Τετάρτη, Δεκεμβρίου 05, 2007

Η βία στα γήπεδα

Με αφορμή ένα ακόμη περιστατικό γηπεδικής βίας, που συνέβη την περασμένη Κυριακή στον ποδοσφαιρικό αγώνα Άρης – ΑΕΚ, αναδημοσιεύω ένα παλαιότερο κείμενό μου πάνω στο θέμα της βίας στα γήπεδα. Φαίνεται ότι παρά τις γενικόλογες διαβεβαιώσεις της πολιτείας, δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο θέμα αυτό. Και πολύ φοβάμαι ότι θα ξανασυζητήσουμε τα ίδια πράγματα στο μέλλον με κάποια νέα δυσάρεστη αφορμή…

Όπως όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας, έτσι και η σημερινή, προχώρησε σε μεγαλόστομες δηλώσεις για την πάταξη της βίας στα γήπεδα. Δηλώσεις, οι οποίες –δυστυχώς– δε συνοδεύτηκαν απ’ το ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο και περιορίστηκαν σ’ ένα φιλολογικό – θεωρητικό επίπεδο.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η πάταξη της βίας στα γήπεδα, όπως και κάθε άλλου φαινομένου κοινωνικής παθογένειας, είναι καθαρά θέμα βούλησης της εκάστοτε πολιτικής τάξης. Και μάλλον δεν έχουν άδικο, αν λάβουμε υπόψη μας τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η πρώην πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Margaret Thatcher, στα γενικευμένα κρούσματα γηπεδικής και εξωγηπεδικής βίας στη «Γηραιά Αλβιόνα», τη δεκαετία του ’80. Η βρετανική κυβέρνηση, λοιπόν, θέσπισε ένα αυστηρότατο νομοθετικό πλαίσιο, στοχεύοντας κατά κύριο λόγο στην πρόληψη και όχι την καταστολή. Αν, παρ’ ελπίδα, συνέβαιναν επεισόδια σ’ έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, οι δράστες συλλαμβάνονταν άμεσα, κι όφειλαν να παρουσιάζονται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους κάθε φορά που έπαιζε η ομάδα τους. Εξίσου αυστηρές ήταν και οι πρωτοβουλίες απ’ την πλευρά των συλλόγων (απαγόρευση προμήθειας εισιτηρίων κοκ.).

Ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο στο φάκελο «βία στα γήπεδα», ως προέκταση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, είναι ο ρόλος της αθλητικής δικαιοσύνης. Στην Ελλάδα έχουμε το εξής παράδοξο: οι νόμοι, συνήθως, τηρούνται μεν, πλημμελώς δε. Στις περιπτώσεις, ωστόσο, που οι ποινές είναι αυστηρές (όχι, όμως, απαραίτητα άδικες), ξεσηκώνονται πολιτικοί και αθλητικοί παράγοντες. Συμπτωματικώς, η ποινή μειώνεται (ή και εξαλείφεται) σε δευτεροβάθμιο επίπεδο.

Απ’ τον προαναφερθέντα… «ξεσηκωμό», βεβαίως, δε λείπουν και οι 10(!) ημερήσιες αθλητικές εφημερίδες (όταν η ποδοσφαιρικά προηγμένη Γερμανία έχει ένα εβδομαδιαίο περιοδικό, το “Kicker” και η Αγγλία καμία αμιγώς αθλητική εφημερίδα). Πολλά απ’ αυτά τα έντυπα, συνεπικουρούμενα απ’ τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες (ΠΑΕ), προβάλλουν και προωθούν μια πολεμική ατμόσφαιρα στηριζόμενη σε ύβρεις, καθώς και στη δημιουργία κλίματος αδικίας/εύνοιας υπέρ/κατά της μιας ή της άλλης ομάδας. Όλο το προαναφερθέν σκηνικό απέχει έτη φωτός απ’ την καλώς εννοούμενη καζούρα, τον επονομαζόμενο «χαβαλέ».

Έπειτα, είναι και ο ρόλος των ΠΑΕ, οι οποίες –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι οποίες απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα– συγκαλύπτουν και τροφοδοτούν τέτοια φαινόμενα. Οι οπαδοί θέλουν να έχουν έναν ρόλο ιδιότυπης συνδιοίκησης, αίτημα που γίνεται συνήθως αποδεκτό απ’ τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, οι οποίοι θέλουν να τα ‘χουν καλά με τους «οργανωμένους». Το ερώτημα εύλογο: αν δεν παίρνουν μέτρα γι’ αυτήν την κατάσταση οι σύλλογοι, που έχουν άμεσο (οικονομικό κι όχι μόνο) συμφέρον απ’ την καταπολέμηση της βίας, πώς μπορούμε να τα περιμένουμε όλα απ’ το κράτος;

Το κεφάλαιο «βία στα γήπεδα» είναι πολύ μεγάλο και φυσικά δε μπορεί να αναλυθεί επαρκώς μέσα σε λίγες γραμμές. Ωστόσο, λίγες γραμμές είναι υπεραρκετές για να καταδείξουν το μέγεθος του προβλήματος και τη –συνεχιζόμενη– λάθος αντιμετώπισή του από τους αθλητικούς και πολιτικούς παράγοντες. Ας ελπίσουμε ότι δε θα μείνουμε για μια ακόμα φορά στις διαπιστώσεις και τα ευχολόγια.

