Δευτέρα, Ιανουαρίου 28, 2008

Ο «Δήμος Ιδεών» και ο αυτοεγκλωβισμός του κ. Γ. Παπανδρέου

Αν δεν υπήρχε το θέμα με τον πρώην γεν. γραμματέα του ΥΠΠΟ κ. Χρήστο Ζαχόπουλο, σίγουρα τα ΜΜΕ θα ασχολούνταν περισσότερο με τη συνάντηση Παπανδρέου – Βενιζέλου, που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης. Και κατά μιαν έννοια αυτό θα ήταν λογικό, καθότι τα όσα ελέχθησαν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ –αν μη τι άλλο– σηκώνουν πολύ συζήτηση. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου έδωσε στην ουσία τελεσίγραφο στον πρώην υπουργό, λέγοντας του ότι εάν προχωρήσει στην ίδρυση του Ομίλου του, θα διαγραφεί από την Κ.Ο. του Κινήματος. Έκανε, δηλαδή, σαφές ότι δε θα επιτρέψει την ίδρυση του «Δήμου Ιδεών», διότι θεωρεί την ύπαρξη του (δυνάμει) «κόμμα μέσα στο κόμμα».

Από θεωρητικής πλευράς, ο κ. Παπανδρέου έχει ίσως κάποιο δίκιο. Είναι όντως λίγο άκομψο μετά τα όσα έχουν διαμειφθεί στο χώρο του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο τετράμηνο και την ώρα που το Κίνημα ψάχνει (ακόμα) το βηματισμό του, να ιδρύει ο κ. Βενιζέλος έναν φορέα σκέψης, ουσιαστικά «εξαργυρώνοντας» το 40% του περασμένου Νοεμβρίου. Αν εξετάσουμε, όμως, την πρακτική πλευρά του ζητήματος, θα δούμε ότι τα επιχειρήματα της πλευράς Παπανδρέου είναι έωλα. Κι αυτό γιατί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έδειχνε να ενοχλείται όταν ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης ίδρυε τον Όμιλο Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ). Πέραν τούτου, το ίδιο το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ δεν απαγορεύει την ίδρυση «δεξαμενών σκέψης».

Φυσικά οι τακτικοί ελιγμοί του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ερμηνεύονται λογικά αν σκεφτεί κάποιος τους εσωκομματικούς συσχετισμούς στο κόμμα. Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι –με πολύ πρόσφατη την καθαρή νίκη του στις εκλογές για την προεδρία του Κινήματος– μπορεί να φέρει την αντιπαράθεση με τον κ. Βενιζέλο εκεί που τον βολεύει, χρησιμοποιώντας τις προεδρικές εξουσίες. Πιστεύει πως με αυτή του την κίνηση απομονώνει τον κ. Βενιζέλο, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα πυγμής προς όλες τις κατευθύνσεις.

Όμως στην ουσία συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο κ. Παπανδρέου με τις κινήσεις του αυτοεγκλωβίζεται, «νομιμοποιώντας» παράλληλα τις όποιες επιλογές Βενιζέλου. Κι αυτό διότι στην καθόλου απίθανη περίπτωση διάσπασης του κόμματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα φαίνεται πως είναι ο «κακός» της υπόθεσης, δικαιώνοντας –τρόπον τινά– τον κ. Ευ. Βενιζέλο για την επιλογή του να αποχωρήσει, ιδρύοντας νέο πολιτικό φορέα.

Όπως και να ‘χει θα υπάρξουν ακόμα πολλά επεισόδια στο «σίριαλ ΠΑΣΟΚ». Ωστόσο, επιπόλαιες κινήσεις όπως αυτή της περασμένης Πέμπτης, τραυματίζουν ακόμα πιο πολύ το προφίλ και το κύρος του κ. Παπανδρέου και δίνουν τη δυνατότητα στον κ. Βενιζέλο να γίνει «επαναστάτης με αιτία». Με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης...

Δ. Τζ.

11 σχόλια:

NdN είπε...

Καλησπέρα Δ.Τζ,

Αρχικά να σου πω οτι ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ) υπό τον έλεγχο του Κώστα Σημίτη ιδρύθηκε το 1991, οπότε ο ΓΑΠ δεν θα μπορούσε να έχει λογο.

Όσοι έχουμε περάσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από το ΠΑΣΟΚ γνωρίζουμε ότι αυτός ο Όμιλος δεν έχει καμία σχέση με τον ΟΠΕΚ του Σημίτη και φυσικά ουδεμία ομοιότητα με τις «τάσεις» του Παναγιωτακόπουλου, του Κοτσακά και του Οικονόμου. Ο Ομιλος θα είναι ένα "παραμάγαζο" μέσα στο κόμμα. Το γεγονός ότι νοικιάζουν γραφεία σε όλη την Ελλάδα και οργανώνεται πανελλαδική δικτύωση κάτι λέει.

