Παρασκευή, Αυγούστου 22, 2008

Τι είδους τουρισμό θέλουμε;

Το θλιβερό περιστατικό με τον νεαρό Αυστραλό που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου πριν από δύο εβδομάδες στη Μύκονο θα πρέπει να μας προβληματίσει. «Μπράβους» μπορείς να συναντήσεις παντού στον κόσμο. Ωστόσο εδώ δεν μιλάμε απλώς για ένα «μεμονωμένο περιστατικό», όπως ειπώθηκε από πολιτικούς παράγοντες. Οι μεθυσμένοι (συχνά Βρετανοί) τουρίστες και οι «πορτιέρηδες» που δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους είναι, δυστυχώς, ο κανόνας σε πολλά ελληνικά νησιά.

Αν οι νεαροί Βρετανοί έρχονται στη χώρα μας αναζητώντας «ήλιο, σεξ και ηδονιστική νυχτερινή ζωή» –όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian»– κάποιοι τους δίνουν την αντίστοιχη δυνατότητα. Το κυρίαρχο ελληνικό τουριστικό μοντέλο προσδιορίζεται στην ορολογία του τουρισμού με δύο λέξεις: «all inclusive». Δηλαδή, ο τουρίστας αγοράζει από την χώρα του ένα πακέτο διακοπών στο οποίο είναι (σχεδόν) όλα προπληρωμένα εντός του ξενοδοχείου. Αν και το μοντέλο αυτό αφορά πιο πολύ οικογένειες με παιδιά, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν αντίστοιχα πακέτα και για τους νεαρούς τουρίστες. Με μια διαφορά: στην τιμή πολλές φορές συμπεριλαμβάνεται ξενάγηση, όχι στα αξιοθέατα αλλά στα club (sic) του νησιού και κατανάλωση συγκεκριμένης ποσότητας αλκοόλ. Εναλλακτικά προσφέρεται απεριόριστη κατανάλωση αλκοόλ με λίγα μόνο ευρώ.

Όμως όταν σπέρνεις ανέμους αργά ή γρήγορά θα θερίσεις θύελλες. Καταρχάς το μοντέλο αυτό είναι «άσχημο»: Αποτρέπει μια σημαντική μερίδα τουριστών να επισκεφτούν δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς, επειδή δεν αισθάνονται καθόλου ασφαλείς. Τα στοιχεία που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα σοκάρουν και αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος: το 2006 1.000 Βρετανοί εισήλθαν σε κάποιο νοσοκομείο στη χώρα μας, ενώ αναφέρθηκαν στην αστυνομία 39 περιπτώσεις βιασμού. Μάλιστα, το περασμένο καλοκαίρι μέσα σε μια μόλις εβδομάδα υπήρξαν τρεις θάνατοι, τρεις περιπτώσεις σοβαρού τραυματισμού, τρεις βιασμοί και εννέα συλλήψεις βρετανών πολιτών, κι όλα αυτά μόνο στην περιοχή Λαγανάς στη Ζάκυνθο!

Το συγκεκριμένο μοντέλο εκτός του ότι λειτουργεί αποτρεπτικά για χιλιάδες τουρίστες, αποδεικνύεται και μη προσοδοφόρο. Αν και –όπως ανέφερε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης– οι αφίξεις τουριστών στη χώρα μας το φετινό καλοκαίρι φαίνονται αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο δεν παρουσιάζεται η αντίστοιχη αύξηση στα έσοδα (οι αφίξεις αυξάνονται κατά 6% και οι τουριστικές εισπράξεις μόλις κατά 2,5%). Είναι λογικό: οι τουρίστες που επιλέγουν τα συγκεκριμένα πακέτα διακοπών (μεταξύ των οποίων και αρκετοί νεαροί Βρετανοί) δεν ξοδεύουν παρά ελάχιστα χρήματα στον προορισμό τους. Έτσι η αύξηση του τουρισμού είναι άνευ αντικρίσματος, αφού δεν εμφανίζεται στην οικονομία. Με λίγα λόγια ο τουρισμός δεν αυξάνεται ούτε ποιοτικά, αλλά τελικώς ούτε και ποσοτικά.

Πρέπει, λοιπόν, να αναζητήσουμε ένα καινούργιο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης; Κατά τη γνώμη μας ναι. Με τη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης η χώρα μας έχει να χάσει πολλά στον τομέα του τουρισμού: τόσο σε επίπεδο εντυπώσεων, όσο και στο πεδίο της οικονομίας. Πόσω μάλλον όταν αυτά τα δύο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα…

Δ. Τζ.

4 σχόλια:

fvasileiou είπε...

Από τη μια τα πακέτα για τους φτωχομπινέδες εικοσάχρονους που κάνουν τα χίλια-όσα σε συγκεκριμένες επιλογές κι από την άλλη η πρωτοφανής αισχροκέρδεια πολλών επιχειρηματιών <= Οι δυο παράγοντες που τείνουν να γκρεμίσουν ό,τι χτίστηκε με κόπο όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Δ. Τζ. είπε...

@fvasileiou: Είναι πραγματικά λυπηρό αυτό που συμβαίνει, διότι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας στον τομέα του τουρισμού έχει μια πολύ αξιόλογη παρουσία στο εξωτερικό (εκθέσεις, διαφημιστικές καταχωρήσεις κλπ.). Είναι κρίμα να χαλάει όλη αυτή η καλή εικόνα από τους λίγους που τα σπάνε και από τους επίσης λίγους που τους δίνουν αυτή τη δυνατότητα.

NdN είπε...

Καλησπέρα Δ.Τζ,

Δούλευα χρόνια στην τουριστική βιομηχανία όταν ήμουν φοιτητής. Εχω δουλέψει και αρκετά καλοκαίρια στη Ζάκυνθο και έχω συνεργαστεί με ανθρώπους από το Λαγανά. Τα έχω πει σε πάρα πολλούς ετσιατορες, ξενοδόχους κτλ αυτα που γράφεις. Με τις υπηρεσίες που παρέχουν συνεχώς θα διώχνουν τους «καλούς» τουρίστες και θα προσελκύουν τους «φτηνούς». Τα πράγματα δε πρόκειται να φτιάξουν γιατί πολύ απλά οι περισσότεροι που ασχολούνται με τον τουρισμό είναι αγράμματοι που ξαφνικά βρεθηκαν με μια παραθαλάσσια έκταση και θέλουν να γίνουν πλούσιοι δουλεύοντας 3 μήνες. Γι αυτό και προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι. Αυτό βεβαια είναι προσωπική άποψη, κάποιος άλλος μπορεί να μην τις ίδιες απόψεις. Πάντως τον Λαγανά ιδιαίτερα, τον έχω ζήσει αρκετά. Περίπου 7 βδομάδες ήμουν ζάκυνθο την τελευταία φορά.

Και για να αστειευτούμε και λίγο, το μεγαλύτερο σοκ το έπαθα όταν ήρθα στο Λονδίνο και κατάλαβα ότι κάθε βράδυ εδώ δεν θα γίνεται ότι και στον Λαγανά!!

Δ. Τζ. είπε...

@ndn: Ακριβώς φίλε ndn. Το πρόβλημα είναι η αντιεπαγγελματική συμπεριφορά που επιδεικνύουν πολλοί "επαγγελματίες" του Τουρισμού. Κοιτώντας το δέντρο (εύκολο και γρήγορο κέρδος), χάνουν το δάσος (μεσοπρόθεσμη στρατηγική που αποφέρει τελικώς μεγαλύτερα κέρδη) και τελικά χάνουν και τον πελάτη.