Τετάρτη, Μαρτίου 12, 2008

Η κατάρρευση των μύθων

Φαίνεται ότι ως έθνος μας αρέσει να παίζουμε πάντοτε το ρόλο του «θύματος». Αισθανόμαστε κολακευμένοι με την ιδέα και μόνο ότι οι μεγάλες δυνάμεις θέλουν να μας κατασπαράξουν, να μας αφανίσουν. Πιο πρόσφατο δείγμα αυτής της ιδεοληψίας είναι η άποψη που διατυπώθηκε από ορισμένους ότι –δήθεν– οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προειδοποιούσαν την ελληνική κυβέρνηση για ενδεχόμενες κυρώσεις, εάν η χώρα μας ασκούσε βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Φυσικά αυτός ο μύθος κατέρρευσε, όπως και πολλοί άλλοι στο παρελθόν. Όχι μόνο δεν μας… απείλησαν οι Αμερικανοί (όπως διαβεβαιώνει και το υπουργείο Εξωτερικών), αλλά σύμφωνα με το έγκυρο ειδησεογραφικό site in.gr, η αμερικάνικη κυβέρνηση, δια του υφυπουργού Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ «εκφράζει τη δυσαρέσκεια της […] για την άρνηση των Σκοπίων να διαπραγματευτούν επί της πρότασης Νίμιτς […] και σημειώνει ότι το βέτο της Ελλάδας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ δεν είναι απειλή, αλλά απόφαση».

Αυτή, βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που ορισμένοι στην Ελλάδα κινδυνολογούν ασύστολα (και αβάσιμα) επιδιώκοντας να μας παρουσιάσουν ως το πανταχόθεν βαλλόμενο έθνος. Υπενθυμίζουμε, ότι οι Κασσάνδρες έφερναν περίπου το τέλος του ελληνισμού στην περίπτωση που η Κύπρος έλεγε –όπως είχε δικαίωμα– «όχι» στο σχέδιο Ανάν. Φυσικά η απομόνωση της Ελλάδας και της Κύπρου από τους διεθνείς εταίρους καθώς και η μορφή της ακόμα αναζητούνται…

Όλη αυτή η νοοτροπία και οι κατά καιρούς εκφάνσεις της, είναι αποτέλεσμα της εσωστρέφειας που μας χαρακτηρίζει ως λαό. Όταν θεωρείς ότι είσαι ο ομφαλός της γης, ότι όλος ο κόσμος στρέφεται γύρω από σένα και δρα με βάση εσένα, αυτόματα δημιουργείς επιμέρους μύθους, για να συντηρήσεις το μεγαλύτερο, εθνικό, μύθο. Μόνο που αυτός ο τρόπος σκέψης δεν είναι καθόλου ακίνδυνος. Στρέφει την προσοχή από τα σημαντικά ζητήματα στα επουσιώδη. Και όταν έρθει η ώρα να συζητήσουμε σοβαρά δε μπορούμε. Δε μας αφήνουν χώρο και καθαρό μυαλό οι ιδεοληψίες μας…

Δ. Τζ.

9 σχόλια:

NdN είπε...

Καλησπέρα,

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με αυτά που λες. Βέβαια αν οι Αμερικάνοι θέλανε τόσο πολύ τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ υπήρχαν πάρα πολλοί τρόποι να μας πιέσουνε. Απλά στην παρούσα φάση δεν τους απασχολεί και πολύ. Εξάλλου έχουν και αυτοί τις εκλογές τους.

Οσον αφορά την Κύπρο, και πάλι θα μπορούσαν να μας πιέσουν αν ήθελαν, αλλά πολύ απλά δεν γυρνάνε τα πάντα γύρω από την Ελλάδα και δεν ασχολούνται μόνιμα μαζί μας. Πάντως κάθε λύση του Κυπριακού που έρχεται είναι χειρότερη από την προηγούμενη, οπότε πιστεύω πως θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε πάνω στο σχέδιο Αναν και να πετύχουμε αυτά που θέλαμε.

