Πέμπτη, Απριλίου 03, 2008

Το μήνυμα των νέων

«Η ευκαιρία είναι μοναδική, δεν επαναλαμβάνεται και κάθε δισταγμός σημαίνει καταστροφή. Δεν υπάρχουν περιθώρια για παζαρέματα. Θέλουμε τον κόσμο και τον θέλουμε τώρα» είχε πει κάποτε ο σπουδαίος Γάλλος θεατρικός συγγραφέας Ζαν Ανουίγ. Με αυτήν την –αν μη τι άλλο– βαρύγδουπη φράση υποδέχεται τον επισκέπτη ο διαδικτυακός τόπος των «Τοπικών Συμβουλίων Νέων» (ΤΟ.ΣΥ.Ν). Ενός θεσμού της γενικής γραμματείας Νέας Γενιάς (ανήκει στο υπουργείο Παιδείας), που έχει ως στόχο την κινητοποίηση των Νέων (15-28 ετών), έτσι ώστε «να γίνουν συμμέτοχοι στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων που τους αφορούν».

Οι διαδικασίες για την δημιουργία των ΤΟ.ΣΥ.Ν. ολοκληρώθηκαν, οι εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων των νέων πραγματοποιήθηκαν, ωστόσο οι τελευταίοι δεν έδειξαν να συγκινούνται ιδιαίτερα από το όλο εγχείρημα. Αυτό αποδεικνύεται από «την αναιμική έως ισχνή εγγραφή των νέων στα μητρώα των δήμων της Μεσσηνίας» («Θάρρος», 24.04.2008), αλλά και από την αντίστοιχη έλλειψη ενδιαφέροντος σε πολλούς δήμους της Αττικής.

Η μικρή συμμετοχή στα ΤΟ.ΣΥ.Ν. είναι δηλωτική του μικρού ενδιαφέροντος των νέων για τα κοινά και πρέπει να προβληματίσει τους πάντες. Αλλά πρωτίστως πρέπει να απασχολήσει την Πολιτεία, η οποία ήταν αυτή που οργάνωσε κεντρικά το όλο εγχείρημα. Μήπως άραγε δεν διαχειρίστηκε σωστά και δεν ανέδειξε επαρκώς τον νεοσύστατο αυτό θεσμό; Μήπως δεν έδωσε στους νέους την ευκαιρία να αντιληφθούν περί τίνος πρόκειται; Ότι δηλαδή –τουλάχιστον με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία– τα Συμβούλια Νέων, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με «γαλάζιους», «πράσινους» ή «κόκκινους»;

Όπως και να ‘χει, η μικρή συμμετοχή των νέων αποτελεί από μόνη της θέση. Αρνούμαι να συμμετάσχω σημαίνει ότι δεν εγκρίνω κάτι, άρα εξ αντιδιαστολής το απορρίπτω. Ωστόσο, αν και εδώ υπάρχει γνώμη, αυτή προβάλλεται με λάθος τρόπο: με τη μη συμμετοχή. Κι αυτό γιατί ο καλύτερος τρόπος να προωθήσεις τις απόψεις και τις ιδέες σου είναι εκ των έσω. Δηλαδή μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, που εν προκειμένω είναι τα ΤΟ.ΣΥ.Ν.

Αν όμως αυτή η θέση εκφράζεται με λάθος τρόπο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να την ακούσουμε. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η νέα γενιά, όπως δείχνουν και οι σφυγμομετρήσεις που από καιρού εις καιρόν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σε μεγάλο βαθμό αδιαφορεί για τα κοινά. Διαφωνεί ριζικά με τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος, βαριέται τις λαϊκιστικές κραυγές των πολιτικών, πλην όμως –αρνούμενη να συμμετάσχει– δε διεκδικεί την αλλαγή του υφιστάμενου status quo. Διότι η αδιαφορία είναι μεν θέση, ωστόσο δε συμβάλλει στην αλλαγή αυτών που ορίζουμε ως κακώς κείμενα.

Δ. Τζ.

