Δευτέρα, Μαρτίου 17, 2008

Κομματοκρατία, η πληγή των ελληνικών πανεπιστημίων

Μέσα Σεπτεμβρίου σε κάποιο ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα: Ο νεοεισαχθείς φοιτητής, περνώντας για πρώτη φορά το κατώφλι του κτιρίου που θα είναι για τα επόμενα τέσσερα –τουλάχιστον– χρόνια κάτι σαν δεύτερο σπίτι του, δέχεται την «επίθεση φιλίας» των φοιτητών – μελών των φοιτητικών παρατάξεων. Εκείνοι κάνουν τα πάντα για να τον εξυπηρετήσουν, έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολη η προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον. Το μόνο που ζητούν από αυτόν, είναι η ψήφος στις φοιτητικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

Κάπως έτσι ξεκινάει μια ιδιότυπη σχέση μεταξύ των φοιτητών και των φοιτητικών παρατάξεων. Μια σχέση η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό ολόκληρο το οικοδόμημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και αυτό γιατί οι κομματικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια, αν και έχουν σημαίνοντα ρόλο σε μείζονος σημασίας ζητήματα, δεν παύουν να αποτελούν «εργαλεία» των ίδιων των κομμάτων που εκπροσωπούν. Αυτό που πρωτίστως τους ενδιαφέρει είναι ο αριθμός των ψήφων που θα πάρουν στις φοιτητικές εκλογές, καθώς και η επιρροή που θα έχουν στα ενδοπανεπιστημιακά κέντρα λήψης αποφάσεων και όχι βέβαια η βελτίωση του επιπέδου της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της νοοτροπίας που έχουν στο σύνολο τους οι παρατάξεις, είναι η αντίδραση των τελευταίων για μία από τις –κατά κοινή ομολογία πιο θετικές διατάξεις του νέου «νόμου – πλαίσιο»: Την καθολική ψηφοφορία των φοιτητών στις εκλογές για την ανάδειξη των διοικήσεων των πανεπιστημίων. Σύμφωνα με τη νέα νομοθετική διάταξη, το σύνολο των εγγεγραμμένων στα μητρώα των σχολών φοιτητών είναι εκείνο που θα αναδεικνύει τις πρυτανικές αρχές. Μέχρι πρότινος δικαίωμα ψήφου στις πρυτανικές εκλογές είχαν αποκλειστικά οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Μπορεί βέβαια να αντιληφθεί ο καθένας το αλισβερίσι και το μέγεθος της συναλλαγής κάτω από το τραπέζι που έβρισκε έφορο έδαφος στην όλη διαδικασία. Με ποια άραγε ανταλλάγματα έδιναν την ψήφο τους οι εκλέκτορες – εκπρόσωποι των κομμάτων; Μήπως κάπως έτσι εδραίωναν το καθεστώς ιδιότυπης συνδιοίκησης του πανεπιστημίου, μεταξύ αυτών και των αρμόδιων από το νόμο φορέων; Και κυρίως γιατί εναντιώνονται οι… εκπρόσωποι των φοιτητών την καθολική ψηφοφορία των τελευταίων;

Η απάντηση είναι απλή. Τα κόμματα φοβήθηκαν ότι με την εφαρμογή της καθολικής ψηφοφορίας θα έχαναν πολύ σημαντικά προνόμια. Αν η διοίκηση των ιδρυμάτων εκλέγεται από το σύνολο των φοιτητών, τότε οι παρατάξεις θα απολέσουν έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς πίεσης που διαθέτουν. Διότι είναι αρκετά δύσκολο –αν όχι πρακτικά αδύνατο– να καταφέρουν να πείσουν τους φοιτητές να ψηφίσουν τον πρύτανη της αρεσκείας τους.