Unknown είπε...

Καλησπέρα φίλε δ.τζ!

Η Ελλάδα όπως όλες οι σύγχρονες ευρωπαικές χώρες είναι χτισμένες πάνω στα εθνικιστικά θεμέλια. Πάντα σαν λαός έχουμε την τάση ν 'ανακαλύπτουμε εχθρούς εσωτερικούς και εξωτερικούς, να καλύπτουμε την ανεπάρκειά μας και να πιστεύουμε πως όλη η οικουμένη ασχολείται μ' εμάς!
Αυτό που με λύπη διαπιστώνω είναι ότι στα περισσότερα εθνικά θέματα είμαστε στο ίδιο σημείο εδώ και χρόνια...

Σοφία είπε...

Άλλη δουλειά δεν έχουν οι "μεγάλοι" από το να ασχολούνται μαζί μας. Ακούγοντας μερικούς να μιλούν νομίζεις ότι η Αμερική κάνει εξωτερική πολιτική αποκλειστικά και μόνο για να κατασπαράξει την Ελλάδα. Ποια Ρωσία, ποια Κίνα, ποιο Ιράκ, ποιο Αφγανιστάν - η Ελλάδα είναι το κέντρο του κόσμου.

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά και η Ελλάδα δεν είναι και το κέντρο του κόσμου.
Ασφαλως και οι Αμερικάνοι δεν ασχολούνται μόνο με μας.
Αλλά πιστεύω ότι στο υπυργείο εξωτερικών των ΗΠΑ είναι κάποιος αρμόδιος διορισμένος ό οποίος εκτελεί την πολιτική γραμμή που του δίνουν οι ανώτεροί του και αυτός πράττει αναλόγως.
Όπως και για την Ρωσία έχουν αναθέσει σε κάποιον άλλον την εκτέλεση των διαταγών και πάει λέγοντας.

alafroiskiotos είπε...

Φίλε μου δεν θα συμφωνήσω καθόλου μαζί σου.
Δίνεις στο άρθρο σου τον βαρύγδουπο τίτλο ‘Η κατάρευση των μύθων’.Τι ακριβώς εννοείς; Οτί η Ελλάδα έπαψε να είναι ημι-προτεκτοράτο των ΗΠΑ;
Λες ότι ‘Αισθανόμαστε κολακευμένοι με την ιδέα και μόνο ότι οι μεγάλες δυνάμεις θέλουν να μας κατασπαράξουν, να μας αφανίσουν’ Οι λογικοί άνθρωποι σε αυτόν τον τόπο και όσοι ξέρουν στοιχειώδη εξωτερική πολιτική καταλαβαίνουν ότι είναι ζωτικης σημασίας για τους Αμερικάνους να μας ελέγχουν. Εξάλλου δεν θα είχαν καμιά καούρα να έχουν βάσεις εδώ από τη δεκαετία του 50. Χρησιμοποιείς το άστοχο επιχείρημα ότι ‘. Όχι μόνο δεν μας… απείλησαν οι Αμερικανοί (όπως διαβεβαιώνει και το υπουργείο Εξωτερικών)’.Καλά ειλικρινά τα πιστεύεις αυτά που λες; Υπήρχε περίπτωση το ΥπΕξ να δημοσιοποιήσει τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις;;;Έχεις τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη στην εξουσία; Εδώ και επί χούντας που οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι είχαν προσωπικά γραφεία μέσα στα ελληνικά υπουργεία κανένας δεν παραδεχόταν πιέσεις...Το γεγονός ότι σε όλα τα κρατίδια της βαλκανικής έχουν επικρατήσει ακροδεξιές κυβερνήσεις μαριονέτες των ΗΠΑ εσένα δεν σου λέει τίποτα;
Λές ότι: ‘Όταν θεωρείς ότι είσαι ο ομφαλός της γης, ότι όλος ο κόσμος στρέφεται γύρω από σένα και δρα με βάση εσένα, αυτόματα δημιουργείς επιμέρους μύθους, για να συντηρήσεις το μεγαλύτερο, εθνικό, μύθο.’
Αν εξαιρέσεις κάτι γραφικούς ακροδεξιούς και κάτι ανεγκέφαλους δημοσιαγράφους που εξυπηρετούν τους δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς κανένας δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα είναι το κέντρο του κόσμου.Είναι αφέλεια να κάνεις τέτοιες γενικεύσεις.
Λές επίσης:
‘Μόνο που αυτός ο τρόπος σκέψης δεν είναι καθόλου ακίνδυνος.’
Όμως και ο δικός σου τρόπος σκέψης δεν είναι ακίνδυνος. Είναι απλοποιημένο το συμπέρασμα για την ‘κατάρευση των μύθων’.Είναι εξαιρετικά πολύπλοκο το θέμα των διεθνών σχέσεων και η πραγματική γνώση που έχουμε για τους γραφειοκράτες που κάνουν ασκήσεις επί χάρτου στις πλάτες των λαών είναι εξαιρετικά περιορισμένη για να μη πω μηδαμινή.Έτσι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ενημερωνόμαστε και φυσικά να είμαστε καχύποπτοι απέναντι στις ‘επίσημες’ τους ανακοινώσεις.
Φιλικά

