Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 22, 2008

Στον αστερισμό του κ. Τατούλη

Πριν από περίπου δύο βδομάδες ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος κ. Πέτρος Τατούλης ανέβασε στο ιστολόγιο του ένα άκρως δηκτικό κείμενο 1.831 λέξεων. Σε αυτό καταφέρεται εναντίον του υπουργού Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλου και της συζύγου του κ. Μάρας Ζαχαρέα, απαντάει σε μια δήλωση της υπουργού Εξωτερικών κ. Ντ. Μπακογιάννη και κριτικάρει –εμμέσως– τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Φυσικά η αξιωματική αντιπολίτευση δεν άφησε ανεκμετάλλευτο το «δώρο» Τατούλη. Στελέχη του ΠαΣοΚ –ερμηνεύοντας το κείμενο του πρώην υφυπουργού– μίλησαν για βέλη εκ των έσω, που δημιουργούν ρήγμα στο εσωτερικό της ΝΔ, ενώ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Τατούλης αμφισβητεί ευθέως τον κ. Καραμανλή.

Δέκα ημέρες μετά, ο Αρκάς βουλευτής επανήλθε με νέα ανάρτηση. Σε αυτήν σχολιάζει την ομιλία του προέδρου του ΠαΣοΚ στη ΔΕΘ και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι «πράσινοι» δεν είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν.

Αυτό ήταν! Από τη μια στιγμή στην άλλη, ο κ. Τατούλης «που λέει τα πράγματα με το όνομα τους» και δείχνει με τη στάση του πόσο διχασμένη είναι η κυβερνητική παράταξη, έγινε το πλέον αναξιόπιστο πρόσωπο! Το δε μπλογκ του κατακλύστηκε από μηνύματα αγανακτισμένων οπαδών του ΠαΣοΚ. Πιθανολογούμε ότι ήταν οι ίδιοι που λίγες μέρες πριν τον αποθέωναν.

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο Αρκάς βουλευτής έχει κατορθώσει να είναι το πρόσωπο των τελευταίων εβδομάδων αποτελώντας σημείο αναφοράς για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Με τα όσα πράττει, λέει ή δεν λέει, γράφει, υπονοεί και καταλογίζει. Κυρίως όμως για την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση, δίνοντας τροφή στα κανάλια για συζητήσεις επί συζητήσεων, υποθέσεις, εικοτολογίες.

Πρώην στέλεχος του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κινήματος Ελλάδος (ΕΚΚΕ), ο κ. Τατούλης φαίνεται –όπως γράφτηκε κατά κόρον τις τελευταίες μέρες– πως είναι θιασώτης του μαοϊκού ρητού «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση». Αν και κανείς δεν μπορεί να ξέρει επακριβώς τις προθέσεις του, είναι μάλλον η πίκρα εξαιτίας της αποπομπής του από την κυβέρνηση που τον έχει κάνει τόσο επικριτικό. Δεν εξηγείται αλλιώς: κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Πολιτισμού δεν ασκούσε καμία απολύτως κριτική, παρότι κάτι τέτοιο είθισται να συμβαίνει ακόμα και από εν ενεργεία υπουργούς.

Σαφώς, ως βουλευτής ο κ. Τατούλης δικαιούται (ή καλύτερα οφείλει) να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, παρά τα όσα λέγονται περί «κομματικής πειθαρχίας». Η λογική του «μαντριού» είναι πέρα για πέρα λανθασμένη. Πλην όμως «είναι άλλο πράγμα η απόλυτη (κακώς εννοούμενη) κομματική πειθαρχία και άλλο το να συμφωνείς σε βασικές, προγραμματικού τύπου θέσεις με τον κομματικό φορέα που είσαι ενταγμένος. Γιατί αν πράγματι ο βουλευτής του κυβερνόντος κόμματος αισθάνεται τόσο μακριά ιδεολογικοπολιτικά από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του και εννοεί τα όσα λέει το καλύτερο που έχει να κάνει τόσο για την ΝΔ, όσο κυρίως γι’ αυτόν είναι να παραιτηθεί…». Αυτά γράφαμε παλαιότερα, όταν στη θέση του κ. Τατούλη ήταν ο κ. Πολύδωρας και ισχύουν απόλυτα στην περίπτωση του κ. Τατούλη.

Εν τέλει ίσως να μην μάθουμε ποτέ τους ακριβείς λόγους για τους οποίους ασκεί τόσο έντονη κριτική ο πρώην υφυπουργός. Και ίσως να μην έχει και τόση σημασία. Το θέμα είναι να αφήσουν στην άκρη κόμματα, και ΜΜΕ την παραπολιτική και να ασχοληθούν με την ουσία της πολιτικής. Διότι ναι μεν «πουλάει» η αντίθεση ενός βουλευτή στην κυβέρνηση του, ωστόσο έχουμε πολύ πιο σημαντικά θέματα να συζητήσουμε.