Info: www.tosyn.gr

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θάρρος» στις 02.04.2008

5 σχόλια:

cortlinux είπε...

Δημήτρη προτείνω να βάλεις και κάποιες παραπομπές γιατί κι εγώ κάποια σκόρπια έχω διαβάσει περί του θεσμού.


ίσως να φταίει και η δυσπιστία που έχουμε απέναντι σε θεσμούς που προτείνει το κράτος.

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο θεσμός παρουσιάστηκε σαν κάτι το ανεξάρτητο από τα κόμματα, αλλά τα κόμματα έκαναν μεγάλες προσπάθειες (όπως διάβαζα στις εφημερίδες) για να έχουν την πλειοψηφία στα συμβούλια αυτά.
Πιστεύω ότι τα ΤΟ.ΣΥ.Ν είναι ακόμη ένας θεσμός μέσα από τον οποίο θα διεκδικήσουν πολλοί την ανέλιξη τους στην κομματική ιεραρχία, όπως ο συνδικαλισμός των φοιτητών και οι νεολαιίστικες παρατάξεις.
Ίσως για αυτό τον λόγο είχε τόσο μικρή συμμετοχή.

ritsmas είπε...

Προφανώς και αδιαφορεί για τα κοινά, έτσι οπως τα εχουμε -εμεις οι μεγαλυτεροι - δαιμονοποιήσει. Επειτα, οι νέοι , μιας και μεγάλωσαν μεσα από μας, συνηθισαν στο παιγνίδι του ευδαιμονισμού που εστιάζεται πρώτον στο ελατε να περάσουμε καλά και δευτερον ελατε να κυνηγήσουμε τον πλούτο με οποιονδήποτε τρόπο. Υπάρχει ομως και μια αλλη κατηγορία νεων ανθρώπων που πραγματικά αγωνίζονται και πασχίζουν , που πραγματικά εχουν όνειρα, αλλά τα όνειρα τους δεν εμπλεκονται με την πολιτική πραγματικότητα. Κι αν θες τη γνώμη μου : καλώς δεν εμπλεκονται
ριτς

Δ. Τζ. είπε...

@cortlinux: Δεν αποκλείεται να ισχύει αυτό που λες φίλε cortlinux. Γενικά, έχουμε την τάση ως νέοι να είμαστε προκατειλημμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία του κράτους.

www.tosyn.gr: Είναι η επίσημη ιστοσελίδα των τοπικών συμβουλίων Νέων και έχει αρκετές πληροφορίες για το θεσμό.

@maroulakos: Δεν έχω ακούσει κάτι σε σχέση με υπόγειες ενέργειες των κομμάτων, ωστόσο αν τελικά ισχύει κάτι τέτοιο δεν πρέπει να μας προξενεί έκπληξη. Στην Ελλάδα τα κόμματα χώνουν τη μύτη τους παντού.

Πάντως με βάση όλα όσα έχω ακούσει και διαβάσει συνεχίζω να πιστεύω ότι αυτός ο θεσμός είναι κάτι ανεξάρτητο. Ελπίζω να μην διαψευστώ.

@ritsmas: Νομίζω ότι όντως πολλοί (και νέοι) έχουν μπει στο τρυπάκι που περιγράφεις στην αρχή ριτς. Πρόκειται κατ' εμέ για την αποθέωση της εικόνας έναντι της ουσίας των πραγμάτων.

Για την δεύτερη κατηγορία ανθρώπων που περιγράφεις πιστεύω πως αν και μειονότητα είναι υπαρκτή. Και είναι καλό που παίρνουν αποστάσεις από τα κόμματα. Όμως αυτή η θέση πρέπει να συνοδεύεται και από πολιτική άποψη. Δηλαδή να ενημερώνεσαι για τα κοινά, έτσι ώστε να μπορείς να κρίνεις, να επικρίνεις, αλλά και χειροκροτήσεις όταν θεωρείς ότι γίνεται κάτι καλό από τους πολιτικούς.

cortlinux είπε...

εννοούσα στο post να το προσθέσεις :-)