Δ. Τζ. είπε...

@ndn: Ακριβώς! Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι ο κόσμος δε γυρνίζειαποκλειστικά γύρω από εμάς. Διότι ναι μεν η θυματοποίηση προσφέρεται για εσωτερική κατανάλωση, αλλά επί της ουσίας δεν προάγει το δημόσιο διάλογο και τελικά δε σε αφήνει να δεις –άρα και να διορθώσεις– τα όποια λάθη σου. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λες στο τέλος.

@samael: Θα συμφωνήσω φίλε samael. Οι εθνικιστικές κορώνες είναι ένας εύκολος τρόπος να μην βλέπεις τα δικά σου λάθη και κατά συνέπεια να επαναπαύεσαι στη μετριότητα. Για όλα φταίνε οι άλλοι λες και καθάρισες...

@σοφία: Πραγματικά ώρες ώρες αναρωτιέμαι τι συνομωσίες θα εξυφαίναμε αν ήμασταν μια από τις λεγόμενες ισχυρές χώρες του κόσμου.

@μαρουλάκος: Προφανώς η Αμερικανική, όπως και η Ελληνική και η Τουρκική κυβέρνηση έχουν κάποιους στόχους στην εξωτερική τους πολιτική. Αυτό είναι εν μέρει θεμιτό και πάντως σίγουρα λογικό. Όμως όταν κάποιοι βλέπουν συνομωσίες παντού χωρίς να μπορούν να τις δείξουν και σε εμάς τότε μιλάμε απλά για σπέκουλα...

@alafroiskiotos: Καλησπέρα φίλε μου. Καταρχάς ποτέ δε θεωρούσα ποτέ ότι η Ελλάδα ήταν προτεκτοράτο των ΗΠΑ. Από που πηγάζει αυτό; Επειδή κάποιοι πολιτικοί μας έχουν ή είχαν καλές σχέσεις με την υπερδύναμη, αυτό σημαίνει ότι είμαστε ή ήμασταν προτεκτοράτο; Μάλλον αυθαίρετος μου φαίνεται ο συλλογισμός.

Στη συνέχεια λες ότι "οι λογικοί(!) άνθρωποι σε αυτόν τον τόπο και όσοι ξέρουν στοιχειώδη εξωτερική πολιτική καταλαβαίνουν ότι είναι ζωτικής σημασίας για τους Αμερικάνους να μας ελέγχουν". Αναζητώ το γιατί είναι τόσο σημαντική η Ελλάδα για τους Αμερικάνους και δεν είναι π.χ. η Ρωσία, η Ιταλία, η Γερμανία και δε μπορώ να το βρω. Και αν όντως ήταν τόσο "ζωτικής σημασίας" το να μας ελέγχουν δε θα μας προσέφεραν π.χ. μια καλή λύση στο Σκοπιανό; Μη μου πεις ότι είναι γεωστρατηγικά πιο σημαντικό γι’ αυτούς το να έχουν καλές σχέσεις με το… κρατίδιο των Σκοπίων. Πάνω σ’ αυτό που λες για τη βάση στη Σούδα, μη ξεχνάς ότι οι ΗΠΑ έχουν βάσεις σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου. Δε σημαίνει απαραίτητα ότι όπου έχουν βάσεις οι Αμερικάνοι, η χώρα αυτή είναι προτεκτοράτο τους. Πριν από λίγες μόλις βδομάδες ακούγαμε ότι λόγω των συμφωνιών με την Ρωσία για τους αγωγούς πετρελαίου και φυσ. αερίου η Ελλάδα γίνεται περίπου προτεκτοράτο της Ρωσίας. Ας αποφασίσουμε τελικά ποιανού παράρτημα είμαστε!

Αναφορικά με το θέμα του ΥΠΕΞ μάλλον δε το διατύπωσα σωστά: αυτή προφανώς και δεν ήταν επίσημη θέση του ΥΠΕΞ, αλλά έβγαινε μέσα από το ρεπορτάζ. Και σε τελική ανάλυση για ποιο λόγο να θεωρώ a priori ότι η ΥΠΕΞ της χώρας μου και η εκλεγμένη κυβέρνησή να κάνουν κινήσεις που βλάπτουν τα ζωτικά της συμφέροντα;
Δεν πιστεύω ότι αυτό που παρουσίασα είναι "ένα απλοποιημένο συμπέρασμα". Χρησιμοποίησα παραδείγματα ακριβώς για να δείξω ότι κάποιοι μύθοι καταρρέουν. Είδες φίλε μου στ' αλήθεια κάποια απομόνωση της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως προφήτευαν οι Κασσάνδρες μετά το όχι στο σχέδιο Ανάν;

Στην τελευταία παράγραφο σημειώνεις ότι "είναι εξαιρετικά πολύπλοκο το θέμα των διεθνών σχέσεων". Φυσικά θα συμφωνήσω. Και ακριβώς επειδή είναι τόσο πολύπλοκο ζήτημα, το να βάζουμε στο νου μας την πιο ακραία, συνωμοτική θεωρία μάλλον δεν βοηθάει στο να κατανοήσουμε καλύτερα το τι συμβαίνει γύρω μας.

alafroiskiotos είπε...