Δ. Τζ.

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Portatif” τεύχος Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος 2006

11 σχόλια:

cinderella είπε...

Εδώ είχαν υποσχεθεί οτι με τη χρήση καμερών στα γήπεδα που θα παρακολουθούν αποκλειστικά τους φιλάθλους το φαινόμενο της βίας θα έπαιρνε οριστικά τέλος. Εσύ που παρακολουθείς με πιο μεγάλη προσοχή τα τεκταινόμενα θα θυμάσαι σίγουρα και μήνα αλλά εγώ αδυνατώ.
Κι όμως τίποτα δεν έχει γίνει. Θυμάμαι οτι μετά τη συμπλοκή των οπαδών των δύο μεγάλων ομάδων στην Παιανία πάλι υποσχέσεις μας γέμισαν. Φαινόμενα σαν αυτό δεν θα επαναληφθούν, οι δολοφόνοι θα βρεθούν κλπ κλπ. Κι όμως και πάλι τίποτα. Θυμάμαι έβγαινε ο κάθε Σάκης από τον κάθε σύνδεσμο κάτω Παναγιάς και έλεγε το μακρύ του και το κοντό του. Και μετά περιμένουμε να λυθεί το πρόβλημα. Δ. Τζ. μου δεν θα λυθεί γιατί δεν θέλουν να λυθεί είμαι πεπεισμένη πια!

skount είπε...

Το πρόβλημα της βίας δεν θέλει καμία κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει σοβαρα και γιάυτό δεν θα λυθεί ποτέ.
Είναι προτιμότερο η βία να μεταφέρεται στα γήπεδα παρά στους δρόμους γύρω απο την βουλή.

- είπε...

Μάλλον αυτό το κείμενο θα χρειαστεί να το αναδημοσιεύσεις πολλές φορές, αφού δεν βλέπω λύση σε αυτό το θέμα...
Θυμάμαι έλεγαν όλοι: "τι χρειάζεται; Να υπάρξει θάνατος για να αλλάξει η κατάσταση;". Ε, λοιπόν και θάνατος υπήρξε και δεν πιάστηκαν οι δολοφόνοι και εξακολουθεί να υφίσταται η ίδια κατάσταση...
Εδώ οι φίλαθλοι του Παοκ φώναζαν στον Ζαγοράκη:"Νάτος, νάτος ο Πρωθυπουργός", τί άλλο να πείς; Όταν πολλοί ενδιαφέρονται πιο πολύ για τις ομάδες τους, παρά για το τι κυβέρνηση θα έχουν, σε τι να ελπίζεις;
Η βία στα γήπεδα θα εξακολουθεί να υπάρχει γιατί είναι απόρροια βαθύτερων προβλημάτων. Καμία κυβέρνηση δεν είναι άξια να αντιμετωπίσει βαθύτερα προβλήματα, οπότε "βράσε ρύζι"...

Βιργινία είπε...

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ

Δ. Τζ. είπε...

@cinederella: Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει κάποια μέτρα (π.χ. ονομαστικά εισιτήρια), τα οποία (υποτίθεται ότι) θα οδηγούσαν στην πάταξη της βίας στα γήπεδα. Φαίνεται, όμως, ότι έμειναν στα λόγια. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, απ' ότι έμαθα οι κάμερες ασφαλείας του γηπέδου οδήγησαν στη σύλληψη ενός από αυτούς που πέταξαν φωτοβολίδες. Το σημαντικό πάντως είναι η πρόληψη και όχι η καταστολή...

@νίκος: Αν και δε συμμερίζομαι αυτό που λες στο τέλος, ωστόσο συμφωνώ ότι η πολιτεία δεν έχει αναγάγει το πρόβλημα της γηπεδικής βίας στις άμεσες προτεραιότητές της.

@στέφανος: Συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία σου παρατήρηση. Η βία στα γήπεδα είναι κοινωνικό φαινόμενο και υπ' αυτό το πρίσμα πρέπει να αντιμετωπισθεί.

@βιργινία: Έτσι είναι Βιργινία μου...

Βιργινία είπε...

Κρίμα πραγματικά

Unknown είπε...

To ποδόσφαιρο είναι ένα πολύ όμορφο παιχνίδι(αν και λειτουργεί σαν το όπιο) και όσοι βρίσκουν το αποκούμπι τους για να ξεσπάσουν εκεί είναι επειδή δεν μπορούννα το κάνουν αλλού.
Το γήπεδο είναι η χύτρα της κοινωνίας. Εκεί ξεσπούν οι κοινωνικά μη ενεργοί.

