Τρίτη, Ιανουαρίου 08, 2008

Πράγα, η παραμυθούπολη στις όχθες του Μολδάβα

Η γέφυρα του Καρόλου

Η πτήση από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» προς το αεροδρόμιο της Πράγας είχε μερικές ώρες καθυστέρηση. Αρχικά θα φεύγαμε πρωί, αλλά τελικά πετάξαμε στις οκτώ το βράδυ. Λογικό να υπάρχει λοιπόν μια κάποια δυσφορία στους επιβαίνοντες το πούλμαν με προορισμό το ξενοδοχείο “Corinthia Panorama”. Ωστόσο, οι όποιες αρνητικές σκέψεις φεύγουν μεμιάς από το μυαλό όταν λίγα λεπτά μετά την αναχώρηση από το αεροδρόμιο της Πράγας αντικρίσαμε την επιβλητική γέφυρα του Καρόλου, το πιο καλά φωτισμένο σημείο της πόλης.

Έτσι είναι η Πράγα, η γοητευτική πρωτεύουσα της πάλαι ποτέ Βοημίας και νυν Τσέχικης Δημοκρατίας. Οι όποιες επιφυλάξεις του ταξιδιώτη σβήνονται μεμιάς με την πρώτη βόλτα στην πόλη. Η γέφυρα του Καρόλου Δ’, μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας της ιστορίας της Βοημίας, είναι το πιο εντυπωσιακό σημείο της πόλης. Περιδιαβαίνοντάς την βλέπεις από κάτω τα παγωμένα νερά του Μολδάβα και στο βάθος ολόκληρη την Πράγα, σαν έργο τέχνης. Σε διάφορα σημεία της γέφυρας Τσέχοι καλλιτέχνες πωλούν την πραμάτεια τους. Λίγο πιο πέρα, στον Πύργο της Πυρίτιδας και πιο συγκεκριμένα από την κορυφή του έχεις μια πανοραμική θέα της πόλης. Προχωρώντας προς το κέντρο της παλαιάς πόλης δεσπόζει το Αστρονομικό Ρολόι. Δεν πρόκειται, όμως, για ένα απλό ρολόι. Είναι δομημένο έτσι ώστε όχι μόνο να δείχνει την ώρα, αλλά και να παρουσιάζει την κίνηση των πλανητών.

Φυσικά όσα προαναφέρθηκαν είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Τσεχίας. Μιας πόλης η οποία μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989 και κυρίως την τελευταία δεκαετία γίνεται κέντρο ανάπτυξης αστικού τύπου. Μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, πολυτελείς κατοικίες κτίζονται στη θέση των εργατικών κατοικιών – γκέτο του κομμουνιστικού παρελθόντος. Η Πράγα φαίνεται ότι ξεπερνά σιγά αλλά σταθερά το μετα-κομμουνιστικό σοκ και ακολουθεί τις επιταγές της δυτικού τύπου ανάπτυξης, χωρίς όμως να καταστρέφει κάθε τι που έχει αξία, ακόμα και όταν αυτό θυμίζει το προηγούμενο καθεστώς.

Το ότι η χώρα βρίσκεται ακόμα σε μια μεταβατική φάση φαίνεται και από τον τρόπο με το οποίο εξυπηρετείται ο ταξιδιώτης. Σπάνια βλέπεις ένα χαμόγελο ή κάτι πέρα από τα «τυπικά», ακόμη ένα δείγμα της προσπάθειας που κάνει η Τσεχία να απαλλαγεί από τα σύνδρομα του παρελθόντος της.

