Δευτέρα, Ιουνίου 23, 2008

Όταν το Harvard ήρθε στην Ελλάδα

Ακούγεται κάπως παράξενα, όμως είναι αλήθεια: εδώ και μερικούς μήνες το φημισμένο αμερικανικό πανεπιστήμιο Harvard στεγάζεται (και) στην Ελλάδα! Στο Ναύπλιο, στο ανακαινισμένο κτίριο που λειτουργούσε κάποτε ως δημαρχείο της πόλης, βρίσκεται σήμερα το παράρτημα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του σπουδαίου πανεπιστημίου. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι πρόκειται για το πρώτο παράρτημα του Harvard στην Ευρώπη. Όμως τι δουλειά έχει το Harvard στην Ελλάδα;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Harvard ιδρύθηκε το 1962 και αποτελεί ένα από τα Ερευνητικά Κέντρα του ομώνυμου πανεπιστημίου. Κινητήριος δύναμή του –διαβάζουμε στην ηλεκτρονική του διεύθυνση– είναι η ανάγκη επαναπροσέγγισης του ουμανιστικού οράματος των Ελλήνων. Έχοντας στο επίκεντρο την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα, το Κέντρο προσπαθεί να εξερευνήσει την πιο ευρεία έννοια του όρου «Ελληνικός», προσδιορίζοντας τον ελληνικό πολιτισμό ως τον καθολικό ουμανισμό που ξεπερνά τις διακρίσεις μεταξύ Ευρώπης και μη – Ευρώπης.

Αν και τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στα τέλη του μήνα, το Κέντρο κλείνει αυτό το μήνα ένα χρόνο παρουσίας στη χώρα μας. Σε αυτό το διάστημα –αναφέρει ρεπορτάζ της «Καθημερινής»– το έχουν επισκεφτεί 18 φοιτητές από τις ΗΠΑ, μέσω υποτροφίας που τους κάλυψε τα αεροπορικά εισιτήρια και σημαντικό κομμάτι των εξόδων τους. Οι φοιτητές, στις δέκα μέρες που παρέμειναν στο Ναύπλιο, είχαν την ευκαιρία να κάνουν έρευνα και να παρακολουθήσουν σεμινάρια για την ελληνική γλώσσα και ιστορία. Ακολούθως, ανάλογα με τις σπουδές τους, πραγματοποίησαν πρακτική άσκηση σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Μέσα στο 2008 το Κέντρο διοργάνωσε διαλέξεις για την ελληνική ιστορία και πολιτισμό. Ταυτόχρονα, μέσω της ολοκληρωμένης ψηφιακής βιβλιοθήκης του Κέντρου, φοιτητές και απλοί πολίτες είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης στην πλούσια βιβλιογραφία του πανεπιστημίου.

Από τον τρόπο λειτουργίας ενός πανεπιστημίου όπως το Harvard –αν ξεφύγουμε για λίγο από τη στείρα και μίζερη κουβέντα για τα μη κρατικά ΑΕΙ– μπορούμε να πάρουμε μερικά χρήσιμα μαθήματα για το πως πρέπει να είναι το πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα: δυναμικό, εξωστρεφές και ανοικτό στην κοινωνία. Δεύτερον, δεν μπορεί να λέγεται σοβαρό ένα Ανώτατο Ίδρυμα το οποίο αδιαφορεί παντελώς για την επιστημονική έρευνα, και αρκείται στην από καθέδρας θεωρητικολογία και την παπαγαλία. Η έρευνα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, κάτι που στην Ελλάδα –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων– μας διαφεύγει.

Φυσικά δε χρειαζόταν να έρθει το Harvard στη χώρα μας για να καταλάβουμε πως πρέπει να λειτουργεί το σύγχρονο πανεπιστήμιο. Ας είναι όμως αυτή μια ευκαιρία για να αντιληφθούμε που υστερούν τα ελληνικά ΑΕΙ και να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Δεν είναι δα και ντροπή να αντιγράψεις το Harvard…

Δ. Τζ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θάρρος» στις 22.06.2008

6 σχόλια:

fvasileiou είπε...

"Δεν είναι δα και ντροπή να αντιγράψεις το Harvard" σημειώνεις. Είσαι σίγουρος; Γιατί ο Απέκης έχει άλλη άποψη :)

Δ. Τζ. είπε...

@fvasileiou: Από τη σημερινή ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, δυστυχώς, δε μπορείς να περιμένεις και πολλά. Καίτι συνήθως λαλίστατοι, δεν έβγαλαν καν ανακοίνωση για να καταδικάσουν τον ξυλοδαρμό του πρύτανη κ. Α. Μάνθου. Θα πουν καλή κουβέντα για το Harvard;

ritsmas είπε...

Νομίζω ότι το γεγονός απο μονο του ειναι τρομερά σημαντικό. Αλλά εχω την αισθηση ότι κανείς δεν τοχει συνειδητοποιήσει και κανείς δεν δείχνει να ενδιαφέρεται.
Ηθελα να μαθω αν μπορει ενας ιδιωτης να το επισκεφθεί ή και να παρακολουθήσει καποια μαθήματα την Παρασκευή ας πούμε που μπορεί να παρει, ίσως, καποια άδεια. Είναι κρίμα να ερχονται μονον ξένοι από τις ΗΠΑ και αλλου κι εμείς να μην μπορούμε να επωφεληθούμε από την παρουσία του.
χαιρετω

Δ. Τζ. είπε...

@ritsmas: Συμφωνώ και επαυξάνω με το τελευταίο σου σχόλιο: Είναι εντελώς παράλογο να έρχονται φοιτητές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κι εμείς να μην γνωρίζουμε καν την ύπαρξη του παραρτήματος. Απ' ότι διάβαζα το Κέντρο είναι ανοικτό στο κοινό, το οποίο μπορεί να κάνει χρήση της ψηφιακής συλλογής του πανεπιστημίου. Όμως πολύ λίγοι αναδεικνύουν αυτή την πρωτοβουλία. Συζητάμε για ελάσσονος σημασίας, επιμέρους θέματα (άρθρο 16, ιδιωτικά πανεπιστήμια) και δεν ασχολούμαστε με όσα πραγματικά αξίζουν.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Μου κάνει εντύπωση πώς φτιάχτηκε harvard σε μία τριτοκοσμική χώρα!
Καλησπέρα φίλε μου.

Δ. Τζ. είπε...

@νίκος:Φαίνεται ότι μας έχουν ακόμα σε μια κάποια εκτίμηση. Καλό σ/κ φίλε Νίκο!