Επιπλέον αφού η ελληνική κοινωνία γενικότερα είναι ανοργάνωτη και πάσχει από έλλειψη παιδείας πως να μην συμβαίνει αυτό και στα γήπεδα;
Απλά το γήπεδο λειτουργεί σαν μαντρί.
Το πλήθος λειτουργεί ως υπερφυσικός μπεμπές πάντα.
Πάντως και στην Αγγλία πήραν μέτρα αλλά τα σπάνε εκτός συνόρων όπου κι αν πάνε οι Άγγλοι...

boy_in_make_up είπε...

Κατ' αρχήν cinderella, όντως όπως λέει ο Δ.Τζ στα τελευταία επεισόδια έγινε χρήση του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης και συνελήφθησαν οι ένοχοι. Τώρα σχετικά με το άρθρο, έχω να πώ πως βρισκόμαστε στην Ελλάδα και δεν πρέπει το φαινόμενο της βίας να το θεωρούμε κάτι αξιοπερίεργο.Είναι η φυσική εξέλιξη,όπως και με το ασφαλιστικό για παράδειγμα,η κυβέρνηση,δυστυχώς, κάνει λάθος χειρισμούς. Πάρ' όλα αυτά πιστεύω πως στο θέμα της καταπολέμισηςωτης βίας έχουν γίνει κάποια μικρά βήματα. Ακόμα, οι αθλητικές φυλλάδες στις οποίες αναφέρεσαι, έχουν κατεβάσει τους τόνους. Συναντάμε σπανιότερα προκλητικούς τίτλους και συχνά έχουν θετικές! αναφορές παραδείγματος χάρη στα επιτεύγματα των αντιπάλων στην Ευρώπη. Βέβαια κάποιοι παραμένουν αδιόρθωτοι. Όμως πιστεύω πως δέν μπορείς να θεωρείς τις εφημερίδες αυτές συνυπεύθυνες καθώς το αναγνωστικό τους κοινό είναι μόλις 1000-1500 άτομα.

Δ. Τζ. είπε...

@samael: Θα διαφωνήσω με αυτό που λες στην αρχή, ότι δηλ. το ποδόσφαιρο λειτουργεί σαν όπιο. Νομίζω ότι είναι απλά ένα παιχνίδι - θέαμα, που έχει fans όπως ακριβώς το θέατρο και το σινεμά (ίσως περισσότερο "φανατικούς"). Επίσης, ενώνει γύρω από μια κοινή συνισταμένη (ομάδα) ετερόκλητες μάζες. Οπότε θεωρώ ότι δεν πρέπει να του δίνουμε παραπάνω ιδιότητες, απ' αυτές που έχει.

Όσο για τους Άγγλους, όντως τα τελευταία χρόνια, που η γηπεδική βία στην Αγγλία έχει εξαλειφθεί, την εξάγουν. Αλλά αυτό δεν είναι, μάλλον, αρμοδιότητα της βρετανικής πολιτείας.

Για το θέμα της γενικότερης έλλειψης μεθοδικότητας και οργάνωσης, που αφορά και το χώρο του ποδοσφαίρου, θα με βρεις σύμφωνο.

@boy in make up: Όντως οι αθλητικές - οπαδικές εφημερίδες πουλάνε λίγα φύλλα. Αλλά και οι "ανεγκέφαλοι" που προκαλούν τα επεισόδια στα γήπεδα δεν είναι περισσότεροι από μερικές χιλιάδες. Και γενικά νομίζω ότι κάποιος που έχει τάση να οδηγηθεί σε μια τέτοια πράξη, πιθανώς να δεχθεί "ερεθιστεί" π.χ. από ένα "προκλητικό" δημοσίευμα μιας εφημερίδας που πρόσκεινται στην αντίπαλη ομάδα.

Unknown είπε...

Το λέω όπιο φίλε δ.τζ. με την έννοια το πως το χρησιμοποιούν οι πολιτικές εξουσίες. Είναι ένα παιχνίδι, αλλά κάθε παιχνίδι είναι μια μορφή κοινώνησης γι' αυτό δεν μπορούμε να το βγάλουμε απ' τα πλαίσια της κοινωνίας και να το παρουσιάσουμε ως κάτι αυτόνομο κι αποσπασματικό.

Δ. Τζ. είπε...

Νομίζω πάντως ότι ο κόσμος που ασχολείται με το ποδόσφαιρο, ακριβώς επειδή είναι ετερόκλητος (πλούσιοι και φτωχοί, καθηγητές πανεπιστημίου και απόφοιτοι δημοτικού κ.ο.κ.), δε γίνεται να μπει σε "καλούπια" από την εκάστοτε εξουσία. Εξάλλου είναι πολύ λίγοι όσοι βλέπουν στην ομάδα τους το μοναδικό νόημα της ζωής. Η οικουμενικότητα λοιπόν και η μαζικότητα της συμμετοχής στο ποδόσφαιρο δε νομίζω ότι δύναται να ενέχει χαρακτηριστικά "οπίου" των μαζών. Πρόκειται απλά για ένα παιχνίδι. Η ομάδα μας σημαίνει κάτι για μας, ίσως πολλά για ορισμένους από μας, αλλά σε καμία περίπτωση μας κάνει να ξεχνάμε τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας...