Πέμπτη, Φεβρουαρίου 28, 2008

Το διαδίκτυο, τα blogs και η ανωνυμία

Η υπόθεση του ενημερωτικού blog press-gr ήταν απλά η αφορμή. Διότι η συζήτηση για την ελευθερία της (ανώνυμης) διαδικτυακής έκφρασης κάποια στιγμή θα έφτανε και στην Ελλάδα. Και αυτό επειδή ενώ δεν μπορεί να απαγορευτεί η ανωνυμία στο διαδίκτυο, ωστόσο εγείρονται ζητήματα όταν κάποιος (θεωρεί ότι) συκοφαντείται από κάποιο ανώνυμο κείμενο.

Ωστόσο η συζήτηση γίνεται σε εντελώς λάθος βάση. Ευθύνη γι’ αυτό έχουν και οι δύο πλευρές: Η κυβέρνηση που θεωρεί ότι μπορεί να τιθασεύσει ένα δίκτυο που φτιάχτηκε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ακριβώς για να μην τιθασεύεται. Και πολλοί χρήστες του διαδικτύου που συγχέουν τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη με την επιβολή διαδικτυακής λογοκρισίας. Και οι μεν και οι δε έχουν άδικο. Διότι αφενός το ίντερνετ δε μπορεί να μπει σε νομοθετικά καλούπια, αφετέρου είναι εντελώς παράλογο το να μην μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη κάποιος, αν θεωρεί ότι θίγεται από διαδικτυακό δημοσίευμα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι το διαδίκτυο έχει μια μεγάλη, δομική, διαφορά σε σχέση με τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Όταν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποιο δημοσίευμα εφημερίδας, ξέρει με ποιον έχει να κάνει (αν το άρθρο είναι ανώνυμο, την ευθύνη φέρει ο διευθυντής ή ο εκδότης). Αντίθετα, όταν πρόκειται για ανώνυμο κείμενο στο διαδίκτυο δεν ξέρεις ποιον να «κυνηγήσεις», γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα.

Το ότι η φύση του διαδικτύου ευνοεί την ανωνυμία, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος έτσι ώστε όταν θέλει κάποιος να καταθέσει μήνυση κατά ανώνυμου σχολιαστή να μπορεί να το κάνει. Αυτό θα μπορούσε να γίνεται με άρση της ανωνυμίας, σε περίπτωση που έχει κατατεθεί μήνυση εναντίον κάποιου αρθρογράφου. Αυτό εξάλλου έγινε και στην περίπτωση του press-gr.

Αν λοιπόν κάποιος εκμεταλλεύεται την ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο για να διαδίδει σαχλαμάρες, τότε –εφόσον στοιχειοθετείται αξιόποινη πράξη– πρέπει να δώσει απαντήσεις στη Δικαιοσύνη. Άλλο το δικαίωμα στην ανωνυμία και άλλο το δικαίωμα στην ελεύθερη λασπολογία...

Δ. Τζ.

17 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Ειμαι πολυ περιεργος για το που θα καταληξει το ολο θεμα....

attickattack είπε...

Το Διαδίκτυο είναι μια άναρχη δομή στην όποια δε μπορείς να επιβληθείς!
Δεν έχει τα κεντρικά της γραφεία κάπου(Πατησίων 33)! Η ανωνυμία είναι ένα όπλο. Ο τρόπος χρήσης κάνει τη διαφορά, για άμυνα ή για επίθεση...
Αν ζητάμε από μόνοι μας την άρση της ανωνυμίας είμαστε απλά αχάριστοι. Είμαστε σκεπτόμενοι άνθρωποι και μπορούμε να ξεχωρίζουμε όταν κάποιος είναι εμπαθής σε κάποιο πρόσωπο, ή το βλέπουμε στο πέρας του χρόνου!
Αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να έτσι απλά να εκβιάζει χωρίς να φυλάγεται μάλλον είναι πολύ βλάκας(ανίδεος) ή απλά απελπισμένος !
Τα blog,έχουν δεοντολογία και πονάνε πολλούς δημοσιογράφους της παλιάς σχολής και τους παραγωγούς των ΜΜΕ γι'αυτό και τα πολεμάνε! Η ελευθερία του λόγου είναι εδώ! Που κανείς δε σε αναγκάζει να κρύψεις κάτι όπως στις εφημερίδες!!!

