Τρίτη, Φεβρουαρίου 12, 2008

Ο κ. Κούγιας και ο κατήφορος της τηλεοπτικής ενημέρωσης

Πάνω που η υπόθεση Ζαχόπουλου άρχισε να «ξεθυμαίνει» και ελπίζαμε ότι θα ξέφευγε η τηλεοπτική ειδησιογραφία από τη «ροζ» ιστορία και την ατέρμονη σπερμολογία, έγινε κύριο θέμα στα δελτία ειδήσεων η υπόθεση Κούγια – Βατίδου. Αν έκανες ζάπινγκ την προηγούμενη Παρασκευή στα δελτία των «οκτώ», θα έβλεπες ότι όχι μόνο το «νεανικό» δελτίο του Star, αλλά στο σύνολο τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί ανήγαγαν σε θέμα μείζονος σημασίας τις δηλώσεις που έκανε ο αιμόφυρτος ποινικολόγος έξω από το φυλασσόμενο από αστυνομικούς σπίτι του, μετά από ένα ακόμα ενδοοικογενειακό επεισόδιο.

Η πρώτη αντίδραση ενός μέσου τηλεθεατή που είδε τα παραπάνω ρεπορτάζ είναι ένα πλατύ χαμόγελο. Το όλο σκηνικό θυμίζει χολιγουντιανή παραγωγή και μάλιστα χαμηλού επίπεδου. Όμως η υπόθεση δεν είναι καθόλου για γέλια. Το ότι έχει την ανάγκη ο κ. Κούγιας να απευθυνθεί αιμόφυρτος(!) στα media για να καταγγείλει την επίθεση που, όπως ισχυρίζεται, δέχτηκε από «μπράβους» της εν διαστάσει συζύγου του είναι κάτι που χρήζει περαιτέρω ανάλυσης. Το χειρότερο όμως είναι άλλο: τα ίδια τα μέσα δίνουν το δικαίωμα στο κάθε κ. Κούγια να κάνει πρώτο θέμα της επικαιρότητας τα της προσωπικής του ζωής. Ο κ. Κούγιας απλά εκμεταλλεύεται τον τρόπο με τον οποίο ιεραρχούν και προβάλλουν τις «ειδήσεις» οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και παίζει ένα παιχνίδι που ξέρει καλά: αυτό των εντυπώσεων που δημιουργεί η εικόνα.

Είναι, λοιπόν, ένα ζήτημα το για ποιο λόγο επιμένουν τα ΜΜΕ να αναγάγουν σε είδηση –που (πρέπει να) μας αφορά– τις σχέσεις ενός εν διαστάσει ζευγαριού, έστω αναγνωρίσιμου. Γιατί πρέπει να μας απασχολούν οι κλαυθμοί του γνωστού ποινικολόγου και να μην ασχολούμαστε λ.χ. με θέματα μείζονος σημασίας, όπως το τι θα αλλάξει στο Ασφαλιστικό ή ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της μοναδικής υπερδύναμης του πλανήτη;

Κάποιοι θα πουν ότι αυτά είναι που θέλει να δει ο κόσμος. Αυτή η εκτίμηση δε φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Γράφαμε και παλαιότερα ότι «ο τηλεθεατής καταφεύγει σε αυτά τα προγράμματα αφενός για να γεμίσει την ώρα του με κάτι ανάλαφρο –χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι το εγκρίνει– και αφετέρου επειδή είναι ίσως εθισμένος σε τέτοιου είδους προγράμματα» («Διασταυρώσεις» 10/01/2008). Άρα δεν είναι ότι αυτό ζητάει ο τηλεθεατής: απλά αυτό του προσφέρουν τα κανάλια και ο τελευταίος, όντας εθισμένος σε τέτοιου είδους προγράμματα, τα παρακολουθεί. Ίσως πάλι δεν έχει τη διάθεση ο τηλεθεατής να «προβληματιστεί». Βλέπει την τηλεόραση μόνο ως μέσο διασκέδασης, ακόμα και στις –θεωρητικά– πιο σοβαρές εκφάνσεις της (δελτία ειδήσεων).

Και αν ο κόσμος «αγοράζει» αυτό το προϊόν –έστω από συνήθεια ή λόγω «διάθεσης»– αυτό δεν αναιρεί τις ευθύνες κάποιων άλλων. Δεν μειώνει επ’ ουδενί τις ευθύνες της Πολιτείας, η οποία έχει αφήσει στη μοίρα του –και στην ουσία χωρίς ελεγκτικές αρμοδιότητες– το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Δεν αναιρεί ακόμα τις ευθύνες των τηλε-δημοσιογράφων, οι οποίοι συχνά πυκνά νιώθουν την ανάγκη να μας θυμίσουν ότι η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα, άσχετα αν οι επιλογές τους άλλα υποδηλώνουν.