Φίλε μου δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί σου. Σε βρίσκω εξαιρετικά καλοπροάιρετο όταν μιλάς για τις ΗΠΑ. Για μια υπερδύναμη που επεμβαίνει απροκάλυπτα στα εσωτερικά διαφόρων χωρών (Κόσσοβο, Ιράκ, Αφγανιστάν χώρες ανατολικής Ευρώπης, χώρες κεντρικής Ασίας κτλ. κτλ.) είναι αφέλεια να λέμε ότι δεν την ενδιαφέρει η Ελλάδα.
Λες:
‘Επειδή κάποιοι πολιτικοί μας έχουν ή είχαν καλές σχέσεις με την υπερδύναμη, αυτό σημαίνει ότι είμαστε ή ήμασταν προτεκτοράτο; Μάλλον αυθαίρετος μου φαίνεται ο συλλογισμός.’
Χρησιμοποιείς λάθος των όρο καλές σχέσεις γιατί του δίνεις ένα τόνο προσωπικό. Λες π.χ ‘κάποιοι πολιτικοί μας έχουν ή είχαν καλές σχέσεις με την υπερδύναμη’.Τι πάει να πει ας πούμε καλές σχέσεις της Κοντολίζας με την Ντόρα;Ότι συμπαθιούνται σε προσωπικό επίπεδο;;;Ότι έχουν φιλικά συναισθήματα μεταξύ τους;;;Που βασίζονται αυτές οι καλές σχέσεις;Μα φυσικά στα προσωπικά τους συμφέροντα.Που κατά βάση είναι η εξουσία. Μελέτησε σύγχρονη ελληνικη ιστορία και θα δεις δεκάδες φορές που ο τόπος αυτός πουλήθηκε σε Άγγλους παλιότερα, και Αμερικάνους νεότερα από κάτι πολιντικάντηδες που είχαν ‘καλές’ σχέσεις με αυτούς...
Λες:
‘Αναζητώ το γιατί είναι τόσο σημαντική η Ελλάδα για τους Αμερικάνους και δεν είναι π.χ. η Ρωσία, η Ιταλία, η Γερμανία και δε μπορώ να το βρω.’
Πλάκα μου κάνεις; Μπορούν εύκολα οι Αμερικάνοι να ελέγξουν Γερμανία και Ρωσια; Προφανώς και θέλουν αλλά δεν μπορούν τόσο εύκολα όσο μπορούν την Ελλάδα. Και ακριβώς επειδή θέλουν να ελέγχουν Ρωσία έχουν κάνει αυτό το μπάχαλο στα βαλκάνια. Έχουν γεμίσει με βάσεις όλες τις χώρες-μαριονέτες των βαλκανίων. Για τον πολύ από λόγο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας (όπως και οι άλλες χώρες της βαλκανικής),γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για τα σχέδια τους στη μέση ανατολή και γιατί η Ελλάδα είναι ένα από τα μονοπάτια ενεργειακής σύνδεσης της Ευρώπης με τις χώρες της κεντρικής Ασίας (δες παρακάτω).
Λες επίσης:
‘Και αν όντως ήταν τόσο "ζωτικής σημασίας" το να μας ελέγχουν δε θα μας προσέφεραν π.χ. μια καλή λύση στο Σκοπιανό; Μη μου πεις ότι είναι γεωστρατηγικά πιο σημαντικό γι’ αυτούς το να έχουν καλές σχέσεις με το… κρατίδιο των Σκοπίων.’
Φυσικά και δεν τους απασχολεί να μας δώσουν καλή λύση.Όχι όμως για τους λόγους που αναφέρεις.Γιατί οι ΗΠΑ είναι τόσο ισχυροί που μπορούν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο...Από τη μία θα δώσουν (ή θα προσπαθήσουν τουλάχιστον) στα Σκόπια την ονομασία που ονειρεύονται γιατι:
α) Υπάρχει φοβερά φιλοαμερικανικό κλίμα στα Σκόπια και αυτό σημαίνει ότι την επομένη καινούργιες βάσεις στα Σκόπια (ξανά δυνάμεις στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας) χωρίς καμία αντίδραση...
β) Και επιπλέον μη μου πείς ότι τα Σκόπια θα αρνηθούν να στείλουν στρατιωτικό αναλώσιμο προσωπικό σε Ιρακ – Αφγανιστάν;
Γ) Ή ότι υπάρχει ποτέ περίπτωση τα Σκόπια να φέρουν σε πολιτικό επίπεδο διαφωνία με τις θέσεις των ΗΠΑ...
Σε εμάς οι ΗΠΑ έχουν ήδη βάσεις και έχουμε ήδη στείλει προσωπικό τουλάχιστον στο Αφγανιστάν. Και ο ελληνικός λαός έχει κατά κανόνα αντιαμερικανικά συναισθήματα κάτι που τους δυσκολεύει λίγο...
Οπότε βλέπεις ότι οι ΗΠΑ έχουν αρκετά καλούς λόγους στα Σκόπια...Κάτι που το αρνείσαι περιφρονητικά και δεν πρέπει...
Και μην ξεχνάς οι Αμερικάνοι προτιμούν τα κρατίδια παρά τα κράτη.Για ευνόητους λόγους...
Και κάτι άλλο για να καταλάβεις γιατί θεωρούν σημαντική για τα συμφέροντα τους την Ελλάδα οι ΗΠΑ.
Ο προηγούμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα μετατέθηκε στο Ιράκ.
Ο Νίκολας Μπέρνς (ο προ-προηγούμενος) είναι αυτή τη στιγμή τρίτος στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπαρτμεντ!
