Κυριακή, Δεκεμβρίου 07, 2008

Ο «πράσινος» επίτροπος

Σε μια περίοδο που το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και ο τρόπος διαχείρισης της χρηματοπιστωτικής κρίσης απαξιώνουν περισσότερο την πολιτική στα μάτια της κοινωνίας και επιτείνουν το κλίμα απαισιοδοξίας για το αύριο, η ανακήρυξη ενός Έλληνα πολιτικού ως προσώπου της χρονιάς από έγκυρο ευρωπαϊκό έντυπο, είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Ο λόγος για τον επίτροπο Περιβάλλοντος της Ε.Ε. κ. Σταύρο Δήμα. Ο Κορίνθιος πολιτικός ψηφίστηκε από τους αναγνώστες της εξειδικευμένης σε κοινοτικά θέματα εφημερίδας «European Voice» (εκδίδεται από τον «Economist») «Ευρωπαίος επίτροπος της χρονιάς». Ο κ. Δήμας χαρακτηρίζεται ως «ένας από τους ηγέτες της πράσινης επανάστασης» ενώ πιστώνεται την σημαντική δράση που ανέπτυξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια του έτους για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Δεν είναι μόνο ο τρόπος που προσεγγίζει τα ζητήματα που σχετίζονται με τον τομέα ευθύνης του. Πέραν του ρεαλιστικού (και όχι κινδυνολογικού) λόγου που εκφέρει, ο κ. Δήμας έχει αποδείξει στα τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στη θέση του επιτρόπου Περιβάλλοντος ότι βάζει πάνω απ’ όλα την ευθύνη που έχει αναλάβει. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει συγκρουστεί ουκ ολίγες φορές με συναδέλφους του στην Κομισιόν, όπως ο επίτροπος Βιομηχανίας κ. Γκίντερ Φερχόιγκεν («Ελευθεροτυπία» 4.12.2008). Καίτι στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, έχει ασκήσει κριτική ακόμα και στην ελληνική κυβέρνηση για την ολιγωρία της σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Όπως είχε πει κάποτε και ο ίδιος «δεν είμαι Έλληνας επίτροπος, αλλά επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ο κ. Δήμας βρέθηκε περίπου από… σπόντα στις Βρυξέλλες, όταν έμεινε εκτός κυβέρνησης μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας το 2004. Στον ρόλο που του ανατέθηκε τα πήγε παραπάνω από καλά και έδωσε απαντήσεις σε όσους αμφισβήτησαν τις ικανότητες του.

Κάπως έτσι καταρρέει και ο μύθος περί έλλειψης «πάγκου» στην κυβερνητική παράταξη. Αξιόλογα στελέχη υπάρχουν και δυστυχώς δεν αξιοποιούνται.

Δ. Τζ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θάρρος» στις 07.12.2008

5 σχόλια:

NdN είπε...

Γεια σου Δ.Τζ,

Ως επίτροπος στην ΕΕ νομίζω πως έχει θετικές κρίσεις ο Δήμας. Γενικά εγώ μπορώ να πω ότι τον συμπαθώ πολύ περισσότερο από άλλους. Ωστόσο μην ξεχνάς ότι ήταν αυτός που άκουσε την φράση "Κάτσε κάτω ρε τσογλάνι" από την Μαρίκα και μάλιστα θυμάμαι ότι είχαν πέσει και κάτι ψιλές (έτσι θυμάμαι δηλαδή). Αν αυτός (και ο Σαμαράς φυσικά από ότι λένε) αποτελεί τον πάγκο της κυβέρνησης τότε καταλαβαίνουμε πως φτάσαμε στο σήμερα.

Αυτό βέβαια αποτελεί προσωπική μου άποψη.

Καλό βράδυ.

Δ. Τζ. είπε...

@NdN: Δεν έχω υπόψη μου τη φράση στην οποία αναφέρεσαι, φίλε NdN, και δε γνωρίζω τι ακριβώς είχε συμβεί τότε.

Στελέχη σαν τον κ. Δήμα νομίζω ότι υπάρχουν σε όλα τα κόμματα. Απλώς συνήθως επικρατούν οι λαϊκιστές, οι "φωνακλάδες", καθώς και εκείνοι που έχουν τα καλύτερα "κονέ" και όχι κατ’ ανάγκην οι ρεαλιστές και οι εργατικοί.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Tώρα που έχουμε τα επεισόδια και τα βατοπέδια και το περιβάλλον θα έρθουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα..η εξουσία με τα γρανάζια της πέτυχαν αυτό που ήθελαν..

Ανώνυμος είπε...

Off topic comment

Θέλουμε την άποψή σου για τα γεγονότα. Άσε τους επίτοπους και τα πράσινα... άλογα :))

Δ. Τζ. είπε...

@νίκος: Σε τέτοιες περιπτώσεις όλα τ' άλλα περνούν σε δεύτερη μοίρα. Αν και σε λίγες ημέρες τα επεισόδια θα έχουν ξεχαστεί...

@ευάγγελος: Μπορείς πλέον να την διαβάσεις :)