Δευτέρα, Απριλίου 07, 2008

Το διακύβευμα των φοιτητικών εκλογών

Η εικόνα των τελευταίων ημερών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας θυμίζει κάτι από club. Στον κεντρικό διάδρομο όλων σχεδόν των ΑΕΙ η μουσική παίζει στη διαπασών και οι εκπρόσωποι των κομμάτων μοιράζουν ποτά στους παρευρισκόμενους. Μάλιστα, τα μέλη των παρατάξεων φροντίζουν με κάθε τρόπο να δείχνουν αυτές τις μέρες το ενδιαφέρον τους για τους φοιτητές και να τους «υπενθυμίζουν» τις πολύτιμες υπηρεσίες που τους προσέφεραν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου: είτε μέσω τηλεφωνημάτων και γραπτών μηνυμάτων, είτε μέσω εκδηλώσεων σε club ή νυκτερινά κέντρα. Φυσικά η εικόνα αυτή έχει μια λογική εξήγηση. Σωστά μαντέψατε! Την προσεχή Τετάρτη διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές και κομματικοί φορείς κάνουν κυριολεκτικά τα πάντα για να κερδίσουν ψήφους και εντυπώσεις.

Την ώρα που στα κομματικά επιτελεία περισσεύει η αγωνία για την τελική έκβαση της μάχης, οι φοιτητές καλούνται να προβληματιστούν και να αναζητήσουν το διακύβευμα της όλης διαδικασίας. Ποιες σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από τη λειτουργία των φοιτητικών παρατάξεων; Και κυρίως για ποιό λόγο πρέπει οι φοιτητές να πάνε να ψηφίσουν;

Στο πρώτο ερώτημα η απάντηση μοιάζει προφανής. Οι φοιτητικές παρατάξεις είναι όργανα των ίδιων των κομματικών οργανισμών, λογοδοτούν κατευθείαν σε αυτά, κι έχουν ως σκοπό την αύξηση της επιρροής των τελευταίων στην κρίσιμη μάζα των νέων ψηφοφόρων. Οι δε κινήσεις τους πρέπει να ειδωθούν υπό αυτό το πρίσμα: Μέσω της φαινομενικής «διευκόλυνσης» του φοιτητή (διανομή συγγραμμάτων, άμεση ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στη σχολή, ειδικές τιμές σε νυκτερινά μαγαζιά κλπ.) προσπαθούν να σφυρηλατήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του, σχέση η οποία θα μετουσιωθεί σε ψήφο στις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές.

Αν όμως τα οφέλη των παρατάξεων από τη διαδικασία των εκλογών είναι προφανή και απολύτως κατανοητά, αναρωτιέται κανείς τι κερδίζει ο μέσος φοιτητής από όλο αυτό το σκηνικό; Ακόμη περισσότερο, για ποιό λόγο θα πρέπει μέσω της ψήφου του να «ισχυροποιήσει» την παρουσία των κομμάτων εντός των πανεπιστημιακών τειχών; Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι φοιτητές φτάνουν στην κάλπη για να «βγάλουν την υποχρέωση». Αισθάνονται υποχρεωμένοι απέναντι στον χ ή τον ψ εκπρόσωπο του τάδε κόμματος, που τους βοήθησε σε ό,τι χρειάστηκαν. Με λίγα λόγια πηγαίνουν με βαριά καρδιά να ψηφίσουν. Δε το κάνουν τόσο για ιδεολογικούς λόγους, όσο για λόγους κοινωνικών σχέσεων.

Το πιο δυσάρεστο, πάντως, είναι ότι αν και βρισκόμαστε τρεις μόλις μέρες προ των εκλογών, παρατηρείται παντελής έλλειψη διαλόγου μεταξύ των φοιτητών. Πολλοί λίγοι ενδιαφέρονται να συζητήσουν για τα πραγματικά προβλήματα του πανεπιστημίου: την αξιολόγηση, την έρευνα, την χρηματοδότηση. Το αυτό ισχύει και για τους εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων. Εκλογές δίχως διακύβευμα λοιπόν. Τουλάχιστον για τους φοιτητές…

Δ. Τζ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θάρρος» στις 06.04.2008

7 σχόλια:

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Σαφής σκοπός των κομματικών οργανώσεων η προβατοποίηση νέων φιντανιών.Πολύ θα ήθελα κάποια στιγμή να έβλεπα μερικούς φοιτητές να πέταγαν όλα αυτά τα κομματόσκυλα με τις κλωτσιές έξω απο τα πανεπιστήμια..
Καλησπέρα και καλή εβδομάδα Δ.ΤΖ.