Τα καλύτερα παλικάρια τους μας στέλνουν εδω!Σου φαίνονται τυχαίες τέτοιες επιλογές;
Λες:
‘Πάνω σ’ αυτό που λες για τη βάση στη Σούδα, μη ξεχνάς ότι οι ΗΠΑ έχουν βάσεις σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου. Δε σημαίνει απαραίτητα ότι όπου έχουν βάσεις οι Αμερικάνοι, η χώρα αυτή είναι προτεκτοράτο τους.’
Ποιά πραγματικά ανεξάρτητη χώρα θα άφηνε ξένη δύναμη να έχει βάσεις στη χώρα της;Ρητορικό το ερώτημα...Όλες οι χώρες που έχουν αμερικανικές βάσεις θα θέλαν να τις ξεφορτοθούν αλλά δεν μπορούν.Γιατί άραγε;Μήπως επειδή είναι ανεξάρτητες όπως υποστηρίζεις; Ή μήπως οι ΗΠΑ είναι τόσο καλές που για ασφάλεια δική μας έχουν τις βάσεις τους εδώ; Γιατί με τίποτα δεν τολμούμε να ξανανοίξουμε το θέμα των βάσεων στην Ελλάδα; Το ξέρεις ότι οι βάσεις Αμερικανών θεωρούνται αμερικάνικο έδαφος και η Ελλάδα δεν έχει κυριαρχικό δικαίωμα πάνω τους; Ως προς μια άποψη δηλαδή συνορεύουμε και με τις ΗΠΑ!
‘Πριν από λίγες μόλις βδομάδες ακούγαμε ότι λόγω των συμφωνιών με την Ρωσία για τους αγωγούς πετρελαίου και φυσ. αερίου η Ελλάδα γίνεται περίπου προτεκτοράτο της Ρωσίας. Ας αποφασίσουμε τελικά ποιανού παράρτημα είμαστε!’
Το ξέρεις ότι στα εγκαίνια ενός άλλου αγωγού φυσικού αερίου που περνά από Αζερμπαιτζάν και Κασπία μέσω Τουρκίας και Ελλάδας και από εμας στην κεντρική Ευρώπη που έγιναν στις 18 Νοε 2008 εκτός από τους Καραμανλή – Ερντογάν ποιός άλλος ήταν εκεί; Ο υπουργός ενέργειας των ΗΠΑ (!!!) (Σάμιουελ Μπόντμαν). Ο οποίος δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία και να στραφεί στις χώρες της κεντρικής Ασίας. Χώρες με καθεστώτα που ελέγχονται φυσικά από τις ΗΠΑ...Η παρουσία του Αμερικάνου είχε ως αποτέλεσμα να χαλάσει το εορταστικό κλίμα των εγκαινίων και προκάλεσε την απουσία του επιτρόπου της ΕΕ ο οποίος ενοχλήθηκε από την παρουσία αυτή και δεν πήγε αν και η ΕΕ είχε συγχρηματοδοτήσει το έργο αυτο. Αν εσένα αυτό δεν αποτελεί ωμή παρέμβαση των ΗΠΑ τι να πώ...
Λες:
‘Και σε τελική ανάλυση για ποιο λόγο να θεωρώ a priori ότι η ΥΠΕΞ της χώρας μου και η εκλεγμένη κυβέρνησή να κάνουν κινήσεις που βλάπτουν τα ζωτικά της συμφέροντα; ‘
Πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη έχεις στην κυβέρνηση.Εγώ δεν της έχω καμία.Λες ότι είναι εκλεγμένη.Ναι αλλά από την μειοψηφία του ελληνικού λαού (το 60% να σου θυμίσω δεν την ψήφισε...). Η Ντόρα πήγε στην Κοντολίζα για να δει τη θα γίνει στο Σκοπιανό αλλά και να δει τι θα γίνει με το πολιτικό της μέλλον...Όλοι στην πιάτσα το ξέρουν αυτό...Αυτοί οι κύριοι δεν μετράνε τις αποφάσεις με βάσει τα ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας αλλά με βάση το πολιτικό κόστος της επιλογής τους...
Λες:
‘Είδες φίλε μου στ' αλήθεια κάποια απομόνωση της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως προφήτευαν οι Κασσάνδρες μετά το όχι στο σχέδιο Ανάν; ‘
Μη βιάζεσαι.Δεν έχει τελειώσει η ιστορία με το σχέδιο Ανάν.Τώρα είμαστε στα μέσα του.Και μην ξεχνάς ότι μετά την απόρριψη τέθηκε το θέμα από ΕΕ για το άνοιγμα των λιμανιών του ψευτοκράτους με την ΕΕ καθώς και διάφορες παρασκηνιακές φωνές για αναγνώριση και ανεξαρτητοποίηση του κρατιδίου...Θα ξανανοίξει η ιστορία αυτή τον επόμενο καιρό...
Λες:
‘Στην τελευταία παράγραφο σημειώνεις ότι "είναι εξαιρετικά πολύπλοκο το θέμα των διεθνών σχέσεων". Φυσικά θα συμφωνήσω. Και ακριβώς επειδή είναι τόσο πολύπλοκο ζήτημα, το να βάζουμε στο νου μας την πιο ακραία, συνωμοτική θεωρία μάλλον δεν βοηθάει στο να κατανοήσουμε καλύτερα το τι συμβαίνει γύρω μας.’
Ούτε βέβαια μια καλοπροαίρετη και απλουστευμένη άποψη μας βοηθά να κατανοήσουμε τι συμβαίνει γύρω μας.Και δεν νομίζω ότι η άποψη μου είναι ακραία και συνομωτική. Και να θυμάσαι τις διεθνείς σχέσεις δεν τις μελετάμε από τα επίσημα ανακοινωθέν των κυβερνήσεων και των εφημερίδων τους...