Με την υπόθεση Ζαχόπουλου και την διαχείριση της από πλευράς των media πολλοί θεώρησαν ότι «πιάσαμε πάτο». Μια εφημερίδα δημοσίευσε φωτογραφίες πολύ προσωπικών στιγμών ενός ζευγαριού, βαφτίζοντας την πράξη της δείγμα «αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας», ενώ οι τηλεοπτικοί σταθμοί ασχολήθηκαν ενάμισι μήνα αποκλειστικά με μια υπόθεση, η οποία τελικά αποδεικνύεται «φούσκα». Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο κατήφορος των ελληνικών ΜΜΕ –κυρίως της τηλεόρασης– θα συνεχιστεί. Με πρωταρχική ευθύνη όχι εκείνων που «παίζουν» με την κάμερα (αφού βρίσκουν και τα κάνουν), αλλά αυτών που επιτρέπουν να διαιωνίζεται η τηλεοπτική νοσηρότητα…

Δ. Τζ.

9 σχόλια:

cinderella είπε...

Eίναι ένα ακόμα δείγμα της νοσηρότητας που παρουσιάζουν τα δελτία ειδήσεων και η τηλεόραση γενικότερα, καθώς ο κ. Κούγιας παίζει από το πρωί μέχρι το βράδυ παντού.
Κινήματα όπως το να κλείσουμε την τηλεόραση για μια μέρα δεν πιάνουν αλλά μήπως να κάναμε κάτι πιο δραστικό; Να κόψουμε δια παντός αυτές τις εκπομπές όλοι; Δεν ξέρω πραγματικά τι να πω. Το ζήτημα έχει πολλές παραμέτρους. Και από τη μεριά του εν λόγω κυρίου που εκθέτει τα πιο πολύτιμα κομμάτια του στα μάτια του αδηφάγου κοινού και από τη πλευρά της τηλεόρασης που μετατρέπεται σε αρπακτικό για χάρη της τηλεθέασης. Στο κομμάτι των τηλεθεατών που απλά κοιτούν από τη κλειδαρότρυπα και φτύνουν στο κόρφο τους μη τυχόν και τους συμβεί κάτι ανάλογο δεν θα αναφερθώ. Οι λόγοι ευνόητοι.
Καλησπέρες!!

Ανώνυμος είπε...

exeis apoluto dikio s osa grafeis k sto diko m sxolio, alla k sto blog sou !

diavasa sto profile sou "epikoinwnia k mme".. eisai se kapoia sxetiki sxoli?

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Σωστή τοποθέτηση για μία ακόμη φορά.Το Ραδιοτηλεοπτικό που νοιάζεται για την ποιότητα της τηλεόρασης και στο να μην ξεφύγει καμία βρισιά σε κάνα κανάλι για τέτοια ρεπορτάζ χαμηλού επιπέδου τι έχει να μας πεί;
Καλησπέρα φίλε μου.

Unknown είπε...

To EΣΡ είναι ένα όργανο που ακολουθεί αρκετά τις ορέξεις των κομμάτων. Είναι έρμαιο πολλές φορές και δεν έχει τα κότσια να χτυπήσει μεγάλα συμφέροντα. Απ' την στιγμή που η τηλεόραση είναι εμπορική επιχείρηση όλα υπόκεινται σε ψυχαγωγικούς όρους, ακόμα κι η "ενημέρωση".

Όσο για τον Κούγια...δεν θα χαλάσω τα χέρια μου στο πληκτρολόγιο...

Καλησπέρα Δ.Τζ!

ritsmas είπε...

Προφανώς έχει χαθεί ο έλεγχος καικανείς πια δεν γνωρίζει τί είναι και τί δεν ειναι είδηση. Τα πάντα εξαρτώνται από το κατα ποσον μια χ πληροφορία μπορεί να τσιγκλίσει το θυμικό του τηλεθεατή...από κει και περα ειναι θεμα μαθηματικής σκεψης ! Η βλακεία και ηλιθιότητα στη νιοστή/
αυτα, αγαπητέ μου φιλε....αλλα εσυ μη σκιαζεσαι γιατί τοχουμε πει υπάρχει ενας αλλος κοσμος που πασχίζει να σταθεί στα ποδια του

Ανώνυμος είπε...

δ.τζ.

Όσο εύστοχος είναι ο σχολιασμός άλλο τόσο ψυχαγωγικό ήταν το όλο θέαμα (τουλάχιστον για μένα), πράγμα που μου απαγορεύει να υπερθεματίσω.

