Σάββατο, Δεκεμβρίου 20, 2008

Η τελευταία ευκαιρία της κυβέρνησης

Έστω και καθυστερημένα ο πρωθυπουργός έπραξε το αυτονόητο: αναγνώρισε τις ευθύνες της κυβέρνησης στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Ευθύνες που η κοινή γνώμη –με βάση τις δημοσκοπήσεις– επέρριπτε στη ΝΔ και που η τελευταία αποποιούταν, προφανώς για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

Αυτό είναι ένα καλό σημάδι. Είναι μια ένδειξη ότι ο κ. Καραμανλής αντιλήφθηκε την δυσφορία της κοινωνίας και επιδιώκει να κερδίσει την χαμένη εμπιστοσύνη του κόσμου στην κυβέρνησή του. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί με μια απλή (ετεροχρονισμένη και υπαγορευμένη από το βαρύ κλίμα) δήλωση συγνώμης. Καλά τα λόγια, αλλά πάνω απ’ όλα οι πολίτες περιμένουν πράξεις.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο και πλέον η κοινωνία την αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφυλακτικότητα, ακόμα και με προκατάληψη. Κατά συνέπεια δεν θα έχει πολλές ευκαιρίες για να αναστρέψει την –σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις– εις βάρος της κατάσταση. Για την ακρίβεια η κυβέρνηση έχει μια τελευταία ευκαιρία: τον επικείμενο ανασχηματισμό.

Το κακό για την ΝΔ είναι ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έχουν εδώ και καιρό προαναγγελθεί και κατά συνέπεια δεν υπάρχει το πλεονέκτημα του επικοινωνιακού αιφνιδιασμού. Το συγκεκριμένο γεγονός, όμως, μπορεί να λειτουργήσει τελικά υπέρ της κυβερνώσας παράταξης, η οποία σ’ αυτά τα πέντε χρόνια έχει αυτοεγκλωβιστεί πολιτικά, λειτουργώντας σε μεγάλο βαθμό με όρους επικοινωνίας. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, οι αλλαγές πρέπει να είναι σαρωτικές και να μην εξαντληθούν σε μια απλή ανακατανομή χαρτοφυλακίων. Ο κ. Καραμανλής οφείλει να δείξει την πόρτα της εξόδου στους εμπλεκόμενους στην υπόθεση Βατοπεδίου υπουργούς, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι έλαβε το μήνυμα της κοινωνίας. Πρέπει επίσης να αποπέμψει όσους υπουργούς αποδείχτηκαν ανεπαρκείς στο ρόλο που τους ανατέθηκε. Πρέπει, με λίγα λόγια, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να παραχθεί επιτέλους πολιτική, μακριά από σκάνδαλα και τη συνακόλουθη παραφιλολογία. Ας μην ξεχνάμε ότι στις χρόνιες αδυναμίες της χώρας μας (γραφειοκρατία, υψηλό δημόσιο χρέος, διαφθορά κλπ.) έχει πλέον προστεθεί και η διεθνής οικονομική κρίση που καθιστά επιτακτική την ανάληψη πρωτοβουλιών.

Από τις αποφάσεις του πρωθυπουργού θα κριθεί εν πολλοίς το μέλλον της κυβέρνησης. Αν ο κ. Καραμανλής τολμήσει θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει με καλές πιθανότητες την επανεκλογή του στο αξίωμα του πρωθυπουργού. Σε διαφορετική περίπτωση η επόμενη τετραετία θα βρει τη ΝΔ στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

Δ. Τζ.

7 σχόλια:

fvasileiou είπε...

Η Δημοκρατία για να υπάρξει χρειάζεται διαδικασίες και σεβασμό στις διαδικασίες. Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Σήμερα θέλουμε όλα να λειτουργούν σε τηλεοπτικό χρόνο. Να γίνονται όλα άμεσα, γρήγορα, για να έχουν θέματα τα βραδινά δελτία και τα αυριανά πρωτοσέλιδα. Όμως το παιχνίδι δεν παίζεται με αυτόν τον τρόπο. Είναι σαφώς πιο πολύπλοκο - το έχει δείξει η μεταπολιτευτική ιστορία. Και για να το πω πιο χοντρά: Αν αύριο γίνουν εκλογές και τις κερδίσει το Πασόκ, θα είναι η πρώτη φορά που κερδίζει τις εκλογές κόμμα που ο αρχηγός του είναι απών τους τελευταίους 5-6 μήνες, που δεν έχει να προτείνει κάποιους στόχους, που δεν έχει παρουσιάσει τα προς υπουργοποίηση στελέχη του. Επίσης είναι η πρώτη φορά που θα χάνει τις εκλογές κόμμα, εξαιτίας ενός σκανδάλου, από το οποίο -όπως αποδείχτηκε πέραν πάσης αμφιβολίας- δεν ωφελήθηκε οικονομικά κανένα στέλεχός του. Διότι αυτά τα στοιχεία είναι τα τελευταία που θα μετρήσουν όταν θα βρεθούμε απέναντι από την κάλπη. Και αυτά συνιστούν τον παράγοντα, στον οποίο δεν γίνεται καμιά αναγωγή ένα χρόνο μετά τις τελευταίες εκλογές.

