Τρίτη, Οκτωβρίου 21, 2008

Κολωνία: Dom, πάρκα, μουσεία και Ρήνος…

Η Κολωνία είναι η μεγαλύτερη πόλη του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και η τέταρτη μεγαλύτερη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας με πληθυσμό περίπου 1.000.000 κατοίκους. Είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ρήνου, δυτικά του οποίου βρίσκονται τα σπουδαιότερα σημεία της πόλης.

Σήμα κατατεθέν της Κολωνίας είναι η Dom, ο γοτθικής κατασκευής καθεδρικός ναός (από τους ψηλότερους στον κόσμο) στο κέντρο της πόλης, απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό. Ξεκίνησε να κτίζεται στα μέσα του 13ου αιώνα, αλλά δεν ολοκληρώθηκε πριν από το 1880. Ενδεικτικό της σπουδαιότητάς του είναι το γεγονός ότι ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της Unesco. Πολύ κοντά στην Dom βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης, καθώς και το γραφείο εξυπηρέτησης τουριστών. Σε αυτό μπορεί να αναζητήσει κανείς οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεται για την πόλη, όπως επίσης χάρτες, οδηγούς, αναμνηστικά και εισιτήρια για οτιδήποτε συμβαίνει στην Κολωνία.

Στην Κολωνία τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη: όλα είναι οργανωμένα, όπως ακριβώς το γραφείο τουρισμού. Κάθε λεπτό αναχωρεί και ένα τρένο από τις δέκα πλατφόρμες του σταθμού της πόλης, συνήθως με ακρίβεια δευτερολέπτου. Επίσης, στο σταθμό λειτουργεί –εκτός των δεκάδων εμπορικών καταστημάτων– και ειδικός χώρος φύλαξης αποσκευών, προς διευκόλυνση των κατοίκων και (κυρίως) των επισκεπτών της πόλης.

Αν κάτι χαρακτηρίζει την Κολωνία, πέρα από τον επιβλητικό Καθεδρικό ναό, αυτό είναι τα μεγάλα πάρκα στην καρδιά της πόλης. Γι’ αυτό και οι περίπατοι κοντά στον Ρήνο είναι πολύ ευχάριστοι Η Κολωνία είναι επίσης η χαρά του ποδηλάτη. Οι μεγάλοι πεζόδρομοι, σε συνδυασμό με τις ειδικές λωρίδες και το επίπεδο έδαφος καθιστούν τις ορθοπεταλιές μια καθ’ όλα διασκεδαστική δραστηριότητα.

Εξίσου ευχάριστη είναι και η κρουαζιέρα στον Ρήνο. Αν μάλιστα ο καιρός είναι καλός, ο ταξιδιώτης μπορεί να καθίσει στο κατάστρωμα και να έχει μια πανοραμική θέα της πόλης, με ηχητική «ξενάγηση» στα σημαντικότερα σημεία της (στα αγγλικά και τα γερμανικά).

Όταν μιλάμε για την Κολωνία, δεν πρέπει διαφεύγει της προσοχής μας ότι πρόκειται για μια πόλη που δίνει μεγάλη έμφαση στον πολιτισμό και τα γράμματα. Το πανεπιστήμιο της είναι από τα παλαιότερα της Ευρώπης, ενώ η πόλη φιλοξενεί και ορισμένα «πρωτότυπα» μουσεία. Στις όχθες του Ρήνου είναι κτισμένο το Schokoladen Museum, ένας φόρος τιμής στον αγαπημένο γλυκό πειρασμό μικρών και μεγάλων. Μια επίσκεψη στο συγκεκριμένο μουσείο αρκεί για να μάθει κανείς τα πάντα για τη σοκολάτα: πως και ποιοι την ανακάλυψαν, πώς παρασκευάζεται, πως διαφημιζόταν τότε και τώρα. Αφού ψωνίσουμε μερικές σοκολάτες για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, θα πιούμε τον καφέ μας στην καφετέρια στο ισόγειο του μουσείου με θέα τον Ρήνο.

Ακριβώς δίπλα στο Μουσείο Σοκολάτας βρίσκεται το Μουσείο Αθλητισμού και Ολυμπιακών Αγώνων της Γερμανίας. Στους χώρους του ο επισκέπτης ξετυλίγει το κουβάρι του παγκοσμίου αθλητισμού, ξεκινώντας από ένα αρχαιοελληνικό γυμναστήριο και φτάνοντας μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972. Ενδιάμεσα έχει τη δυνατότητα να μάθει αρκετά στοιχεία για σχεδόν όλα τα ολυμπιακά αθλήματα, μέσα από βίντεο αλλά και αρκετά πιστά αντίγραφα (ρέπλικες).