Όμως δεν εξαντλείται εδώ ο ρόλος των κομμάτων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι φοιτητικές παρατάξεις έχουν σημαίνοντα ρόλο στις ενδοπανεπιστημιακές διεργασίες. Καταρχάς μπορούν να επιταχύνουν τις διαδικασίες: Για να πάρεις μια απλή βεβαίωση πρέπει να κάνεις αίτηση στη γραμματεία του τμήματος και να περιμένεις περίπου επτά με δέκα ημέρες. Αν όμως έχεις κάποιον γνωστό στα «τραπεζάκια» του χ ή του ψ κόμματος, τότε θα πάρεις το έγγραφο που χρειάζεσαι σε ένα με δύο εικοσιτετράωρα. Ακόμα, τα κόμματα αναλαμβάνουν συχνά να μοιράσουν προγράμματα σπουδών, σημειώσεις και συγγράμματα, υποκαθιστώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις γραμματείες, οι οποίες ούτως ή άλλως υπολειτουργούν. Μάλιστα, μέσω μηνυμάτων παρέχουν στους φοιτητές ενημέρωση για οτιδήποτε προκύψει στη σχολή: από μια απεργία των καθηγητών, μέχρι το πάρτι που διοργανώνει το κόμμα.

Κι αυτό γιατί οι παρατάξεις δεν αρκούνται σε όσα προαναφέραμε. Φροντίζουν με κάθε τους κίνηση να «κερδίζουν» τον φοιτητή, ακόμα και με φαινομενικά άσχετες με τα ενδοπανεπιστημιακά πράγματα, εκδηλώσεις. Το χειμώνα κλείνουν τραπέζια σε πίστες ή club. Την άνοιξη, μετατρέπονται σε τουριστικά γραφεία, διοργανώνοντας εκδρομές σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μύκονος. Με το αζημίωτο φυσικά: Ένα ποσοστό του τζίρου πάει στα ταμεία των κομμάτων.

Τώρα, κατά πόσον συνδέονται όλα τα παραπάνω με την βελτίωση του επιπέδου των πανεπιστημίων –που υποτίθεται ότι είναι ο λόγος ύπαρξης των παρατάξεων– αυτή είναι μια άλλη πικρή ιστορία, αν και η απάντηση είναι περίπου αυτονόητη.

Όπως και να έχει, δε φαίνεται στον ορίζοντα κάποια σημαντική αλλαγή στο καθεστώτος που ισχύει σήμερα στα πανεπιστήμια και σχετίζεται με το ρόλο των παρατάξεων σε αυτά. Βέβαια οι κομματικοί φορείς έχουν πολλά να κερδίσουν από το σημαίνοντα ρόλο που έχουν στα πανεπιστημιακά δρώμενα. Όμως, αναρωτιέμαι, τι άραγε κερδίζει από όλο αυτό το σκηνικό ο απλός ανένταχτος φοιτητής;

Δ. Τζ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θάρρος» στις 16.03.2008

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

'Κι αυτό γιατί οι παρατάξεις δεν αρκούνται σε όσα προαναφέραμε. Φροντίζουν με κάθε τους κίνηση να «κερδίζουν» τον φοιτητή, ακόμα και με φαινομενικά άσχετες με τα ενδοπανεπιστημιακά πράγματα, εκδηλώσεις. Το χειμώνα κλείνουν τραπέζια σε πίστες ή club. Την άνοιξη, μετατρέπονται σε τουριστικά γραφεία, διοργανώνοντας εκδρομές σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μύκονος. Με το αζημίωτο φυσικά: Ένα ποσοστό του τζίρου πάει στα ταμεία των κομμάτων.'

Για αποφυγή παρεξηγήσεων.Αυτά τα κάνει μόνο η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ...

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Eδώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που υποτίθεται-μάχονται για τους εργαζόμενους-είναι φίλα προσκείμενες σε κάποιο κόμμα τα φοιτητάκια θα την γλίτωναν;

Ανώνυμος είπε...

Από τα πολύ καλογραμμένα κείμενά σου. Η κομματικοκρατία συνιστά μια από τις πλέον βασικές δομικές παθογένειες. Νομίζω σωστά το τοποθετείς.

ritsmas είπε...

