υφηλίου...

@βιργινία: Σίγουρα ένα κομμάτι ψηφοφόρων τους ΛΑΟΣ, δεν ενστερνίζεται τις θέσεις του. Στο ποσοστό του ΛΑΟΣ υπάρχει και η ψήφος διαμαρτυρίας.

@e.a.: Σωστά τα όσα λες, αλλά το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Όταν δηλ. ο κ. Πλεύρης χαρακτηρίζει τους Εβραίους "μιάσματα που δεν αξίζουν να ζουν", όταν ο ιός Πλεύρης μιλάει για αφαίρεση γεννητικών οργάνων(!), δεν νομίζω ότι μιλάμε βάζοντας ταμπέλες, αλλά παρουσιάζοντας δηλώσεις. Δεν θεωρώ, λοιπόν, την αναπαραγωγή των θέσεων κάποιου "ταμπέλα". Όσο για τη μη τήρηση της δικαιοσύνης αναφορικά με τα θύματα βιασμού προφανώς και είναι κάτι κατακριτέο. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι πρέπει –αποδεχόμενοι τις θέσεις Πλεύρη- να επιστρέψουμε στη βάση της θεωρίας του μωσαϊκού νόμου...

@σκορπίνα: Νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι να δούμε πίσω από τις γραμμές. Δηλ. να επιχειρήσουμε να εξηγήσουμε με πολιτικοκοινωνικούς όρους την είσοδο τους ΛΑΟΣ στη Βουλή. Τότε ίσως βρούμε και μερικές απαντήσεις στο γιατί τόσες χιλιάδες ψηφοφόρων ψήφισαν ΛΑΟΣ.

@evangelos: Δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοείς φίλε Ευάγγελε. Δε μπορώ να δεχτώ τη θεωρία περί αποπροσανατολισμού. Χρησιμοποιώ στο κείμενο αυτό επίσημες θέσεις μελών του ΛΑΟΣ, οι οποίες δεν επιδέχονται διαφορετικών ερμηνειών. Εκτός αν υποθέσουμε ότι οι δηλώσεις των κ.κ. Κ. και Α. Πλεύρη έγιναν εν βρασμώ ψυχής. Αλλά κι αυτή θεωρία δεν έχει βάση, μιας και δε τις ανασκεύασαν ποτέ.

E.A. είπε...

Συμφωνώ απόλυτα, αλλά όταν ανέφερα τις "ταμπέλες" εννοούσα τον χαρακτηρισμό Ακροδεξιό κόμμα...Το ΛΑΟΣ δυστυχώς ή ευτυχώς λέει περισσότερα από όσα κάνει το ίδιο και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα!

Δ. Τζ. είπε...

@e.a.: Όπως το θέτεις, από μια άποψη έχεις δίκιο. Όντως υπάρχει σε όλο το πολιτικό φάσμα μια αναντιστοιχία μεταξύ λόγων και έργων. Όμως οι περισσότερες από τις θέσεις του ΛΑΟΣ μπορούν να χαρακτηριστούν ακροδεξιές. Δεν είναι θέμα "ταμπέλας", αλλά ιδεολογικοπολιτικού προσδιορισμού.