Η δική μου άποψη είναι ότι ο Βενιζέλος δεν έχει τα κότσια να αποχωρήσει από κάτι που δεν τον εκφράζει πλέον, και θέλει να προκαλέσει τη διαγραφή του.

Και κάτι άλλο. Αντε και να πούμε ότι με κάποιο τρόπο συμβιβάστηκαν αυτή τη φορά; Πιστεύεις ότι δεν θα βρεθεί άλλη αφορμή; Τι όφελος θα έχει να σκεπαστούν οι οποίες διάφορες υπάρχουν και να συνεχίσουν να πορεύονται μαζί άνθρωποι που ίσως δεν έχουν κάτι κοινό;

attickattack είπε...

κοίτα Ο Βενιζέλος δεν αλλάζει γνώμη εύκολα.Και ο Γιώργος τι να πεί; δίκιο έχει από τη μεριά του.Μέσα στο κόμμα άλλη οργάνωση?
Προβλέπω νέα μάχη!

Δ. Τζ. είπε...

@ndn: Είναι αλήθεια ότι ο ΟΠΕΚ ιδρύθηκε το 1991. Όμως, το 1991 ο Γ. Παπανδρέου είχε ήδη διατελέσει υφ. Πολιτισμού και υφ. Παιδείας. Το συγκεκριμένο έτος, μάλιστα, ήταν Γραμματέας του κόμματος για τον Απόδημο Ελληνισμό. Αυτό που θέλω να πω με τα παραπάνω, είναι ότι ήδη το 1991 ο Γ. Π. ήταν ένα σχετικά προβεβλημένο στέλεχος, το οποίο φαντάζομαι ότι αν διαφωνούσε σε κάποιο θέμα, είχε τη δυνατότητα να το πει.

Επί του προκειμένου τώρα, έχω την αίσθηση ότι δεν είναι αυτή καθαυτή κίνηση Βενιζέλου που οδηγεί τον Γ. Π. στο τελεσίγραφο, αλλά η διάθεση του να "καθαρίσει" το εσωκομματικό τοπίο, με νωπές ακόμα τις μνήμες από τη νίκη του στην αναμέτρηση για την εκλογή αρχηγού στο Κίνημα. Η κίνηση Βενιζέλου του δίνει τη δυνατότητα να κάνει πράξη μια μάλλον προδιαγεγραμμένη απόφαση.

Όπως και να έχει το θέμα, είτε έχει δίκιο ο Γ. Π., είτε όχι (με βάση το Καταστατικό πάντως δεν έχει δίκιο) με την κίνηση του αυτή δίνει στον κ. Βενιζέλο το τέλειο άλλοθι για να αποχωρήσει από το κόμμα, ρίχνοντας παράλληλα όλο το φταίξιμο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

@attickattack: Σίγουρα θα γίνει μεγάλη μάχη και πιθανόν να επέλθει διάσπαση στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Αλλά καλό είναι να είμαστε επιφυλακτικοί, διότι στην Πολιτική όλα είναι πιθανά. Για "το δίκιο του Γιώργου", πάντως, δεν είμαι και τόσο σίγουρος...

Unknown είπε...

O Bενιζέλος άλλαξε γνώμη τελικά για την Επιτροπή Πολιτικού Προβληματισμού κι έχω περιέργεια τελικά αν θα φτιάξει η Αγγελοπούλου κόμμα (όπως έλεγαν και για τον Βενιζέλο) τα "τσακάλια" της δημοσιογραφίας...

Γιατί τους αρέσει να πουλάνε φήμες; Μάλλον επειδή κι η πολιτική έγινε ψυχαγωγία...

cinderella είπε...

Αν πω οτι η εσωτερική φαγωμάρα του ΠΑΣΟΚ με έχει κουράσει θα φανώ υπερβολική; Αδική; Τι θα φανώ;

Είναι απαράδεκτο την ώρα που η χώρα ταλανίζεται από τέτοια σκάνδαλα η αξιωματική αντιπολίτευση, το δεύτερο σε ποσοστά κόμμα στη βουλή να ασχολείται με εσωτερικές αντιπαλότητες που επι της ουσίας δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στον τόπο. Δ. Τζ. μου πραγματικά πιστεύω οτι το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή εμπαίζει τους πολίτες αυτής της χώρας είτε το στήριξαν, είτε όχι και ας είμαστε ειλικρινείς. Έναι σημαντικό κομμάτι από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η πολιτική αυτού του τόπου οφείλεται στο ΠΑΣΟΚ. Κρίμα πραγματικά.

