Κυριακή, Αυγούστου 31, 2008

Οι άγνωστες, πανέμορφες Μικρές Κυκλάδες

Απέχουν λίγα ναυτικά μίλια από τη Νάξο και… έτη φωτός από το στυλ και την αισθητική που κυριαρχεί στα μεγάλα νησιά του Αιγαίου. Μπορούν –χωρίς ίχνος υπερβολής– να χαρακτηριστούν επίγειοι παράδεισοι, μιας και η εκπληκτική ομορφιά του τοπίου συνδυάζεται με τους αργούς ρυθμούς ζωής και τις δαντελένιες ακρογιαλιές. Και όμως, η Ηρακλειά και τα Κουφονήσια –αποτελούν μαζί με τη Σχοινούσα και τη Δονούσα τις Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες– είναι terra incognito, άγνωστη περιοχή, για τους περισσότερους από εμάς.

Η Ηρακλεία βρίσκεται μόλις δεκαοκτώ ναυτικά μίλια νότια της Νάξου. Έχει εμβαδόν 18 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περίπου 120 κατοίκους. Η χλωρίδα και η πανίδα της είναι πλούσια, ενώ στη θαλάσσια περιοχή γύρω απ’ το νησάκι εμφανίζονται μερικά απειλούμενα είδη ψαριών. Επίσης, άξια αναφοράς είναι το εντυπωσιακό σπήλαιο του Αη Γιάννη και τα ερείπια του ναού του Δια.

Με το που φτάνεις στην Ηρακλειά είσαι «αναγκασμένος» να αφήσεις πίσω σου τις συνήθειες της μεγαλούπολης. Στην κεντρική παραλία δίπλα στο λιμάνι κανείς δεν χρησιμοποιεί ομπρέλα. Δεν χρειάζεται. Τα πεύκα σχηματίζουν ένα φυσικό τείχος προστασίας από τον ήλιο. Επίσης στην Ηρακλειά μην κάνετε τον κόπο να αναζητήσετε τράπεζες, βενζινάδικα και ταξί, διότι απλούστατα δεν υπάρχουν. Μάλιστα, η μοναδική Αρχή στο νησί είναι ο κοινοτάρχης.

Περίπου μισή ώρα από την Ηρακλειά, νοτιανατολικά της Νάξου και δυτικά της Αμοργού βρίσκεται το μικρότερο (με μόλις 3,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση) και πιο πυκνοκατοικημένο νησί των Κυκλάδων: το Κουφονήσι. Σε αντίθεση με το γειτονικό, σχεδόν ακατοίκητο Κάτω Κουφονήσι, το Κουφονήσι ή πάνω Κουφονήσι είναι γεμάτο ζωή. Οι 350 κάτοικοι απασχολούνται στη μεγάλη τους πλειοψηφία στον τομέα της αλιείας.

Οι παραλίες είναι –όπως και στην Ηρακλειά– μοναδικές: βραχώδεις, μικρές και ερημικές, σχεδόν ιδιωτικές, με νερά δροσερά και πεντακάθαρα. Αρκεί να μην κάνετε το λάθος να πάτε στην «τουριστική» παραλία δίπλα στο λιμάνι, εκεί που κατευθύνεται η μεγάλη πλειονότητα των τουριστών που έρχονται για λίγες ώρες από την Νάξο ή την Πάρο. Τα τελευταία χρόνια το νήσι επισκέπτονται γνωστοί επιχειρηματίες και άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης. Ωστόσο το μέρος παραμένει μαγικό και οι τιμές λογικές, ή καλύτερα για όλα τα βαλάντια. Όπως μας είπε μια κάτοικος του νησιού η διανυκτέρευση στο Κουφονήσι κοστίζει από 40 μέχρι 210 ευρώ. Ανάλογα τις διαθέσεις και το πορτοφόλι…