Δ. Τζ. είπε...

@fvasileiou: Το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης έγκειται στο ότι ο κόσμος έχει κουραστεί να ακούει για σκάνδαλα. Να βλέπει έναν –αν μη τι άλλο– τίμιο πρωθυπουργό να ζητάει από τους υπουργούς του να κινούνται με σεμνότητα και ταπεινότητα (θυμίζω ότι με αυτό το σύνθημα εξελέγη η ΝΔ) και εκείνοι να τον γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Όντως το ΠαΣοΚ δεν έχει αποδείξει ότι αποτελεί αξιόπιστη λύση διακυβέρνησης. Στα πλαίσια του δικομματικού μας συστήματος, όμως, εφόσον χάνει ο ένας πυλώνας εξ αντιδιαστολής ωφελείται ο έτερος. Ακόμα και αν δεν έχει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις, ακόμα και αν ο αρχηγός του δεν πείθει.

Πράγματι, δεν αποδείχτηκε ότι στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος ωφελήθηκε από την υπόθεση του Βατοπεδίου. Ωστόσο τα ερωτήματα για τον Γ. Βουλγαράκη παραμένουν. Επίσης, ποιος είναι σίγουρος ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεπηρέαστη από κομματικές πιέσεις; Και το κυριότερο: ακόμα και αν δεχθούμε ότι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση υπουργοί δεν ωφελήθηκαν προσωπικά και πάλι υπάρχει σκάνδαλο. Κι αυτό γιατί οι τελευταίοι δεν ελέγχονται μόνο για την τιμιότητά τους, αλλά κυρίως για τις πράξεις και τις παραλήψεις τους. Πράξεις οι οποίες αποδεδειγμένα ωφέλησαν τον κ. Εφραίμ και την παρέα του και ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο...

Unknown είπε...

Το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης είναι πως δεν αναλαμβάνει έμπρακτα την πολιτική ευθύνη. Η δήλωση Καραμανλή ότι αναλαμβάνει την ευθύνη είναι ένα προβλέψιμο επικοινωνιακό τρικ, αφού δεν είχε τίποτα άλλο να πει μπας και αντιστρέψει το κλίμα...των δημοσκοπήσεων.
Δεν ξέρω πόσο τίμιος είναι ένας πρωθυπουργός που δεν κάνει δεκτές παραιτήσεις υπουργών και που "υποτιμά" υποθέσεις. Είναι πολλά "κρούσματα "που δείχνουν ότι ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος (αφού ή δεν γνωρίζει ή συγκαλύπτει).

Καλά το ΠΑΣΟΚ, ανύπαρκτο.
Αλλά είδα κι ένα θλιβερό ΚΚΕ να συμφωνεί σε πολλά με το ΛΑΟΣ, φαινομενικά αντίθετοι πόλοι. Θα μου πεις, στην Ελλάδα συντήρηση είναι και η αριστερά.
Το δε ΣΥΡΙΖΑ...καλοί για κανάλια μόνο.

Πάντως ποια υπόθεση-σκάνδαλο θα φωτιστεί πλήρως και θα αποδοθούν ευθύνες; Όλοι αθώοι;
Siemens, ομόλογα, υποκλοπές, ΟΤΕ, Ζαχόπουλος, Βατοπέδι...μην ξεχνάμε.

Εύχομαι φίλε Δ.Τζ αν δεν τα ξαναπούμε, καλές γιορτές με υγεία για σένα και την οικογένειά σου.

ritsmas είπε...

Χρονια πολλά και καλά με υγεία και ψυχραιμια

fvasileiou είπε...

Καλά Χριστούγεννα, Δημήτρη, και χρόνια πολλά.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Όσες ευκαιρίες και να δώσεις σε ανίκανους δεν πρόκειται να τις εκμεταλλευτούν ποτέ!
Καλές γιορτές φίλε Δημήτρη!

Δ. Τζ. είπε...

@wolfheart: Ο κόσμος έχει πραγματικά κουραστεί με τα σκάνδαλα και τις "περίεργες" υποθέσεις. Όχι μόνο γιατί συμβαίνουν (παντού συμβαίνουν), αλλά κυρίως για το εύρος και τη συχνότητα τους, καθώς και για το ότι (σχεδόν) ποτέ δεν διαλευκαίνονται. Θα ήταν, όμως, λάθος να τα ρίξουμε όλα στην κυβέρνηση της ΝΔ. Το πρόβλημα είναι δομικό: τα ίδια θα συμβούν και όταν (ξανα)έρθει το ΠαΣοΚ στην εξουσία, επειδή δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί που να αποτρέπουν τα παράνομα αλισβερίσια σε επίπεδο εξουσίας.

Καλές γιορτές φίλε μου!

@ritsmas - fvasileiou: Ομοίως, έστω και κατά τι ετεροχρονισμένα (διακοπές γαρ).

@νίκος: Πραγματικά το κλίμα έχει βαρύνει πολύ για την κυβέρνηση. Ο χρόνος θα δείξει αν μπορεί να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, αν και αυτή την ώρα φαντάζει μάλλον δύσκολο.

Χρόνια Πολλά φίλε Νίκο.