Δευτέρα, Ιανουαρίου 12, 2009

Μετά τον ανασχηματισμό

Έγινε, λοιπόν, ο πολυθρύλητος ανασχηματισμός. Η αλήθεια είναι ότι με όσα είχαν ακουστεί γύρω από αυτόν κινδύνευε να «καεί», να χάσει την όποια επικοινωνιακή του αξία. Αυτό όμως δε ήταν απαραίτητα κακό. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, σημειώναμε πριν από λίγες μέρες, «μπορεί να λειτουργήσει τελικά υπέρ της κυβερνώσας παράταξης, η οποία σ’ αυτά τα πέντε χρόνια έχει αυτοεγκλωβιστεί πολιτικά, λειτουργώντας σε μεγάλο βαθμό με όρους επικοινωνίας».

Το σημαντικό σε αυτήν την συγκυρία ήταν να αντικατασταθούν τα πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δυσχέραιναν την παραγωγή του κυβερνητικού έργου: είτε με την ανικανότητά τους, είτε λόγω εμπλοκής τους σε σκανδαλώδεις υποθέσεις. Μόνο έτσι θα μπορούσε να επαναπροσεγγίσει η κυβέρνηση την –σε πολύ μεγάλο βαθμό– δυσαρεστημένη και απογοητευμένη κοινωνία. Γράφαμε: «Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, οι αλλαγές πρέπει να είναι σαρωτικές και να μην εξαντληθούν σε μια απλή ανακατανομή χαρτοφυλακίων. Ο κ. Καραμανλής οφείλει να δείξει την πόρτα της εξόδου στους εμπλεκόμενους στην υπόθεση Βατοπεδίου υπουργούς, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι έλαβε το μήνυμα της κοινωνίας. Πρέπει επίσης να αποπέμψει όσους υπουργούς αποδείχτηκαν ανεπαρκείς στο ρόλο που τους ανατέθηκε».

«Ο πρωθυπουργός (…) προσπάθησε με την επίσπευση της ανακοίνωσης του ανασχηματισμού να αποφορτίσει την ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και να αλλάξει το κλίμα» έγραψε εύστοχα ο Δημήτρης Γιατράκος («Θάρρος» 08.01.2009). Πράγματι ο ανασχηματισμός είχε τόσο επικοινωνιακή όσο και πρακτική χροιά: Επικοινωνιακή επειδή οι πολίτες ζητούσαν επιτακτικά –σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις– αλλαγές συγκεκριμένων προσώπων (όπερ και εγένετο). Πρακτική διότι αφενός μεν ορισμένοι υπουργοί αποδείχθηκαν εντελώς ανεπαρκείς και η περεταίρω παραμονή τους σε κυβερνητικό θώκο μόνο επιζήμια θα ήταν για την ΝΔ, αφετέρου δε η αναμονή του ανασχηματισμού είχε παραλύσει κάθε κυβερνητική δραστηριότητα.

Οι πολίτες σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις δε βλέπουν αρνητικά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Όμως η αύρα από έναν ανασχηματισμό, όπως πολλάκις έχει ειπωθεί, κρατάει 5 – 10 ημέρες. Σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας ίσως και λιγότερο. Το ζητούμενο, λοιπόν, πλέον είναι οι πολιτικές. Μόνο αυτές μπορούν να δώσουν στην κυβέρνηση βάσιμες ελπίδες ανάκαμψης. Μόνο αυτές μπορούν να αλλάξουν το κλίμα στην κοινωνία και να την βγάλουν από την εσωστρέφεια.

«Η πολιτική δεν είναι η τέχνη του εφικτού, είναι η επιλογή ανάμεσα στο καταστροφικό και το δυσάρεστο» είχε πει κάποτε ο Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ. Κόντρα στον αφορισμό του διάσημου Αμερικανού οικονομολόγου, ζητούνται πωτοβουλίες που δε θα είναι ούτε καταστροφικές, ούτε ιδιαιτέρως δυσάρεστες. αλλά ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες, πολιτικές που θα μπορέσουν να ανακουφίσουν τους πολίτες.

Δ. Τζ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θάρρος» στις 11.01.2009

4 σχόλια:

NdN είπε...