Δεν ξέρω πολλά πράγματα από τα σημερινά πανεπιστήμια. Η εικόνα που εχω είναι ότι χειρότερα δεν θα μπορούσαν να γίνουν. Ομως θεωρώ εγκληματική την αναμειξη των κομματων στους χωρους αυτούς, όπως θεωρώ αφελείς τις προσπαθειες των κατευθυνόμενων καθηγητών να κανουν κουμάντο για παρτη τους και μόνο. Γενικά αυτή την ποδηγέτηση του συστήματος δεν μπορώ να την κατανοήσω, και σε διαβεβαιώ ότι εχω καλή διάθεση απέναντι σε ολα τουτα και φυσικά απέναντι στους νεους που αγωνιούν και αγωνίζονται.
καλημερα
ριτς

cinderella είπε...

Διαβάζοντας το κείμενο σου ένιωσα οτι φωτογράφιζες το πανεπιστήμιο μου. Μετά από λίγο κατάλαβα οτι όλα αυτά συμβαίνουν παντού ίδια και απαράλλαχτα. Καμιά διαφοροποίηση, καμιά πρόοδος προς το καλύτερο.

Θυμάμαι την πρώτη φορά που πήγα στη σχολή για να γραφτώ, να με παίρνουν σχεδόν από το χέρι για να με οδηγήσουν μέσα. Να θέλουν σώνει και ντε να μου συμπληρώσουν την αίτηση. Να με παρακάλανε να πάμε μαζί για καφέ και στα μπουζούκια. Να θέλουν οπωσδήποτε να διαβάσουμε όλοι μαζί το τάδε μάθημα. Να σκίζονται να μου δώσουν σημειώσεις και συμβουλές με το κιλό.
Κι όλα αυτά μονο για μια ψηφο. Μόνο για μια μέρα. Αυτοί να γίνονται θυσία όλο το χρόνο και να ζητάνε απο μένα μόνο εκείνη τη μέρα τη στηριξή μου.

Σιγά σιγά σε επίπεδο προσωπικό με κάποια παιδιά που όντως ήταν πολύ καλά, κρατήσαμε επαφές ανεξαρτήτως πολιτικού φορέα. Με τους υπολοίπους κόψαμε μια και καλή και χωρίς πολλά πολλά.
Σε επίπεδο πανεπιστημίου τα πράγματα είναι ίδια και αμετάβλητα. Οι συνελέυσεις των καθηγητών, οι κρίσεις τους απο τη πρυτανεία, η χρηματοδότηση, οι εκλογές, οι στηρίξεις, οι ανταλλαγές. Και το πανεπιστήμιο γρανάζι ενός σάπιου συστηματος που έχει φτιαχτεί από πολύ ανθεκτικά υλικά.
Καλησπερες!!!

Δ. Τζ. είπε...

@athina: Έχεις δίκιο σ' αυτό που λες.

@νίκος: Δυστυχώς φίλε Νίκο, όπου και να κοιτάξεις βλέπεις συνδικαλιστές. Ακόμα και σε τομείς όπως η εκπαίδευση που μάλλον ανάγκη τέτοιου είδους εκπροσώπησης.

@ευάγγελος: Η κομματοκρατία είναι ένας από τους παράγοντες που δυσχεραίνει (ή χειρότερα: καθιστά αδύνατη) την όποια μεταρρύθμιση στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

@ritsmas: Το πιο παράλογο Ρίτσα μου είναι ότι οι φορείς αυτοί έχουν πάντοτε ως σημαία τους τη "μη μεταρρύθμιση". Τους βολεύει να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω γιατί δεν αντιδρούν απέναντι σε όλο αυτό οι απλοί, χωρίς κομματικές διασυνδέσεις, φοιτητές. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι βλέπω πολύ κόσμο να ενοχλείται από το ρόλο των κομμάτων εντός των πανεπιστημίων, αλλά λίγους να αντιδρούν...

@cinderella: Μου φαίνεται τελικά ότι όλοι μας θα τη θυμόμαστε για πάντα αυτήν την "πρώτη φορά". Αισθάνεσαι περίεργα, αλλά από την άλλη μπαίνεις με τη μια στη βάση του "συστήματος" που θα συναντάς τα επόμενα 4 - 5 χρόνια.

