Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2009

Η βία στα γήπεδα και οι ανεύθυνοι / υπεύθυνοι

Δίχως υπερβολή τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, με την ανάληψη των καθηκόντων του ο εκάστοτε υφυπουργός Αθλητισμού φτιάχνει και έναν νόμο για την «πάταξη της βίας στα γήπεδα». Νόμος που είτε θα είναι λειψός, είτε θα εφαρμοστεί πλημμελώς, άρα δε θα αποδώσει τα αναμενόμενα. Και αν με τόση ευκολία ψηφίζουμε νόμους, θα περίμενε κανείς ότι οι αρμόδιοι φορείς θα έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αποφευχθούν τα επεισόδια, δίνοντας βάση στην πρόληψη, στην οποία ο κάθε νόμος μόνο εν μέρει μπορεί να συνεισφέρει.

Ευσεβείς πόθοι! Για μια ακόμα φορά την περασμένη Κυριακή αποδείχθηκε ότι το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα δεν έχει να κάνει (μόνο) με τους νόμους και (ή) την επιλεκτική εφαρμογή τους, αλλά κυρίως εστιάζεται στην έλλειψη βούλησης από την πλευρά των υπευθύνων, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα επεισόδια όταν αυτό είναι εφικτό. Διότι στην προκειμένη περίπτωση τα πράγματα ήταν απλά: Στο κλειστό γυμναστήριο του ΟΑΚΑ αγωνιζόταν στις 16.30 η ομάδα βόλεϊ του Παναθηναϊκού, ενώ στις 20.00 στο Ολυμπιακό Στάδιο έπαιζε η ποδοσφαιρική ΑΕΚ. Μάλιστα η διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ με ανακοίνωση της προς όλους τους αρμόδιους φορείς στις 19/3 (δηλαδή τρεις μέρες πριν τη διεξαγωγή των αγώνων) έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου: «Η εκδήλωση επεισοδίων, παρά τις όποιες προσπάθειές μας, διαφαίνεται αναπόφευκτη, λόγω της παράλληλης και σχεδόν ταυτόχρονης με τον ποδοσφαιρικό αγώνα διεξαγωγής των αγώνων του FINAL– 4 του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας Βόλεϊ.

»Η αποχώρηση των θεατών του βόλεϊ και η παράλληλη προσέλευση των φιλάθλων μας για τον αγώνα ποδοσφαίρου με τον Λεβαδειακό, συμπίπτει χρονικά και θα οξύνει την ένταση, κυρίως στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου, στους χώρους στάθμευσης, στα μέσα μαζικής μεταφοράς που εξυπηρετούν το Ολυμπιακό Στάδιο, κλπ. Παρακαλούμε όπως ληφθούν υπ’ όψιν σας οι ανωτέρω επισημάνσεις μας και όπως ενεργήσετε ανάλογα».

Οι επισημάνσεις της ΠΑΕ ΑΕΚ, καθώς και το αίτημα του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη για αλλαγή ημέρας διεξαγωγής του ποδοσφαιρικού αγώνα δεν συγκίνησαν τους επικεφαλείς της διοργανώτριας αρχής Superleague, οι οποίοι κρύφτηκαν πίσω από «λόγους αρχής και δεσμευτικές αποφάσεις του Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκα» που δεν επέτρεπαν «κάποια μεμονωμένη αλλαγή στο αγωνιστικό πρόγραμμα».

Το χειρότερο είναι ότι για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια δυσάρεστα γεγονότα που ήταν εφικτό να μην συμβούν συνέβησαν μόνο και μόνο λόγω ανεπαρκούς συντονισμού και έλλειψης βούλησης των αρμοδίων παραγόντων.

Το ζήτημα τίθεται στις σωστές του διαστάσεις στην παρακάτω ανακοίνωση: «Παρότι κατά τη φετινή αγωνιστική περίοδο έχουμε συχνά γίνει μάρτυρες επεισοδίων, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με σωστότερο σχεδιασμό, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις τα επεισόδια έχουν ουσιαστικά προαναγγελθεί, θεωρούμε απαραίτητο, για μία ακόμη φορά, να τονίσουμε την αναγκαιότητα για καλύτερη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, ιδίως όσων έχουν την ευθύνη διαχείρισης αθλητικών εκδηλώσεων. Η πρόληψη και η σωστή και έγκαιρη συνεργασία αποτελούν μονόδρομο στην ανεύρεση λύσεων που θα διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή όλων των αθλητικών αναμετρήσεων».

