Δευτέρα, Μαΐου 26, 2008

Όταν η Πολιτική πάει στα δικαστήρια…

Ως «αγωγή κατά της δημοκρατίας» και «επιχείρηση φίμωσης του πολιτικού κόσμου» χαρακτήρισε το σύνολο των κομμάτων την αγωγή που κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου. Αυτή η άποψη είναι εν μέρει σωστή, αν και οι συγκεκριμένοι χαρακτηρισμοί είναι εξαιρετικά οξείς. Οι πολιτικοί μας λένε τη μισή αλήθεια. Ναι μεν δεν είναι σωστό να ποινικοποιείται συλλήβδην η πολιτική ζωή του τόπου, εντούτοις είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να κινηθεί δικαστικά προκειμένου να διαφυλάξει τα έννομα συμφέροντά του. Ακόμα και αν είναι επιχειρηματίας. Έστω και αν απέναντι του έχει κάποιον πολιτικό.

Είναι φανερό ότι στην προκειμένη περίπτωση η αντίδραση σύσσωμου του πολιτικού κόσμου οφείλεται πρώτον στην αυτόματη τάση συσπείρωσης ενός κλάδου ο οποίος αισθάνεται ότι βάλλεται και δεύτερον στο γεγονός ότι η αγωγή δεν έγινε από έναν απλό πολίτη, αλλά από έναν επιχειρηματία, με ό,τι συνειρμούς μπορεί να δημιουργεί αυτό στο θυμικό της κοινωνίας. Οι πολιτικοί μας σωστά επισημαίνουν πως η όποια προσπάθεια παρέμβασης επιχειρηματιών στα πολιτικά πράγματα πέρα από εξωθεσμική είναι και δυνητικά επικίνδυνη για το ίδιο το πολίτευμα. Όμως για το ταγκό χρειάζονται πάντοτε δύο. Και ο πολιτικός κόσμος –κυρίως δε τα κόμματα που εκ περιτροπής διαχειρίζονται την εξουσία– δεν είναι άμοιρος ευθυνών για τη διαπλοκή οικονομικής και πολιτικής εξουσίας που παρατηρείται. Είναι τα μεγάλα κόμματα αυτά που έβαλαν στο «παιχνίδι» επιχειρηματίες παραβλέποντας τις πιθανές παρενέργειες μιας τέτοιας κίνησης. Εκτός αυτού, όπως προείπαμε κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη αν θεωρεί ότι συκοφαντείται. Αυτό ισχύει βέβαια και για κάποιον επιχειρηματία, ο οποίος πιστεύει ότι η κριτική που του ασκεί μια παράταξη είναι αβάσιμη και τον ζημιώνει, ηθικά και οικονομικά. Για το αν έχει δίκαιο ή όχι θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη, στην οποία οι πολιτικοί μας έχουν εμπιστοσύνη, όπως συχνά λένε.

Το πιο λυπηρό, πάντως, είναι ότι για μια ακόμα φορά ο πολιτικός κόσμος προκρίνει τη λογική των «δύο μέτρων». Το λέμε αυτό έχοντας κατά νου ότι πολλάκις στο παρελθόν πολιτικοί –εκμεταλλευόμενοι τον λεγόμενο «τυποκτόνο νόμο»– έκαναν αγωγές εναντίον μέσων ενημέρωσης ή δημοσιογράφων για πράγματα που γράφτηκαν ή ειπώθηκαν εναντίον τους, επειδή θιγόταν η υπόληψή τους. Πρόκειται για την ίδια ακριβώς λογική που οι ίδιοι τώρα κατακρίνουν.

Είναι λοιπόν λιγάκι ειρωνικό και υποκριτικό να στηλιτεύουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση ένα φαινόμενο που –κατά μιαν έννοια– εκείνοι ανέθρεψαν.

Δ. Τζ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θάρρος» στις 25.05.2008

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλησπέρα φίλε μου. Νομίζω πως θέτεις ένα σημαντικό ζήτημα. Πολλοί λόγω της αντιπάθειας προς τους επιχειρηματίες σύσωμοι θα επιτεθούν στον Βγενόπουλο που τόλμησε να κινηθεί νομικά έναντι των "αλάθητων" και άμεμπτων πολιτικών μας. Βέβαια ούτε οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα έχουν πείσει για την συνέπειά τους και την προσφορά στο σύνολο υπό διαφανείς όρους.
Σίγουρα η αναμονή είναι ο καλύτερος σύμβουλος, προσωπικά δεν έχω σε εκτίμηση καμία απ' τις δύο πλευρές.

Οι πολιτικοί πάντα διακρίνονται από διγλωσσία στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους ζητημάτων. Όπως σωστά επισημαίνεις αυτοί εξέθρεψαν τέτοιες νοοτροπίες.

Σοφία είπε...

Είναι λοιπόν λιγάκι ειρωνικό και υποκριτικό να στηλιτεύουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση ένα φαινόμενο που –κατά μιαν έννοια– εκείνοι ανέθρεψαν.

Και λίγα λες!

Δ. Τζ. είπε...

@samael: Πάντως θα έχει ενδιαφέρον να δούμε που θα καταλήξει όλο αυτό. Γιατί έχω την αίσθηση ότι η ίσως η υπόθεση δεν φτάσει τελικά στα δικαστήρια. Ο κ. Βγενόπουλος νομίζω ότι πιο πολύ ήθελε να κάνει θόρυβο, κάτι που το πέτυχε και με το παραπάνω...

@σοφία: Οι πολιτικοί μας, μας έχουν συνηθίσει στην λογική των "δύο μέτρων"... Όμως, αυτή την τακτική που ακολουθούν τα κόμματα οδηγεί στην α-πολιτικοποίηση, την αδιαφορία του κόσμου για τα κοινά...

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Είναι γελοίο να βλέπεις απατεώνες να κατηγορούν λαμόγια και οι τελευταίοι να απαντούν με μηνύσεις..Βρε δεν μαμιόμαστε...

Καλησπέρα Δ.ΤΖ...Χαθήκαμε ρε ψυχή.

Δ. Τζ. είπε...

@νίκος: Πάντως όταν δεν προσέχεις τι λες αυτά συμβαίνουν. Γιατί είναι ωραίο να πετάμε ατάκες, αρκεί να μπορούμε να στηρίξουμε και να αποδείξουμε την αλήθεια των λεγομένων μας. Αυτό διαφεύγει ώρες ώρες στους πολιτικούς.

Το ξέρω φίλε Νίκο. Έχει πέσει πολύ τρέξιμο, αλλά θα τα λέμε...