"Και το πανεπιστήμιο γρανάζι ενός σάπιου συστήματος που έχει φτιαχτεί από πολύ ανθεκτικά υλικά": τα είπες όλα νομίζω.

ΥΓ. Είχα λάβει μια πρόσκληση και δεν πρόλαβα να ανταποκριθώ με τις υποχρεώσεις! Δε την έχω ξεχάσει cinderella μου, με την πρώτη ευκαιρία θα γράψω το post για το βιβλίο.

Unknown είπε...

Δυστυχώς φίλε δ.τζ. η κομματοκρατία αναπαράγει το μοντέλο που συναντάμε έξω, με άτομα που περνούν κομματικές γραμμές εις βάρος φοιτητικών κινημάτων, με άτομα που προπονούνται στις πελατειακές σχέσεις και δημιουργούν γνωριμίες για μελλοντικά ρουσφέτια.

Προσωπικά νιώθω μια απέραντη αηδία γιατί αποτελούν καρκίνωμα στον χώρο των πανεπιστημίων με την δικαιολογία της πολιτικής συμμετοχής . Στις καταλήψεις πέρσι σιχάθηκα ΟΛΕΣ τις παρατάξεις.

Δ. Τζ. είπε...

@samael: Ακριβώς φίλε samael! Οι περσινές καταλήψεις είναι ένα απτό παράδειγμα των υπόγειων διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στα Ιδρύματα της χώρας μας, πάντα σε συνεννόηση με το "κόμμα". Για ποδηγέτηση μίλησε η ριτς και με κάλυψε απόλυτα.

cortlinux είπε...

Δυστυχώς ή ευτυχώς και για μένα οι περσινές καταλήψεις αποτέλεσαν βασικό λόγο για να μην ασχολούμαι πια πουθενά ενεργά.
Συμπεριλαμβάνω και τον λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο σε αυτό. Κάποιοι νόμιζαν ότι ετοιμάζουμε την επανάσταση,

Το μόνο θετικό ήταν ότι πολλά πράγματι παιδιά ασχέτως παρατάξεων ήρθαν κοντά και συζητήσανε για πράγματα που τους αφορούσαν. Τουλάχιστον για το ΤΕΙ Αθηνών αυτό.

Δ. Τζ. είπε...

@cortilinux: Η αλήθεια είναι ότι στην περσινή περίοδο των καταλήψεων, αν και χάθηκε επί της ουσίας το μισό εξάμηνο, ωστόσο έγιναν κάποιες ζυμώσεις. Όσοι είχαν διάθεση συζήτησαν, είτε διαφώνησαν είτε συμφώνησαν με τους άλλους, αλλά πάντως μπήκαν σε μια διαδικασία να σκεφτούν, να προβληματιστούν για τα τεκταινόμενα στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

Ίσως αυτός ο προβληματισμός να είναι η αιτία που απομακρύνθηκε πολύς κόσμος από τις παρατάξεις...

cortlinux είπε...

Αν για μια φορά (και το λέω επειδή γνωρίζεις από ΤΕΙ Αθηνών ) χάθηκε ένα εξάμηνο για να μάθουμε να είμαστε πιο ενεργοί και δραστήριοι σε θέματα που μας αφορούν και να μην αφήνουμε στις όποιες παρατάξεις να μας καθοδηγούν την σκέψη ή στους αυτόκλητους ή μη σωτήρες (αν και καταλαβαίνω ότι χρειάζεται ζύμωση το όλο θέμα και δεν γίνεται σε ένα εξάμηνο) χαλάλι λέω. Και το λέω χαλάλι γιατί έχουν χαθεί εξάμηνα για ανούσιους λόγους.

Θα χαρώ ειλικρινά όταν σε γενικές συνελεύσεις θα μπορεί να κατεβαίνει ο οποιοσδήποτε φοιτητής να πει την γνώμη του και δεν θα είναι πανηγύρι των παρατάξεων (κι ας γίνομαι κάπως άδικος για τις μικρές παρατάξεις). Θα χαρώ επίσης όταν θα είναι απαίτηση των σπουδαστών όχι να αφαιρεθεί ένα μάθημα αλλά να "αναπτυχθεί" και σε δεύτερο εξάμηνο εφόσον διαπιστώνεται ότι δεν φτάνει ο χρόνος του ενός. Όχι απλά να παίρνουμε το χαρτί.