Όσο για τον κ. Τατούλη, με τον τρόπο που συμπεριφέρεται δίνει σάρκα και οστά σε ένα παλαιό ουγγαρέζικο ρητό: «Δεν έχει σημασία να παίρνεις ό,τι θες, αλλά να θες ό,τι παίρνεις».

Δ. Τζ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θάρρος» στις 24.09.2008

6 σχόλια:

Σοφία είπε...

Αναρωτιέμαι αν ο Τατούλης σκέφτεται να κάνει δικό του κόμμα...

fvasileiou είπε...

Φίλε μου Δημήτρη, δεν χρειάζεται να σου πω ότι συμφωνώ με την οπτική σου. Σημειώνω μόνο ότι πλέον έχω πειστεί ότι για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί δεν ευθύνεται ο κ. Τατούλης, ο Πολύδωρας ή ο Βουλγαράκης. Ούτε καν πολιτικές αποφάσεις ή παραλήψεις της κυβέρνησης. Είμαι πεπεισμένος ότι το παιχνίδι είναι πολύ πιο χοντρό...

@σοφία
Μακάρι να κάνει κόμμα και αυτός και όσοι δεν καλύπτονται από τα υπάρχοντα κόμματα. Να δούμε πόσο μετράνε...

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Γραφικότητες απο έναν ανύπαρκτο και"λίγο"πολιτικό με κύριο σκοπό να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και με στόχο όχι το καλό της χώρας αλλά το προσωπικό του όφελος.Αν αύριο το πρωί του έδινε πάλι ένα υπουργείο ο Καραμανλής θα το έραβε.Οπότε πώς να ασχοληθείς σοβαρά με έναν τέτοιο τύπο;
Τουλάχιστον ο Μανώλης μου φαίνεται πιο ειλικρινής.

Δ. Τζ. είπε...

@σοφία: Μένει να αποδειχτεί. Πάντως δε νομίζω ότι θα είχε νόημα κάτι τέτοιο, αφού σε αντίστοιχα εγχειρήματα έχουν αποτύχει πολύ μεγαλύτερα ονόματα. Βέβαια, ούτε οι υπόλοιπες κινήσεις του κ. Τατούλη βγάζουν ιδιαίτερο νόημα...

@fvasileiou: Αν υπάρχει κάτι τέτοιο φίλε Φώτη, αργά η γρήγορα φαντάζομαι ότι θα πέσουν οι μάσκες. Θα έχει ενδιαφέρον να βλέπαμε ποιος υποκινεί ποιόν, με ποια ανταλλάγματα κοκ. Το μόνο σίγουρο στις περιπτώσεις Τατούλη - Πολύδωρα είναι ότι δε μιλάμε για μια απλή διαφωνία σε επίπεδο τακτικής ή πολιτικής, αλλά για κάτι άλλο.

@νίκος: Νομίζω ότι συμφωνούμε φίλε Νίκο. Ο κ. Τατούλης εκμεταλλεύεται τις καταστάσεις για να αυτοπροβληθεί και πιθανώς για να πάρει την εκδίκηση του. Δε μπορώ να καταλάβω, όμως, γιατί όλο αυτό το σκηνικό πρέπει να μας ενδιαφέρει και να "παίζει" μονίμως ως πρώτο θέμα σε δελτία και εφημερίδες…

Unknown είπε...

Ο κ. Τατούλης όπως και κάθε πολιτικός που κατέχει υπουργική θέση είναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται να κάνει κριτική!ΌΛοι όταν βρεθούν στην "απ' έξω" αποκτούν φωνή, μάλιστα ορισμένοι γίνονται λαλίστατοι.

Πάντως το όλο σκηνικό θυμίζει λίγο ποδοσφαιρικό ντέρμπι. Αυτό και μόνο λέει πολλά για την ποιότητα της πολιτικής που έχουμε.

Προσωπικά δεν τον ξέρω τον κύριο, ούτε έχω δει να κάνει κάποιο έργο (και δεν εννοώ γέφυρες κτλ).

Φίλε Δ.Τζ νομίζω πως ο πολιτικός αναλφαβητισμός αρκετών πολιτικών τους οδηγεί σε show για τα κανάλια και τα blogs.
Κάθε δημοσιότηα είναι καλή δημοσιότητα;

Δ. Τζ. είπε...

@samael: Δυστυχώς φίλε samael έτσι είναι τα πράγματα: δημοσιότητα να 'ναι και ας είναι και αρνητική! Κατανοώ ότι η φασαρία, η μουρμούρα και η αντίδραση πουλάνε, γι' αυτό και "παίζουν" στα δελτία. Ειλικρινά, όμως, δε μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να μας αφορά όλους η γκρίνια κάποιου βουλευτή, που έχασε την υπουργική του καρέκλα, και η συνακόλουθη παραφιλολογία…