Γεια σου Δ.Τζ.,

Έγινε, λοιπόν, ο ανασχηματισμός, αλλά κατά την γνώμη μου ουσιαστικά δεν άλλαξε τίποτα. Δεν μπορούμε να μιλάμε γι αλλαγή στην οικονομική πολιτική όταν Υπουργός ανέλαβε ο μέχρι πρότινος υφυπουργός. Δηλαδή μέχρι τώρα αυτός δεν είχε ευθύνη για την οικονομική πολιτική; Επίσης δεν αντικαταστάθηκαν τα πρόσωπα που είχαν εμπλοκή στα μεγάλα σκάνδαλα και δη αυτό του Βατοπεδίου. Ο Κιλτίδης δηλαδή έμεινε στη θέση του. Εντάξει, ο Δούκας έφυγε, αλλά αυτός είχε μπλεχτεί ακόμα και στα ομόλογα και είχε διασωθεί τότε. Πόσα ακόμα να κάνει για να τον κρατήσει στην κυβέρνηση; Για τον Μαρκογιαννάκη και το νέο δόγμα της ΕΛ.ΑΣ τα είδαμε και προχτές. Γενικά, δεν έχει ο κόσμος να περιμένει και πολλά από την κυβερνηση. Ο Καραμανλής έχασε την ευκαιρία το 2004 που είχε όλη την ευχέρεια να συγκρουστεί με πολλά πράγματα και κάτ να αλλάξει. Δυστυχώς απέτυχε.

Οι αλλαγές θα έπρεπε να είναι σαρωτικές αλλά δεν ήταν. Αντ’ αυτού υπήρχε ένα παιχνίδι εκπροσώπησεις όλων των τάσεων και όλων νομών. Ετσι θα πορευτεί η κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν, το αργότερο του χρόνου τον Μάρτιο.

fvasileiou είπε...

Όπως τα γράφεις είναι, Δημήτρη: Η αύρα από τις μεγάλες κινήσεις είναι παροδική.
Βέβαια, για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για το πολιτικό σκηνικό, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι και η αύρα από τα σκάνδαλα και τα "σκάνδαλα" είναι εξίσου παροδική.
Οι εκλογές δεν κρίνονται από τις συγκυρίες, αλλά από τις ευρύτερες επιλογές ενός λαού. Κορυφαίο παράδειγμα οι εκλογές που κέρδισε ο Κ. Σημίτης, με μια μονάδα διαφορά έστω, μετά τα Ίμια που είχαν φέρει το κόμμα του 12% πίσω.

Δ. Τζ. είπε...

@NdN: Η αλλαγή στο υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών ενδεχομένως να σημάνει μια μικρή φιλολαϊκή στροφή, αλλά κυρίως ήταν αναπόφευκτη (έστω και για λόγους εντυπώσεων) λόγω της λαϊκής δυσφορίας για τον κ. Γ. Αλογοσκούφη. Αναφορικά με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση Βατοπεδίου, νομίζω ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλοι αντικαταστάθηκαν (Ρουσόπουλος, Δούκας, Βουλγαράκης, Κοντός). Όσο για τον κ. Μαρκογιαννάκη, θεωρώ ότι είναι λίγο άδικο να κριθεί για όσα συνέβησαν την επόμενη της ορκωμοσίας του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να περιμένουμε μια καλύτερη (λιγότερο βίαιη, περισσότερο αποτελεσματική) αστυνομία σε σχέση με αυτήν του είδαμε την περασμένη Παρασκευή.

Θα συμφωνήσω επίσης ότι ο πρωθυπουργός έχασε μια σημαντική ευκαιρία για να προχωρήσει σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις το 2004, όταν είχε πολύ μεγάλη υποστήριξη και μια ευνοϊκή οικονομικά συγκυρία. Μένει να αποδειχτεί το πως θα αξιοποιήσει την (πιθανότατα) τελευταία ευκαιρία που θα έχει για να προχωρήσει σε τομές...

@fvasileiou: Ορθό αυτό που λες Φώτη. Πόσο μάλλον σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας, που οι πολίτες επιλέγουν πιο πολύ ηγέτη παρά κόμμα. Τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται, αφού δεν γνωρίζουμε καν πότε θα γίνουν οι εκλογές και τι θα έχει μεσολαβήσει ως τότε...

Unknown είπε...

Καλημέρα φίλε Δ.Τζ. Άλλαξε ο Μανωλιός έβαλε τα ρούχα του αλλιώς...λέει μια παροιμία.
Επικοινωνιακά παίζεται το παιχνίδι και μόνο.
Βγάζουμε πρόσωπα που μας κάνουν κακό στις δημοσκοπήσεις ώστε να κερδίσουμε λίγα ποσοστά παραπάνω...
Αυτή η κυβέρνηση έχει αποτύχει προ πολλού. Λες και το ότι άλλαξε ο Υπουργός Οικονομικών θ 'αλλάξει η πολιτική. Φρούδες ελπίδες. Μόνο λίγα ψίχουλα για το ξεκάρφωμα.

Ο Πρωθυπουργός όταν ήταν αντιπολίτευση άλλα έλεγε, όπως κάθε αντιπολίτευση ...