Ευτυχώς του το blogspot είναι αμερικάνικο αν ήταν σε ελληνικό server θα μας πήγαιναν χειροπόδαρα δεμένους μέσα....χαχα!

http://www.youtube.com/watch?v=WKBrIXlAwhA

attickattack είπε...

Αν κάποιος συκοφαντείτε σε blog έχει τη δύναμη να απαντήσει!Το πληκτρολόγιο τον περιμένει!!
Ή με σχόλιο ή με το δικό του blog!

Υ.Γ.
Όταν γίνεται μια παράνομη πράξη (πχ παιδική πορνογραφία) οι ιδικοί ξέρουν πως να ψάξουν.

cortlinux είπε...

Πιο σωστό για μένα θα ήταν να μπορεί κάποιος όταν θίγεται από συκοφαντίες και λασπολογίες να βρίσκει το δίκιο του από τους υπάρχοντες νόμους.

Τα περί ανάρτησεις στοιχείων κτλ είναι το λιγότερο βλακείες, μια και ότι αναρτώ κάποια στοιχεία δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι και σωστά.

Σοφία είπε...

Άλλο το δικαίωμα στην ανωνυμία και άλλο το δικαίωμα στην ελεύθερη λασπολογία...

Αμήν ανθρωπέ μου!

Δ. Τζ. είπε...

@πρέζα tv: Είδομεν...

@attickattack: Θεωρώ ότι πρέπει να δίδεται το δικαίωμα σε κάποιον να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αν θεωρεί ότι θίγεται από διαδικτυακό δημοσίευμα, όπως συμβαίνει και με τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Δεν αρκεί πάντα μια απαντητική ανάρτηση. Σε σχέση με τη γενικότερη παρατήρησή σου για τα bloggs, έχω τη γνώμη ότι πέρα από την ελευθερία του λόγου που κυριαρχεί σε αυτά, τα ιστολόγια δεν έχουν αποκτήσει ακόμα(;) το κύρος μιας καλής εφημερίδας.

@cortlinux: Θα συμφωνήσω. Εξάλλου και οι διαδικασίες για το θέμα του press-gr, έγιναν μέσω του ισχύοντος νομικού πλαισίου. Δεν έχεις άδικο και στο δεύτερο που λες.

@σοφία: Καμιά φορά πρέπει να επισημαίνουμε τα αυτονόητα. Δυστυχώς.

A.G.H είπε...

Γράφεις πως "στο διαδίκτυο δεν ξέρεις ποιον να κυνηγήσεις" για τα ανώνυμα σχόλια-συκοφαντίες.
Στην περίπτωση που δημοσιευτεί κάτι τέτοιο σε forum την ευθύνη έχει-βάσει νόμου-ο administrator.
Τώρα για το θέμα της ανωνυμίας,είμαι απολύτως υπέρ.Αρκετά δεν γινόμαστε αντικείμενο παρακολουθήσεις στις υπόλοιπες εκφάνσεις της καθημερινής ζωής? Ας αφήσουμε ένα ανοικτό παράθυρο,όσο υπάρχει και αν υπάρχει βέβαια...

cinderella είπε...

Μεταφέρω εδώ το σχόλιο που έκανα ως απάντηση στο σχόλιο σου στο blog μου γιατί νομίζω οτι ξεκαθαρίζει κομμάτι και τη δική μουθλεση που δεν ήταν απόλυτα εμφανής λόγω της σάτυρας στην οποία είχα εστιάσει!!