Νομίζω τελικά οτι όταν αυτοί βρούν την πυξίδα τους θα έχει χαθεί το νόημα για προσανατολισμό. Αυτό δεν το έχουν σκεφτεί ποτέ; Ένα καράβι έχει λόγο πλέυσης όσο κάποιοι κινούνται με αυτό και στηρίζουν τις ελπίδες του σε αυτό. Όταν όμως ένα καράβι είναι απλά στοιχειωμένο τότε και να μην βρει ποτέ στεριά, δε βαριέσαι, δε χάθηκε κι ο κόσμος!!

Καλησπέρες!!! :)))

ritsmas είπε...

Δεν ξέρω τί θα μπορούσε να κάνει μόνος του ο Βενιζέλος. Δεν ξέρω κατά πόσον ειναι αποδεκτός σε ευρύτερο επίπεδο. Το γεγονός ότι τα μαζεύει και ρίχνει τους τόνους δειχνει σε μεγαλο βαθμό τον προβληματισμό του και το ότι ίσως ολο και πιο λίγοι ειναι αποφασισμένοι να τον ακολουθήσουν.
ριτς

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Όταν νιώθεις κατώτερος απο κάποιον άλλον και θές να νιώθεις ότι κρατάς τα σκήπτρα ότι και να κάνει ο "εχθρός"σου αντιδράς.Ο πατέρας του ο Ανδρέας ποτέ δεν θα φοβόταν μια τέτοια κίνηση απο εσωκομματικό αντίπαλο του.
Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ:ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ,ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΤΗΣ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 30 ΕΤΩΝ...ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ...

Ανώνυμος είπε...

[...] Όπως και να ‘χει θα υπάρξουν ακόμα πολλά επεισόδια στο «σίριαλ ΠΑΣΟΚ» [...]

Τα είπες νομίζω όλα

ΓΙΩΤΑ είπε...

o venizelos to mono pou bori na kanei monos tou einai faei ton agleoura....ki i fagomara ston pasok den telionei...

Δ. Τζ. είπε...

@samael: Είναι αλήθεια ότι η σπέκουλα κυριαρχεί στο δημόσιο βίο, με κοινή ευθύνη δημοσιογραφικών και πολιτικών παραγόντων. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα άλλοι λόγοι να οδήγησαν τον Β. Βενιζέλο στην απόφαση του να μην ιδρύσει τελικά το "Δήμο Ιδεών".

@cinderella: Έχεις δίκιο cinderella μου. Στο στίβο της πολιτικής φαίνεται πως γίνονται θέματα μείζονος σημασίας τα επουσιώδη και ότι αδιαφορούμε για τα ουσιώδη.

Θα συμφωνήσω επίσης ότι η πορεία του ΠΑΣΟΚ, ως ενός εκ των δύο σημαντικότερων πυλώνων του πολιτικού μας συστήματος, επηρεάζει εν γένει και την πορεία της χώρας. Μια αναιμική αντιπολίτευση κάνει πρώτα κακό στην κυβέρνηση, η οποία αισθάνεται άνετη και... χαλαρώνει και κατά δεύτερο λόγο στον ίδιο τον τόπο: Ποιος θα ελέγξει την κυβέρνηση, αν όχι η αντιπολίτευση;

ritsmas: Ίσως είναι αυτό που λες ριτς. Ίσως πάλι ανασυντάσσεται για να χτυπήσει σε κάποιο σημείο που θα κρίνει αυτός πιο κατάλληλο. Όπως και να έχει δε νομίζω ότι ο κ. Βενιζέλος –λόγω ταπεραμέντου κι εγωισμού και μόνο– υπάρχει περίπτωση να καταθέσει ποτέ τα όπλα...

@νικος: Είναι πράγματι αξιοπερίεργο. Η (οποιαδήποτε) κυβέρνηση είναι λογικό να φθείρεται, διότι (υποτίθεται ότι) έρχεται σε ρήξεις με συντεχνίες και συμφέροντα και πολλές φορές με την κοινωνία την ίδια. Αλλά αυτό που συμβαίνει με την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πέρα από κάθε λογική. Εννέα στους δέκα πολίτες την απορρίπτουν! Και σκέψου, φίλε Νίκο, ότι ακριβώς επειδή είναι αντιπολίτευση δε δυσαρεστεί κανέναν...

@evangelos: Αυτό μάλλον είναι το μόνο σίγουρο. Δε νομίζω ότι ο κ. Βενιζέλος έχει πει την τελευταία του λέξη...

@γιώτα: Το θέμα είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ η φαγωμάρα δεν έχει τελειωμό! Και η πείρα έχει δείξει ότι αν δεν είσαι ενωμένος όταν είσαι στην αντιπολίτευση, για να χτυπήσεις την κυβέρνηση, κυβερνητικά έδρανα δε βλέπεις...

ritsmas είπε...

Tα οπλα φυσικά δεν θα τα καταθέσει ποτέ. Θα αναζητεί διαρκώς την κατάλληλη τρύπα για να τρυπώσει. Το θέμα είναι ποσο τον παίρνει..
σε φιλώ
ριτς