Μερικές φορές η αλλοτρίωση είναι πιο γλυκιά όταν είναι "συνειδητή".

Δ. Τζ. είπε...

@cinderella: Καλή μου cinderella θαρρώ πως στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει επιμερισμός ευθυνών. Πρώτα πρώτα φταίει η ίδια η Πολιτεία, η οποία έχει κατ' ουσία νεκρώσει τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Έπειτα, αναρωτιέται κανείς –με όλη την καλή διάθεση– γιατί φορείς, όπως η ΕΣΗΕΑ, αρκούνται σε επαναστατικές ανακοινώσεις περί της "κακιάς παγκοσμιοποίησης" (01.02.2008), αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όσο για τους τηλεθεατές, για εμάς δηλαδή, τι να πω. Μήπως ταιριάζει εδώ το "είμαστε ό,τι βλέπουμε"; Σας χαιρετώ!

@theodora panariti: Καλησπέρα Θεοδώρα. Χαίρομαι που συμφωνούμε! Πέρα από τη σχολή μου (Βιβλιοθηκονομία) είμαι και σε μια σχολή δημοσιογραφίας (ΙΕΚ ΑΚΜΗ).

@νίκος: Γεια σου φίλε Νίκο. Έχεις απόλυτο δίκιο. Η υποκρισία του Ρ/Τ και των άλλων αρμοδίων φορέων είναι αν μήτι άλλο εμφανής…

@samael: Μου άρεσε πολύ αυτό για τον Κούγια! Έχεις δίκιο, οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι πρώτα και πάνω απ' όλα επιχειρήσεις. Ωστόσο και στις επιχειρήσεις (πρέπει να) ισχύουν κάποιοι κανόνες, αν τουλάχιστον θέλουμε να μιλάμε για υγιή ανταγωνισμό. Πάντως, για όποιον θέλει να δει κάτι διαφορετικό υπάρχει ο ΣΚΑΪ και η ΝΕΤ, με αρκετά πιο ψύχραιμη ματιά και σαφώς ειδησεογραφική προσέγγιση. Καλησπέρα φίλε μου.

@ritsmas: Έτσι είναι Ρίτσα. Το ότι κάτι "παίζει" στην tv δε σημαίνει απαραίτητα– μάλλον το αντίθετο θα έλεγα– ότι αποτελεί είδηση, τουλάχιστον έτσι όπως την ορίζουμε εμείς. Όντως υπάρχει αυτός ο "άλλος κόσμος" κι ίσως είναι καλύτερα τελικά που δεν γίνεται "είδηση" και πρέπει εμείς οι ίδιοι να τον ανακαλύψουμε...

@ευάγγελος: Αν εννοείς ότι με το να τους αφήνουμε να (αυτο)γελοιοποιούνται χάνουν από μόνοι τους τα όποια "ερείσματα" έχουν θα με βρεις σύμφωνο. Όπως είπαμε, το να βλέπεις κάτι που προσφέρεται δωρεάν, δε σημαίνει απαραίτητα ότι το εγκρίνεις. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί επ ουδενί τις ευθύνες μας για την μετριότητα που κυριαρχεί (και) στο γυαλί...

Unknown είπε...

Καλησπέρα!
Πέρνα απ' το blog μου, σε προσκαλώ σ' ένα μουσικό παιχνίδι.

attickattack είπε...

Παιδιά λίγα λόγια για τον Κούγια.
Ο άνθρωπος αν και ανισόρροπος εξακολουθεί να είναι ο νούμερο 1 ποινικός δικηγόρος. Και μόνο από αυτό χρίζει σεβασμού(LOL)!
Τα κανάλια έχουν ξεφύγει μακράν εδώ και χρόνια γιατί να αλλάξει τώρα;
Σε λίγο προβλέπω να κάνουμε παράπονα γιατί δεν περιλαμβάνουν τέτοια σκουπίδια.
Όσο το Star θα θεωρείται "ενημερωτικό " κανάλι ΤΙΠΟΤΑ δεν θα με αγγίζει.
Μήπως πρέπει να σκεφτούμε αν πρέπει βλέπουμε ειδήσεις στο χαζοκούτι;
Εγώ βλέπω μόνο για διασκέδαση! Στο star βλέπω Ποτ-πουρι από το youtube!
Για την ενημέρωση προτιμώ το Εξυπνο-κούτι (το PC). Ίσως δεν είσαι πάντα σίγουρος για την Εγκυρότητα αλλά τουλάχιστον όταν το καταλάβεις αλλάζει σελίδα.Ενώ το Star to MEGA o Ant1 κλπ θα μένουν εκεί!
Αυτή είναι η προσωπική γνώμη μου το τονίζω!