"Συμφωνώ απόλυτα με το επιχείρημα σου οτι εκεί που υπάρχει αξιόποινη πράξη θα πρέπει να επεμβαίνει η αστυνομία και να υπάρχει άρση του απορρήτου και της ανωνυμίας κλπ κλπ. Αυτό για το οποίο δεν είμαι και τόσο σίγουρη είναι αν όντως υπήρξε εκβιασμός στο συγκεκριμένο δημοσιογράφο. Τον άκουσα να λέει οτι έλαβε το πρώτο μαίλ και δεν έδωσε σημασία στον εκβιασμό. Ακουλούθησε όμως ένα ακόμα μέσα στη διάρκεια της ημέρας και τελικά θορυβήθηκε. Απο τα μηνύματα όμως που έδωσε στη δημοσιότητα φαίνεται διαφορά 3 λεπτών και μόνο στην ώρα αποστολής!! (Το λαβράκι δεν το έβγαλα μόνη μου. Το διάβασα από τον Πιτσιρίκο αλλά με κάτι τέτοια βλέπω οτι κάποιο λάκκο έχει η φάβα). Άρα;

Ασε που θεωρώ οτι η όλη αντιμετώπιση του θέματος ήταν πολύ λάθος( όπως κι εσύ από ότι διαβάζω άλλωστε). Προστατέψαμε το παιδί του Ζαχόπουλου αυτό το διάστημα και καλά κάναμε. Προστατέψαμε τη γυναίκα του και καλά κάναμε. Προστατέψαμε τη 35χρονη και καλά κάναμε. Τι έγινε ξαφνικά; Γιατί αυτούς τους βγάλαμε στο σφυρί; Ο Χιώτης που βγήκε στο Μέγκα και έριξε το φαρμάκι του, τη κόρη του Καψαμπέλη την υπολόγισε; Τη ψυχολογία αυτού του παιδιού τη λογάριασε την ώρα που η αστυνομία έκανε φύλλο και φτερό το δωμάτιο του; Στην ηλικία μας είναι Δ. Τζ. μου και πραγματικά δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση της οτι κι αν έχει κάνει ο πατέρας μου.

Οσον αφορά αυτό που λες γιατι για το press να ισχύει κάτι διαφορετικό, εγώ μαζί σου να μην ισχύει κάτι διαφορετικό και εκεί που υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές να υπεισέρχεται ο νόμος αλλά εδώ που τα λέμε ένα blog είναι. Και η αισθητική ενός blog είναι εμφανής. Όπως και ενός καναλιού. Και μιας εφημερίδας επίσς. Οπότε ας μην το ψάχνουμε παραπάνω. Για να έχει αυτή την απήχηση, σημαίνει οτι πολύ μεγάλη μερίδα κόσμου συμφωνούσε με την αισθητική του και το περιεχόμενό του και σε αυτό δεν ευθύνοται οι διαχειριστές του!!"

Καλό Σαββατικύριακο καλέ μου!! Καλή ξεκούραση και φιλιά! Σου χρωστάω ένα σχόλιο σε παλαιότερο πόστ αλλά επιφυλάσσομαι προς το παρόν και θα επανέλθω αργότερα!!

ritsmas είπε...

Ετσι στηθηκαν διεθνώς τα μπλογκς. Πώς να αλλάξεις την μανταλιτέ τους ; Μάλλον δύσκολο. Πιστευω ομως στην αυτορύθμιση, κάτι που θα δούμε σύντομα.

Δ. Τζ. είπε...

@a.g.h.: Νομίζω πως όποια ζητήματα ανακύπτουν σε σχέση με το ίντερνετ μπορούν να επιλυθούν με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Δε χρειάζεται, δηλαδή, κάποιος ειδικός νόμος για τα bloggs.

Σχετικά με το θέμα της ανωνυμίας, θεωρώ πως θα ήταν κουτό να απαγορευθεί ή να αρθεί. Τόσο για πρακτικούς, όσο και για ουσιαστικούς λόγους (ελευθερία του λόγου).

