Δευτέρα, Ιουλίου 07, 2008

Η χρηματοδότηση των κομμάτων

Λίγο η άσχημη οικονομική συγκυρία, λίγο η κατακόρυφη πτώση των ποσοστών του κόμματος στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές σε συνδυασμό με τη γενικότερη απαξίωση της πολιτικής, και οι βρετανοί Νέοι Εργατικοί βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή (οικονομικά) θέση: Αν δεν βρουν 30 εκατ. ευρώ εντός του καλοκαιριού –διαβάζουμε στον «Ελεύθερο Τύπο»– το κόμμα θα χρεοκοπήσει. Για να αποφύγουν την αρνητική αυτή εξέλιξη οι ιθύνοντες του κυβερνώντος κόμματος της Γηραιάς Αλβιόνας σκέφτηκαν κάτι –αν μη τι άλλο– πρωτότυπο. Στο «Γουέμπλεϊ», τον επονομαζόμενο «ναό του ποδοσφαίρου», θα βάλουν την ερχόμενη εβδομάδα σε πλειστηριασμό μια παρτίδα τένις με τον τέως πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και ένα δείπνο με τον προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ –και προσωπικό φίλο του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν– σερ Άλεξ Φέργκιουσον, έτσι ώστε να μαζέψουν τα χρήματα που χρειάζονται.

Κακά τα ψέματα. Πολιτική χωρίς (πολλά) χρήματα δε γίνεται. Φτάνει να αναλογιστεί κανείς τα ποσά που ξοδεύει ένα κόμμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Αφίσες, προεκλογικές συγκεντρώσεις, διαφημιστικό υλικό, προσωπικό… Κι όταν οι φίλοι και τα μέλη σου γυρνάνε την πλάτη, τότε αναγκαστικά στρέφεσαι στην αγορά.

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και στην υπόθεση της Siemens. Μόνο που οι ελληνικοί κομματικοί φορείς –εν αντιθέσει με τους βρετανούς– χρησιμοποίησαν τον πατροπαράδοτο τρόπο (κάτω από το τραπέζι). Δεν υποστηρίζουμε, βέβαια, ότι οι βρετανοί πάνε με το σταυρό στο χέρι. Μόλις μερικούς μήνες πριν ο τέως πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ κατηγορήθηκε για τον τρόπο με τον όποιο χορηγούσε κατά τη διάρκεια της θητείας του τίτλους ευγενείας: έδειχνε «προτίμηση» στους χορηγούς του κόμματος του. Ωστόσο, λίγη φαντασία δε βλάπτει κανέναν. Κανείς δε θα ψέξει ένα κόμμα που αναζητά με ανορθόδοξο –πλην νόμιμο– τρόπο χρήματα για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες του. Το κόμμα θα κατηγορηθεί μόνο εάν παρανομήσει.

Και ερχόμαστε στο δια ταύτα. Είναι λογικό να χρηματοδοτούνται κόμματα από επιχειρήσεις; Είναι λανθασμένο το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα και απαγορεύει τις εισφορές επιχειρήσεων; Κατά τη γνώμη μας και στα δύο ερωτήματα η απάντηση είναι ναι. Όπως μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης να συνεισφέρει σε ένα κόμμα, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τις επιχειρήσεις. Με μια διαφορά: όλες οι χορηγήσεις θα πρέπει να δημοσιοποιούνται (μέσω διαδικτύου) –όπως συμβαίνει και στις Ηνωμένες Πολιτείες– έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Έτσι και τα κόμματα θα έχουν ρευστότητα χωρίς να παρανομούν και ο πολίτης θα μπορεί να βγάζει τα δικά του συμπεράσματα πριν πάει στις κάλπες.

Δεν είναι κακό επιχειρήσεις να χρηματοδοτούν κόμματα. Κακό είναι να μην ξέρουμε ποιος έδωσε πόσα και σε ποιον…

Δ. Τζ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θάρρος» στις 06.07.2008

9 σχόλια:

NdN είπε...

Καλημέρα,

Σκεφτόμουν και εγώ να κάνω ένα ποστ με αυτά που πριγράφεις. Αρχικά να περιγράψω τι έγινε στην υπόθεση με τους τίτλους ευγενείας, ποιοι ασχολήθηκνα, ποιους αφορα καιπόσο στοίχισε στο εργατικό κόμμα και καταδεύτερον για την παρτίδα τένις και το δείπνο που αναφέρεις.

Ο τρόπος χρηματοδότηης των Βρετανικών και των Αμερικανικών κομμάτων είναι ο σωστός. Ετσι ο πολίτης ξέρει τι θα πάρει και από που το κάθε κόμμα. Γενικά πιστεύω ότι η νομιμοποίηση εσόδω από κάθε μη παρανομη εργασία θα βοηθούσε να καθαρίσει ο τόπος. Κάτι τέτοιο είναι και τα ιδιαίτερα και οι μελέτες τω μηχανικών του δημοσίου, τα ιατρεία των γιατρών του ΙΚΑ κτλ. Ας αποκτήσυν τη δυνατότητα και ας φορολογούνται. Για να ξέρουμε όλοι πως αποκτήθηκαν και τα εξοχικά, τα κότερα κτλ από κάποιους.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Κάποτε μας έστελναν λεφτά μέσω δανείων οι Βρετανοί για να φτιάξουμε δρόμους και εμείς τα τρώγαμε δια της πλαγίας οδού..Σήμερα βρίσκονται σχεδόν στην ίδια θέση με εμάς..Ποιός να το περίμενε;

cortlinux είπε...