Μην σου πω το πιο ουτοπικό να ζητάμε το όποιο ίδρυμα να διοργανώνει σεμινάρια για τους αποφοίτους , ως ενημέρωση στις νέες εξελίξεις που έχουν γίνει πάνω στο αντικείμενό τους. Και υπάρχουν καθηγητές και δυναμικό στο ΤΕΙ (αν και μειοψηφία) που μπορούν να οργανώσουν τέτοια πράγματα.

Δυστυχώς δεν νομίζω ότι οι παρατάξεις μπορούν να βοηθήσουν σε αυτόν το τομέα. Οι μεν αριστεροί ονειρεύονται την σοσιαλιστική επανάσταση όπου θα εφαρμοστούν τα όποια προοδευτικά , ενώ οι δεξιοί καλά βολευτήκαμε (άντε και κάνα παρτάκι και καφεδάκι με τον πρόεδρο). Κι όπως αναφέρθηκε ο Samael προηγουμένως ουσιαστικά λειτουργούν ως καρκίνωμα συντηρώντας μια απαράδεκτη κατάσταση.

Συγνώμη για τον μονόλογο του τειτζή :-)

ritsmas είπε...

Δεν αντιδρούν γιατί κάποιους δεν τους αφορά και γιατί όσους τους αφορά δεν τολμούν να εκφράσουν άποψη για τα κακώς κειμενα. Η εννοια της αριστεράς , της παραπλανηθείσας αριστεράς είναι υπερτιμημένη και παγιδευτική.
φιλια
ριτς

Δ. Τζ. είπε...

@cortilinux: Δυστυχώς δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι πήραμε το μάθημα μας. Πιστεύω ότι ξανά στο κοντινό μέλλον θα μπει λουκέτο στα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας με αφορμή κάποια κατάληψη. Και πάλι ιδιαίτερες αντιδράσεις απέναντι στην κομματική ιδιοτέλεια δε θα υπάρξουν, είναι βέβαιο…

Στα όσα προτείνεις δε μπορώ παρά να συμφωνήσω. Αν θέλουμε να μιλάμε για "δημοκρατικές διαδικασίες", τότε οι συνελεύσεις οφείλουν να προωθούν το δημόσιο διάλογο και όχι βέβαια τους –σε υψηλούς τόνους και άνευ σοβαρής επιχειρηματολογίας– παράλληλους μονολόγους των κομμάτων. Πρέπει δηλαδή να παίρνουν το λόγο οι φοιτητές και όχι οι φοιτητοπατέρες. Βέβαια και αυτό δε μου φαίνεται πολύ πιθανό στο εγγύς μέλλον.

Η σκέψη για σεμινάρια τα οποία θα μπορούν να παρακολουθούν οι πτυχιούχοι της κάθε σχολής για να μην αποκόβονται από τις εξελίξεις στον κλάδο τους ακούγεται από καιρού εις καιρόν και είναι σωστή. Βέβαια κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει πράξη –όπως λες κι εσύ– μόνο μέσω της καλής διάθεσης και πρωτοβουλιών των καθηγητών. Διότι αν περιμένουμε κάποια κεντρική οργάνωση του όλου εγχειρήματος "ζήσε Μάη μου...".

@ritsmas: Ακριβώς. Κυριαρχεί η νοοτροπία που λέει "έλα μωρέ, εγώ θα αλλάξω τον κόσμο;". Μόνο που αυτός ο τρόπος σκέψης δεν βοηθά κανέναν. Ή μάλλον βοηθά όσους ονειρεύονται τη διαιώνιση της κομματοκρατούμενης πανεπιστημιακής νοσηρότητας. Το αυτό απ' ότι φαίνεται ισχύει και για την αριστερά...