@cinderella: Για το θέμα με τον κ. Χιώτη δεν μπορούμε να ξέρουμε αν όντως υπήρξε εκβιασμός. Πάντως γενικά το press-gr δημοσιεύει συχνά αμφιλεγόμενες πληροφορίες (οι οποίες αποδεικνύονται πολλές φορές εντελώς λανθασμένες), οπότε δεν μου φαίνεται εντελώς παράλογο ένα τέτοιο σενάριο.

Ωστόσο, δεν είναι λογικό το ότι επειδή (ίσως) ένας, δύο, δέκα bloggers εκβίασαν, να κινδυνεύουν να την "πληρώσουν" όλοι όσοι γράφουν ανώνυμα στα ιστολόγια. Αυτή η νοοτροπία είναι παράλογη και εντελώς λανθασμένη. Ελπίζω να μην κατατεθεί τελικά νομοσχέδιο για τα bloggs, που –ας μην ξεχνάμε– είναι μια(!) μόνο από τις δεκάδες επιμέρους λειτουργίες αυτού του χαοτικού συμπλέγματος που λέγεται διαδίκτυο...

Καλή δύναμη cinderella μου και καλό σ/κ! Το κειμενάκι μου σε περιμένει όποτε βρεις χρόνο. Προτεραιότητα τώρα έχει η εξεταστική!

@ritsmas: Και ο Πάσχος γράφει για την αυτορύθμιση και νομίζω ότι γενικά ισχύει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένας ειδικός νόμος δε μπορεί να βάλει σε πλήρη τάξη μια τόσο άναρχη δομή όπως το διαδίκτυο...

Ουρανιτσα η Οφιουχος είπε...

Οταν οι παραδοσικοι εφημεριδαδες πωλουν χαρτι τυπωμενο με καλες αλλα και κακες ειδησεις κανενας δεν προσπαθει να τους φυμωσει.Οταν τα blogs αρχιζουν να τους κοβουν τις πωλησεις τους τοτε ξεσηκωνονται.Οταν οι bloggers δεν ειναι μελη της κατεστημενης εξουσιας,οταν δεν μπορουν να τους ελεγχουν τοτε εφαρμοζουν μεθοδους ΕΤΑ-ΕΣΑ.Oταν θιγονται τα συμφεροντα τους τοτε ενας σωσιας του Γ.Παπαδοπουλου,σε ρολο κλουν,ειναι υπο κατασκευη.Οταν αμερικανικο Blog,κερδιζει το δημοσιογραφικο βραβειο Πολκ,για την αποκαλυπτικη δημοσιογραφια του τοτε σιγουρο,μετα απο χρονια θα κανουμε εισαγωγη δημοσιογραφικων blogs,παντα ειμαστε καλοι στις αντιγραφες απο την Εσπερια,αλλα οταν κανουμε την δικη μας επανασταση,παντα βρισκονται προδοτες και δολοφονοι ενος Καποδιστηρια.

Unknown είπε...

Καλό μήνα φίλε δ.τζ.

Νομίζω πως δίνουμε σημασία σε κάτι το οποίο μετά από λίγο καιρό δεν θα μας απασχολεί. Η κοινωνική μηχανική των ΜΜΕ γι' άλλη μια φορά έκανε καλά την δουλεία της.

Σχετικά με την ανωνυμία, θα έλεγα πως εκτός από προστασία των προσωπικών δεδομένων, λειτουργεί και ως καλλιτεχνικό ψευδώνυμο. Βέβαια πολλά blogs έχουν "κίτρινο" χαρακτήρα, αλλά το ίδιο συμβαίνει με όλα τα μέσα. Κακά τα ψέματα, τα blogs όση δύναμη κι αν έχουν δεν θ'αποκτήσουν την ορατότητα και την δημοφιλία ούτε των εφημερίδων καν(για της τηλεόρασης εννοείται πως όχι). Οπότε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης δεν τους δίνει σημασία, συν ότι τα blogs δεν έχουν την "αυθεντία" που προβάλλουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ.