Όμως, τι αλήθεια κάνει την Πράγα τόσο ξεχωριστή στα μάτια του επισκέπτη; Τα εντυπωσιακά κτίρια (από μπαρόκ μέχρι art nouveau), οι πύργοι και τα κάστρα, σε κάνουν να πιστεύεις ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθεί δίπλα σου κάποια μυθιστορηματική φιγούρα. Ούτως ή άλλως μιλάμε για την Πράγα, μια πόλη συνδεδεμένη με βασιλιάδες, δολοπλοκίες, εκπαραθυρώσεις (το «έθιμο» του να πετάει κάποιος κάποιον άλλον από το μπαλκόνι). Είναι, λοιπόν, πολύ δυσδιάκριτο το που τελειώνει το παραμύθι και που αρχίζει η πραγματικότητα. Σ’ αυτό, βέβαια, συντελεί και η αρχιτεκτονική της πόλης. Στην Πράγα τα κτίρια μιλάνε από μόνα τους, θέλουν να σου πουν την ιστορία τους. Όμως σε αφήνουν να πλάσεις και τα δικά σου σενάρια…

Δ. Τζ.

Info: Ο πιο εύκολος τρόπος να πάει κανείς στην Πράγα είναι με αεροπλάνο. Η CSA (Τσέχικες Αερογραμμές) πραγματοποιεί τακτικά πτήσεις από το αεροδρόμιο της Αθήνας. Το συνολικό κόστος κατ’ άτομο για πέντε ημέρες είναι περίπου 750 Ευρώ. Είναι βέβαιο ότι αν κλείσετε οργανωμένο πακέτο με κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το να οργανώσετε το ταξίδι μόνοι σας.

5 σχόλια:

Sourotiri είπε...

Θα συμφωνησω σχεδον με ολο το κειμενο!!! Εχω 10 μερες που γυρισα απο Πραγα και θελω να ξαναπαω!

Μια σημειωση μονο: Εγω πηγα μεμονωμενος και διαπιστωσα οτι συνεφερε περισσοτερο!

Unknown είπε...

Πράγα πήγες τυχερέ; Πολύ όμορφη πόλη!
Τόσο ρομαντική, καλλιτεχνική και με τον αέρα μιας απροσδιόριστης μαγείας...όταν δε έχεις και την κατάλληλη παρέα...

Και του χρόνου!

stef είπε...

pwpw thelw na paw..exw akousei ta kalutera...

cinderella είπε...

Δ.Τζ. μου ζηλεύω!! Για την ακρίβεια έχω πρασινίσει από τη ζήλια μου!! Και να φανταστείς οτι έχω πάει!! Αλλά λατρεύω την Πράγα οπότε πριν φύγει το 2008 κάτι μου λέει οτι θα ξαναπάω!! :):):)

Δ. Τζ. είπε...

@sourotiri: Την καλησπέρα μου. Όντως η Πράγα είναι μαγική! Για το οικονομικό νομίζω ότι αν κλείσεις με πρακτορείο βρίσκεις φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια, αλλά πας και σε καλά ξενοδοχεία, στα οποία ως μεμονωμένος θα πλήρωνες πολύ περισσότερα χρήματα. Επίσης είναι σημαντικό ότι έχεις και κάποιον να σε ξεναγήσει, όταν πρόκειται για μια πόλη που επισκέπτεσαι για πρώτη φορά. Πάντως, γενικά ισχύει ότι όσο νωρίτερα κλείσεις τα αεροπορικά εισιτήρια, τόσο καλύτερες τιμές βρίσκεις.

@samael: Καλησπέρα φίλε samael. Όπως τα λες είναι. Πρόκειται για μια πόλη με ξεχωριστή αύρα. Έπειτα γυρνάς στην Αθήνα και -χωρίς να θέλω να μεμψιμοιρήσω- κάνεις τις αναπόφευκτες συγκρίσεις. Συμφωνώ και με τον sourotiri, πριν τρεις μέρες γύρισα και θέλω να ξαναπάω...

@stef: Φίλε stef, να πας με την πρώτη ευκαιρία. Είμαι σίγουρος ότι θα γυρίσεις με τις καλύτερες εντυπώσεις.

@cinderella: Αφού θέλουμε όλοι να ξαναπάμε, ας το οργανώσουμε μαζί :)

Κάπου διάβασα για την Πράγα ότι είναι ταυτόχρονα μαγική και μαγεμένη πόλη. Νομίζω ότι αυτό τα εξηγεί όλα cinderella μου.