Δ. Τζ. είπε...

@alafroiskiotos: Μα ακριβώς φίλε μου η επίσκεψη του υπ. Ενέργειας των ΗΠΑ στα εγκαίνια του αγωγού δείχνει ότι οι Αμερικάνοι ενοχλήθηκαν από την προσέγγιση Ελλάδας – Ρωσίας. Δεν ήρθε για κανέναν άλλο λόγο παρά μόνο για να δείξει ότι "είμαστε κι εμείς εδώ". Αυτό λοιπόν που αντιλαμβάνεται όποιος παρακολουθεί τα της διπλωματίας είναι ότι τα τελευταία χρόνια τα συμφέροντα της χώρας μας είναι μάλλον πιο κοντά στη Ρωσία παρά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμα και εξοπλιστικά την τελευταία φορά δεν αγοράσαμε από τις ΗΠΑ. Αλλά άλλο τα συμφέροντα και άλλο η εξωτερική πολιτική ενός ανεξάρτητου κράτους. Όπως είχε πει ο Λόρδος Πάλμερστον "δεν υπάρχουν αιώνιοι σύμμαχοι και αιώνιοι εχθροί, μόνο μόνιμα συμφέροντα"…

alafroiskiotos είπε...

Ακριβώς...Ήρθε σαν απρόσκλητος επισκέπτης για να τονίσει ποιός πραγματικά κάνει κουμάντο στην περιοχή...
Και αυτό φαίνεται καθαρά και από τα υπόλοιπα που ανέφερα...