Αν λοιπόν σας βγάλει ο δρόμος στην Πάρο ή τη Νάξο μη διστάσετε να πάτε μια μονοήμερη κρουαζιέρα στα δύο νησάκια των Μικρών Κυκλάδων. Το κόστος είναι λογικό και το κρουαζιερόπλοιο έχει δρομολόγια κάθε μέρα. Το πιο πιθανό είναι να ερωτευτείτε το μέρος και να θέλετε να μείνετε μέρες. Εξάλλου διακοπές δεν είναι μόνο το πολύβουο trendy νησί, με τα μεγάλα club και το σετ ξαπλώστρα – ομπρέλα – φρέντο στην παραλία. Αρκεί βέβαια να μην σας πειράζει που σε ορισμένες παραλίες το κινητό δεν πιάνει. Όπως λέει και η ταμπέλα που καλωσορίζει τον επισκέπτη στο Κουφονήσι, «εδώ δε θα σας ανακαλύψει κανείς»…

Δ. Τζ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θάρρος» στις 27.08.2008

10 σχόλια:

fvasileiou είπε...

Τι ωραία, καθαρά νερά, σαν να μην είναι θάλασσα, αλλά πισίνα, που μόλις γέμισε...

Δ. Τζ. είπε...

@fvasileiou: Πόσα τέτοια μικρά "διαμάντια" υπάρχουν στο Αιγαίο και δεν γνωρίζουμε καν την ύπαρξη τους;

Σοφία είπε...

Αααααχ τέλειες ακούγονται! Έπρεπε να τις ήξερα πριν τρία χρόνια που πήγα στη Νάξο. Αλλά δεν πειράζει, θα με ξαναφέρει ο δρόμος, πού θα πάει;

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Είναι καταπληκτικά στην Ηρακλεια!Έχω φίλη μου απο εκεί και μου λέει τα καλύτερα.Και πάνω απ'ολα είναι ήρεμα.
Καλησπέρα Δημήτρη!

Elli είπε...

κι εγώ έχω ακούσει τα καλύτερα και μου φαίνεται πολύ δελεαστικό το "εδώ δεν θα σας ανακαλύψει κανεις"
thanks για την υπενθύμηση πάντως!!!!!!

Δ. Τζ. είπε...

@σοφία: Ναι, την επόμενη φορά να πας οπωσδήποτε! Είναι ένα ταξίδι που αξίζει. Και το καλό είναι ότι δεν υπάρχει ταλαιπωρία. Η Ηρακλειά και τα Κουφονήσια δεν είναι "άγονη γραμμή". Τρεις φορές την εβδομάδα πηγαίνει εκεί το Blue Star!

@νίκος: Εξάλλου χρειάζεται και λίγη ηρεμία στις διακοπές. Έτσι, για αλλαγή. Καλησπέρα φίλε Νίκο.

@ellie: Πραγματικά αυτό το μότο είναι όλα τα λεφτά. Και δεν είναι υπερβολή. Φοβερά τοπία, χαλαροί ρυθμοί και… (βασικό) δεν παίζει κανείς ρακέτες πάνω από το κεφάλι σου. Φέτος ήταν πολύ σύντομο το πέρασμα, την επόμενη φορά θέλω να μείνω (τουλάχιστον) 4-5 μέρες.

Σκορπινα είπε...

Όμορφα τα κουφονήσια, αλλά άκουσα ότι μαζεύουν πολύ περισσότερο κόσμο απ'ότι μπορούν να δεχτούν...

Πάντως σε γενικές γραμμές η ιδέα της απόλυτης ησυχίας και ηρεμίας μου αρέσει πάρα πολύ!!!

Φιλιά!

Δ. Τζ. είπε...

@σκορπίνα: Στο λίγο που έμεινα η κατάσταση μου φάνηκε υποφερτή. Οι πιο πολλοί πάνε μονοήμερη κρουαζιέρα από Νάξο ή Πάρο. Όντως πολύ ωραίο το νησάκι και παρότι είναι μικρό χρειάζεται ψάξιμο για να βρεις τα πιο ωραία μέρη του.

mplack_aout είπε...

Ξημερωμα στην Ηρακλειά.
Όψη απο Λιβάδι

αααααααααχχχ...
:)

mplack_aout είπε...

αααααααααχχχ...
σορρυ..
τα έχασα τόσο που ξέχασα το λινκ...
http://plaka-plaka.blogspot.com
/2008/09/blog-post.html