Η Κολωνία είναι ακόμα γνωστή για το εκθεσιακό κέντρο «Koelnmesse». Στους χώρους του διεξάγονται κάθε χρόνο περίπου 2.000 συνδιασκέψεις, ενώ μόνο στην έκθεση «Photokina 2008» το επισκέφτηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Τι είναι λοιπόν η Κολωνία; Πέρα από μια πολύ οργανωμένη τυπική γερμανική πόλη, είναι και τα σοκάκια της. Είναι η Dom, η παλιά πόλη, τα πάρκα, ο Ρήνος, η περίφημη τοπική μπύρα K lsh. Ή απλώς όπως λέει το σλόγκαν: Köln ist ein Gefühl, Η Κολωνία είναι ένα αίσθημα…

Δ. Τζ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θάρρος» στις 21.10.2008

5 σχόλια:

fvasileiou είπε...

Δημήτρη, αν δεν σου κάνει ιδιαίτερο κόπο, ανέβασε κι άλλες φωτογραφίες από την Köln.
Ήμουνα εκεί πρόπερσι για το καρναβάλι. Πέρασα τέλεια. Τόσο τέλεια που δεν μου έμεινε χρόνος να δω τον Καθεδρικό (!)
Άρα θα πρέπει να πάμε και οι δυο σύντομα: Εσύ για το καρναβάλι κι εγώ για τον ναό.

NdN είπε...

Δεν έχω πάει, αλλά έχω φίλους από εκεί. Μου έχουν πει ότι η Κολωνία είναι πολύ όμορφη και ακόμα πιο όμορφο είναι το Ντυσσελντορφ που είναι δίπλα!

Να ανεβάσεις κι άλλες φωτογραφίες!

Καλό Σαββατοκύριακο!

Unknown είπε...

Πολύ όμορφες εμπειρίες.
Ο καθεδρικός είναι πανέμορφος.
Τα πάρκα στις περισσότερες ευρωπαικές πόλεις είναι ΠΑΡΚΑ!
Κι εκεί έχουν μουσείο σοκολάτας; Ενδιαφέρον :)
Πολύ ωραία τα ταξίδια Δ.Τζ! Αν έχεις κι άλλες φωτογραφίες ευπρόσδεκτες!

Καλό μεσημέρι.

Δ. Τζ. είπε...

@fvasileiou: Έχω ακούσει και διαβάσει πολλά για το καρναβάλι. Πρέπει να είναι πολύ καλή εμπειρία. Πάντως η Κολωνία είναι μια πόλη που σε κάνει να θες να επιστρέψεις κάποια στιγμή. Γιατί όχι με αφορμή το Καρναβάλι;

@ndn: Στο Ντίσελντορφ δεν έχω πάει, πάντως η Κολωνία είναι πραγματικά πολύ όμορφη πόλη. Ιδίως Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, που είναι ιδανική εποχή για βόλτες στα πάρκα, στο Ρήνο και στην πόλη. Αργότερα αρχίζουν τα… ακραία καιρικά φαινόμενα και είναι αμαρτία να μην μπορείς να γυρίσεις μια τόσο όμορφη πόλη.

@samael: Αν κάτι ζηλεύω στους κεντροευρωπαίους και τους βορειοευρωπαίους, φίλε samael, αυτό είναι τα πάρκα τους! Μιλάμε για πραγματικές οάσεις πρασίνου, χωρίς ίχνος υπερβολής... Και μπορείς να κάνεις τα πάντα: βόλτες με mp3 και καφέ ανά χείρας στα πάρκα πέριξ του Ρήνου, να απολαύσεις το βιβλίο σου στο γκαζόν, ή απλά να καθίσεις σε ένα παγκάκι και να χαζεύεις το ποτάμι και την πόλη. Τόσο απλά πράγματα και τόσο μακρινά για εμάς…

http://www.schokoladenmuseum.de
Η διεύθυνση του μουσείου Σοκολάτας, για να πάρεις μια ιδέα!

@all: http://www.koelntourismus.de/highlights_en.html

Μπείτε στο link, έχει ορισμένες υπέροχες φωτογραφίες για την πόλη. Δεν μπόρεσα να ξεχωρίσω κάποιες...

Σοφία είπε...

Το καρναβάλι όντως αξίζει πολύ, όπως και το Χριστουγεννιάτικο παζάρι, που κατά τη γνώμη μου είναι το καλύτερο στην Γερμανία!