Είναι πολύ ναρκισσιστικό να νομίζουμε πως η εκάστοτε αρχή θ' ασχοληθεί σοβαρά με μας.Ούτως ή άλλως όλα τα blogs παρακολουθούνται με το που αρχίζουν να λειτουργούν από την εταιρεία που προσφέρει το λογισμικό.

Επικίνδυνοι για το Σύστημα γινόμαστε μόνο έξω απ' την οθόνη χωρίς να μειώνω την αξία του ελεύθερου λόγου διαδικτυακά(καθότι blogger κι εγώ), απλά δεν θέλω να έχουμε αυταπάτες περί δύναμης που διαμορφώνει την πραγματικότητα.

Ανώνυμος είπε...

Aναρωτιέμαι...
Ανοίγοντας την tv οποιαδήποτε ώρα (με προτίμηση τις μεσημεριανές) δεν παρατηρεί κανείς τις 'λασπολογίες'εκει? Σε συγκεκριμένα περιοδικά ( ειδικά κάποια ένθετα κυριακάτικων εφημεριδων) δεν παρατηρεί κανείς τι γίνεται? Εκεί όμως δε βλέπω κανέναν να κάνει μήνυση!

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ.ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΩΣΤΕ ΟΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΔΕΡΦΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΠΟΥΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ BLOG ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΣΤΕ.

Δ. Τζ. είπε...

@ουυρανίτσα η οφιούχος: Σίγουρα το διαδίκτυο διεκδικεί –με αξιώσεις πλέον– κομμάτι της ενημερωτικής πίτας από τα παραδοσιακά media. Δεν ξέρουμε αν η διαδικτυακή ενημέρωση θα αποκτήσει σε βάθος χρόνου την αξιοπιστία μιας καλής εφημερίδας, αλλά σίγουρα πρέπει να της δώσουμε μια ευκαιρία να δείξει τι μπορεί να κάνει. Ίσως να βγει κάτι καλό εδώ...

@samael: Είναι βέβαιο, φίλε samael, ότι σε λίγο καιρό το θέμα των blogs θα έχει ξεχαστεί. Ακριβώς γιατί θα έρθει κάποιο άλλο θέμα για να μονοπωλήσει την επικαιρότητα των δελτίων "ειδήσεων".

Αναφορικά με το μέλλον των blogs και το κατά πόσον μπορούν να είναι το αύριο της δημοσιογραφίας, αυτό θα φανεί εν καιρώ. Συμφωνώ πάντως ότι –προς το παρόν τουλάχιστον– τους δίνουμε μεγαλύτερη αξία σε σχέση με την παρεμβατικότητα και τη δύναμη που έχουν.

@chrysa y.: Έχουν γίνει αρκετές μηνύσεις για κουτσομπολίστικες εκπομπές και για δημοσιεύματα εφημερίδων. Γίνεται τόσος ντόρος για τα blogs απλώς επειδή αφενός κάθε τι καινούργιο προκαλεί δέος, αφετέρου λόγω της ιδιομορφίας που έχει το διαδίκτυο (μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης, άρα και περισσότερες πιθανότητες να δημοσιευτούν μπαρούφες).

@νίκος: Αυτό που πρέπει να γίνει είναι αυτορύθμιση. Είναι παράλογο κάποιοι λίγοι λασπολόγοι να δημιουργούν λάθος εικόνα για όλους όσους ασχολούνται με τα blogs. Καλησπέρα φίλε μου.

cinderella είπε...

Ωπα;; Τι έγινε; Καλά εγώ τραβάω ζόρια και δεν ανεβάζω συχνά κείμενο,εσύ όμως τι έχεις; Καλησπέρες!! Χτες το timing μας με τρόμαξε έχω να σου πω!!
Φιλιά πολλά!!

Δ. Τζ. είπε...

@cinderella: Έχει πέσει τρέξιμο είναι η αλήθεια. Αν δεν έχεις και έμπνευση...
Που θα πάει, όμως, θα τη βρούμε...

Όντως εκπληκτικό το timing. Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται δε λένε;