Λεπτομέρεια: Μαντέψτε ποιοι είναι εκείνοι που μιλάνε για «σωστότερο σχεδιασμό», «καλύτερη συνεργασία» των εμπλεκόμενων φορέων, «πρόληψη» κοκ; Όσο περίεργο και αν ακούγεται πρόκειται για ανακοίνωση της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος! Εκείνοι που ένιπταν τα χείρας τους την ώρα των αποφάσεων, τώρα επιμερίζουν ευθύνες δίχως ίχνος αυτοκριτικής, ηθικολογούν και αρκούνται σε ευχολόγια. Με τέτοια νοοτροπία είναι σίγουρο ότι θα ξαναζήσουμε γεγονότα σαν αυτά της περασμένης Κυριακής. Και αυτό γιατί ο στρουθοκαμηλισμός και η αποποίηση των ευθυνών ήταν πάντοτε η εύκολη λύση, με βραχυπρόθεσμα όμως αποτελέσματα…

Δ. Τζ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θάρρος» στις 28.03.2009

7 σχόλια:

NdN είπε...

Καλησπέρα Δ.Τζ.,

η λύση υπάρχει και την είχε δώσει η Θάτσερ. Από τότε δεν υπάρχει ούτε καν όρθιος στο γήπεδο, επεισόδιο ούτε για πλάκα, και το ποδόσφαιρο που παρακολουθούμε είναι το καλύτερο στον κόσμο. Επομένως οι λύσεις υπάρχουν. Κανένας όμως δεν θέλει να αναλάβει αυτό το λεγόμενο "πολιτικό κόστος". Ετσι και η τύχη του αθλητισμού στην Ελλάδα θα έχει την τύχη όλων των υπολοίπων πραγμάτων...στασιμότητα και εγκαταλειψη.

fvasileiou είπε...

Συμφωνώ κι εγώ με τον προλαλήσαντα: Το θέμα της βίας -κι εντός κι εκτός γηπέδων- δεν λύνεται μόνο με συζήτηση και κατανόηση.

ritsmas είπε...

καλό Πασχα εύχομαι. Ναμαστε καλά να προχωράμε....
ριτς

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ είπε...

Στην Ελλάδα ζούμε αδερφέ!Ούτε η πρώτη φορά είναι που συμβαίνουν ούτε η τελευταία.Μακάρι να είχαμε εμείς οι οπαδοί την ωριμότητα ωστε να βάζαμε τα γυαλιά σε αυτούς τους ανευθυνουπεύθυνους.Πιο τρανταχτο παράδειγμα για να μας πουν"πηγαίντε και σφαχτείτε"δεν υπήρχε...
Καλησπέρα και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Οι νόμοι κατά της βίας στα γήπεδα είναι πλέον ανέκδοτο μιας και καμία κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να τα βάλει με τους ανεγκέφαλους χούλιγκαν που κάνουν τα γήπεδα καλοκαιρινά.

Τουλάχιστον να υποχρεώσουν τις ομάδες να πληρώνουν τα σπασμένα.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

What is great? Spamming blogs? :P

Ανώνυμος είπε...

自拍 脫衣秀 a片 成人 a片 3p自拍 3y3成人色色網 3級片 45av 45av光碟 4qk 4u成人 4u成人影片 50av 520sex 520sex脫衣秀 520免費視訊 520免費影片 520聊天室 5278cc免費影片 5278成人色論 5278免費 5278貼圖區 555免費影片 5s成人色論 666成人 666成人光 666貼圖 女優 全裸 69成人 69性愛姿勢 69情色貼圖 69聊天室 鹹濕 裸圖 火辣 6g成人色論 6k情色av聊天館 6k情色淫婦聊天館 6k聊天室 視訊 6k聊天館 爆乳 6k貼圖 6k貼圖爆乳聊天館 707聊天聯盟 72p影片網 735聊天室 77p2p