Θα συμφωνήσω απόλυτα με το post. Απλώς να τονίσουμε ότι ακόμη και στις ΗΠΑ δεν είναι ότι δεν υπάρχει διαπλοκή απλά ας το πούμε διαφορεικά μπορεί πιο εύκολα ίσώς να διαφανεί κι ότι επίσης δεν το παίζουν αθώες περιστέρες.

fvasileiou είπε...

Λυπάμαι, αλλά χρηματοδότηση των κομμάτων αλά Αμερική δεν μπορεί να γίνει στο προβλεπτό μέλλον στη χώρα μας. Κι αυτό λόγω της δαιμονοποίησης: Η αριστερά στον τόπο μας αρέσκεται αντί να προσέρχεται με επιχειρήματα στον δημόσιο διάλογο, να δαιμονοποιεί πρόσωπα και πολιτικές: Η περίπτωση της Μ. Γιαννάκου είναι ένα καλό παράδειγμα.
Φαντάσου λοιπόν τι έχει να γίνει, αν προεκλογικά μάθουμε ότι η τάδε εταιρεία έδωσε στη ΝΔ και η δείνα στο Πασόκ.

Δ. Τζ. είπε...

@ndn: Έτσι είναι. Και σε τελική ανάλυση αν εφαρμοστεί το "αμερικάνικο μοντέλο" στη χώρα μας, ο καθένας θα είναι υπεύθυνος των πράξεων του. Θα λογοδοτεί στην κοινωνία και οι πολίτες θα μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους έχοντας όσο το δυνατόν πληρέστερη γνώση του τι γίνεται.

@νίκος: Τουλάχιστον αυτοί είναι εφευρετικοί...

@cortlinux: Ακριβώς. Η απόλυτη διαφάνεια μας δίνει τη δυνατότητα να ξέρουμε ποιος χρηματοδοτεί ποιον. Το να εξαφανιστεί η διαπλοκή είναι αδύνατο, καθότι η συναλλαγή (και η παράνομη) είναι στη φύση του ανθρώπου. Όμως μέσω αυτού του μοντέλου μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα ότι θα μειωθεί, γιατί θα είναι πιο δύσκολο -και πάντως παράνομο- το να κρύψεις έσοδα...

@fvasileiou: Όντως, φαίνεται δύσκολο να λειτουργήσει το εν λόγω σύστημα στην Ελλάδα. Όμως νομίζω ότι αν το εφαρμόσουμε, η αριστερά -έστω εκείνο το κομμάτι της στο οποίο αναφερόμαστε, που θέλει να βγάλει από τη μύγα ξύγκι- θα περιθωριοποιηθεί και θα απομονωθεί...

fvasileiou είπε...

Πιθανόν να έχεις δίκιο: Στο τέλος αυτό το κομμάτι της Αριστεράς (δηλαδή όλη η αριστερά) θα απομονωθεί από τους πολίτες. Αλλά τι θα έχει μεσολαβήσει και τι θα έχει θυσιαστεί είναι το ερώτημα...

cortlinux είπε...

Δεν το νομίζω παιδιά ότι θα συμβεί έτσι μια και μεγάλες εταιρίες επίσης χρηματοδοτούν και την αριστερά. Άλλωστε το πρόβλημα της χώρας μας δεν νομίζω ότι το έχει αποκλειστικά η Αριστερα. Γενικά η πολιτική σκηνή το έχει το πρόβλημα.

ritsmas είπε...

Νομίζω ότι με την αποστροφή των μελών της βουλής στην αναθεώρηση του συντάγματος χάθηκε μια τυπική , αν μη τι άλλο, ευκαιρία για να ρυθιστεί κατα το δυνατόν η υποθεση της χρηματοδότησης των κομματων, φαινόμενο διεθνές... Δεν ανακάλυψαμε αίφνης τον τροχό.
σε χαιρετω και καλό καλοκαίρι
ριτς

Δ. Τζ. είπε...

@fvasileiou - cortlinux: Σαφώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο της αριστερές, αλλά ολόκληρου του πολιτικού συστήματος. Και σίγουρα πιο πολύ βαρύνονται τα δύο μεγάλα κόμματα που νέμονται εκ περιτροπής την εξουσία. Ωστόσο, αν κάποια στιγμή τεθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης κομμάτων από επιχειρήσεις (που θα τεθεί) τότε (και) η αριστερά θα κληθεί να απαντήσει. Και η απάντηση αυτή θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη, πειστική και ρεαλιστική. Δεν αρκούν οι κατάρες κατά του ανάλγητου νεοφιλελευθερισμού...

@ritsmas: Δεν ανακαλύψαμε εμείς τη λύση. Εμείς απλώς δυσκολευόμαστε να την εφαρμόσουμε. Λόγω αδράνειας ή από άποψη, δεν ξέρω...

Καλό καλοκαίρι!