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Χωρις Κιαμο...εκλογες δεν γινονται!!!

Δ. Τζ. είπε...

@νίκος: Θα έχεις καταλάβει φίλε Νίκο ότι και εγώ θεωρώ πως τα πανεπιστήμιά μας θα ήταν απείρως καλύτερα αν απουσίαζαν από αυτά οι φοιτητοπατέρες. Όμως δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κυβέρνηση, η οποία θα έχει την βούληση να "τους πετάξει έξω". Τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον...

@πρέζα tv: Είναι εντελώς παράλογο, αλλά συχνά μας διαφεύγει: οι παρατάξεις θέλουν να πιστωθούν στο... "έργο" τους τα πάρτι και τις εκδρομές που διοργανώνουν. Έτσι βελτιώνετε το δημόσιο πανεπιστήμιο; Έλεος...

Unknown είπε...

Oι παρατάξεις πέρα απ' το ότι λειτουργούν σαν εκκολαπτήρια των αυριανών πολιτικών πασάδων και επαγγελματιών κομματόσκυλων, προσφέρουν στήριξη στην γραμμή του κόμματος που εκπροσωπούν.

Κανείς δεν περίμενε πέρσι με τις καταλήψεις απ' την ΔΑΠ να διαφωνήσει με τον νόμο-πλαίσιο, ούτε απ' την Πανσπουδαστική να συμφωνήσει. Οι μεν είναι δεκανίκι της Κυβέρνησης, οι δε υποκινούν μια ψευδοεπαναστατικότητα. Δεν βάζω όλους τους σπουδαστές που συμμετέχουν στο ίδιο καζάνι, αλλά το κακό ξεκινάει από αλλού.

Όπως τα μέλη των παρατάξεων "προπονούνται για να γίνουν οι αυριανοί πολιτικοί (θου Κύριε) έτσι κι οι υποστηρικτές τους προπονούνται στην αυριανή οσφυοκαμψία, το γλείψιμο και τις ψευτο-δημόσιες σχέσεις. Θα είναι οι αυριανοί ψηφοφόροι με την ανάλογη νοοτροπία ότι κι αν σημαίνει αυτό. Άρα είναι θέμα συνείδησης του καθενός.

Τέλος, δεν έχω δει ποτέ τις παρατάξεις να προσφέρουν κάτι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ στον χώρο του Πανεπιστημίου, ούτε βέβαια να έχουν ΠΟΤΕ κοινή θέση για θέματα που αφορούν όλους. Kαι που συμμετέχει ο απλός φοιτητής πέρα των εκλογών; Που μετράει η φωνή του; Στις συνελεύσεις; Χαχαχα! Επειδή έχω κάνει συζητήσεις αυτές τις μέρες λίγο-πολύ με όλες τις πλευρές, διαπιστώνω πως καθένας παίζει κασέτα made in ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ...

Καλησπέρα φίλε δ.τζ και σορυ για το μέγεθος...

Elli είπε...

Νομίζω ότι οι κομματικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια απλά αποτελούν τον προθάλαμο των κομμάτων. Επίσης συμβάλλουν στο να "βολεύονταια" τα μέλη τους με μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Δεν φταίνε όμως μόνο τα κόμματα αλλά και οι καθηγητές που ενθαρρύνουν αν όχι προωθούν αυτή τη λογική, αμαυρώνοντας έτσι το φοιτητικό κίνημμα.

Σοφία είπε...

Η μαγκιά δεν είναι να τους πετάξει έξω η Κυβέρνηση. Η μαγκιά είναι να τους πετάξουν έξω οι ίδιοι οι φοιτητές.

Δ. Τζ. είπε...

@σοφία: Συμφωνώ, αν και δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως έχουν καταλάβει οι φοιτητές ότι οι παρατάξεις απαξιώνουν το θεσμό του πανεπιστημίου. Μπορεί να διαφωνούν με αυτό που γίνεται, αλλά πάντως το αποδέχονται σιωπηρά...